Előfizetés

Csengettyűkkel a gyermekekért

Karácsonyi adománygyűjtő akciót indított az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és az Arena Plaza. Apró csengettyűk 500 forint megvásárlásával most bárki támogathatja a gyermekek védelmét világszerte.

A bevásárlóközpont főtámogatóként egymillió forinttal járult hozzá az UNICEF munkájához. Az akció célja, hogy az ünnepi időszakban felhívja a figyelmet a gyermekek alapvető jogainak fontosságára és segítsen boldogabbá tenni rászoruló gyerekek karácsonyát.

Karrier program határokon túl

szilágyi jános
Publikálás dátuma
2016.12.08. 06:17

Az OTP Fáy András Alapítvány és a romániai Oktatáshoz való Jog Alapítvány stratégiai partnerségével megvalósuló „CareerProgramme – Going beyond borders” című Erasmus+ projekt terve egy olyan téma, pontosabban probléma mentén rajzolódott ki, mellyel az Európai Unió országainak többsége – köztük Magyarország és Románia is – küzd.

A program fő célkitűzése a fiatalok korai iskolaelhagyásának csökkentése és a mai fiatalok (a jövő generáció) munkaerő-piaci lehetőségeinek növelése, ezáltal a fiatalok társadalmi beilleszkedésének és jólétének elősegítése.

Ennek érdekében az OTP Fáy András Alapítvány az ún. OK módszertanon alapuló Karrier Program kidolgozását és gyakorlatba való átültetését, illetve – a megfelelő adaptációt követően – Romániában való fokozatos bevezetését helyezte a projekt középpontjába.

A projekt első időszakában az OTP Fáy András Alapítvány és az Oktatáshoz való Jog Alapítvány párhuzamosan dolgozott két külön szellemi termék létrehozásán, melynek eredményeként megszületett a magyarországi fiatalok pályaorientációját és karriertervezését segítő ún. OK Karrier Program.

A kidolgozott program két részből áll, egyik része, az ún. KarrierSuli (CareerSchool) a 13-15 éves, másik része, az úgynevezett KarrierIskola (CareerCoach) pedig a 17-19 éves korosztálynak szól.

A szakmai fejlesztő munkával egyidejűleg a romániai partner a későbbi karrier tréningadaptációt segítő vizsgálatot végzett a romániai fiatalok jövőhöz, karrierhez való viszonyulásáról és attitűdjéről a magyar partner szakmai irányításával, támogatásával.

A kutatás során megállapításra került, hogy léteznek olyan különbségek, amelyek az adaptációs folyamatot befolyásolják, pontosabban a romániai tréningmodulok tartalmi változtatását igénylik. Az adaptációs munka végére, 2016 nyarára megszületett a Karrier Program teljes anyagának román adaptált változata román illetve magyar nyelven is.

A projekt keretein belül fejlesztett és gyakorlatba átültetett Karrier Program a projekt lezárulása után is mindkét partnerszervezet tréningkínálatának állandó részét fogja képezni. A projektben részt vevő intézmények ugyanakkor a jövőben is folyamatosan bővíteni, optimalizálni fogják az oktatási anyagot, hogy magas színvonalú, a diákok profiljához illeszkedő, illetve a legújabb trendekhez és igényekhez is igazodó tréningeket biztosítson a részt vevő fiataloknak mindenkor.

A projektidőszak első felében két multiplikációs (a projekt hatását nagy mértékben növelő) rendezvény valósult meg, melyeken bemutatásra kerültek a nyilvánosság számára a projekt keretében létrehozott szellemi termékek, a projekt során (időarányosan) elért eredmények.

A harmadik sajtónyilvános rendezvény éppen a mai napon, december 8-án zajlik, melyen bemutatásra kerülnek a projekt keretében eddig megvalósult képzések eredményei. Megosztják a résztvevőkkel a tréningek tapasztalatait mindkét alapítvány szakemberei, és megismerhetik a jelenlévők a tréningeken részt vevő magyarországi és romániai diákok véleményét és beszámolóját is.

Veszélyes fékrendszer 300 ezer autóban?

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint. 

A testület közleménye alapján évente 300-350 ezer fékalkatrészt adnak el a magyar piacon 5-7 milliárd forint értékben, döntő részben nem regisztrált szereplőkön keresztül, ám az ellenőrizetlen forrásból származó alkatrészek súlyos és életveszélyes kockázatokat jelentenek.

Az iparági becslések szerint a teljes pótalkatrészpiacon kínált termékek valamivel több mint 40 százaléka számít kockázatosnak, mivel ellenőrizetlen forrásból származnak, függetlenül attól, hogy az adott cikkeket újonnan vagy használtan értékesítik.