Előfizetés

Úszó-vb - Hosszú Katinka újabb két aranya

Publikálás dátuma
2016.12.08. 08:38
Fotó: Gregory Shamus/Getty Images
Hosszú Katinka két aranyérmet szerzett az úszók rövidpályás világbajnokságának szerdai napján a kanadai Windsorban. A háromszoros olimpiai bajnok klasszis - aki a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre, valamint 200 méter gyorson második lett - ezúttal 200 méter pillangón és 100 méter háton diadalmaskodott.

Hosszú először a 200 méter pillangó döntőjében volt érdekelt, a harmadik legjobb idő birtokosaként. A magyar klasszis - aki 2012-ben Isztambulban megnyerte ezt a számot, két éve Dohában pedig második lett - rögtön az élre állt, s az utolsó ötven méterre 74 századmásodperces előnyre tette szert, riválisai nem tudták megszorongatni, 2:02.15 perces idővel csapott célba.

"Annyira nem örülök az időnek, de a verseny és az arany volt a lényeg. Nem minden úgy jött össze, ahogy szerettem volna, ha mondhatok ilyet, ez kicsit olimpia utáni másnaposság, nehéz koncentrálni egy-egy versenyszámra" - értékelte első győzelmét az M4 Sport helyszíni riportérnek Hosszú. Nagyjából egyórás pihenőt követően 100 méter háton címvédőként és világcsúcstartóként ugrott a medencébe: féltávnál szorosan, de vezetett, majd az utolsó hosszra egy fantasztikus fordulóval fél testhossz előnnyel jött fel, 55.54 másodperces idővel hatalmas előnnyel csapott célba.

"Nagyon örülök neki, tudtam, hogy nem fognak 56 alatt időt úszni, ezért nekem ez volt a célom. Mindig is erről álmodoztam, hogy ilyen simán tudok nyerni számokat, de most azért egy picit fura" - mondta sikeréről.  Hosszú mostani sikereivel már kilencszeres rövidpályás világbajnoknak mondhatja magát, az egyéni győzelmek számában ezzel a női örökrangsor élére ugrott, akárcsak 17 érmével, igaz, e tekintetben holtversenyben vezet a szlovák Martina Moravcovával, az amerikai Jennifer Thompsonnal és a svéd Therese Alshammarral.

Az esti program másik magyar résztvevője Jakabos Zsuzsanna volt a 100 méter gyors elődöntőjében, s 53.23 másodperces idejével hatodik lett a második futamban, ez pedig összesítésben a 11. helyre volt elég.  "Bár két hete egy brnói versenyen 52.8-at úsztam, de ott a külső pályákon nem volt mellettem senki, belül lemaradtak, azaz nem mezőnyben, hullámban úsztam. Klasszikus versenykörülmények között ezt mondanám egyéni csúcsnak. És egyáltalán, tizenegyedik vagyok a világon száz gyorson, ez azért nem akármi. A többi lány cinkelt is a last call roomban, +te mit keresel itt, száz gyorsot úszol, nem négyszáz vegyest?+. Szóval nagyon-nagyon örülök, hogy sprintben is ennyit javultam" - idézte a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Jakabost.

A nap zárószámában a Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összeállítású 4x50 méteres vegyes gyorsváltó volt érdekelt a fináléban, ahol 1:32.98 perces idővel a hetedik lett.

Dubóczky, Barenboim, Kavakos

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2016.12.08. 06:48
Fotó: Stiller Ákos
Komoly hazai sorozaton van túl a Budapesti Fesztiválzenekar. Az elmúlt napokban több figyelemre méltó koncertet is adott itthon a világhírű együttes. Az első szériában egy fiatal karmester, Dubóczky Gergely dirigálta a zenekart.

Dubóczky matematikusból lett karmester és a zeneakadémiai hangverseny is bizonyította, hogy nem döntött rosszul. Meggyőzően, friss lendülettel, de kellő alázattal állt a dirigensi pódiumon. Szólistaként pedig a zenekar hegedűsének Kádár Istvánnak a játékát élvezhette a közönség. Hindemith egyáltalán nem könnyű Hegedűversenyét játszotta bravúrosan. A zenekar műsorán most szerepelt először a mű. Aztán a népzenei ráadás pedig kifejezetten fergetegesre sikeredett.

Fotó: Szalmás Péter

Fotó:Stiller Ákos

Következett egy adománygyűjtő koncert a Dohány utcai Zsinagógában. A Budapesti Fesztiválzenekar két évvel ezelőtt határozta el, hogy ellátogat elárvult vidéki zsinagógákba. Ahogy Fischer Iván zeneigazgató fogalmazott, ahol nem élnek már zsidók, de áll még a zsinagóga. A Dohány utcában most nem akárki csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez támogatóként, illetve fellépőként, hiszen a világhírű zongoraművész Daniel Barenboim jött el és Beethoven 3. zongoraversenyét játszotta el egészen egyedülállóan. A ráadásban pedig Chopin: g-moll balladáját szólaltatta meg csodálatosan.

És még nincs vége, hiszen Fischer Iván dirigálásával egy újabb zeneakadémiai sorozat következett Schubert és Bartók művekkel és egy újabb világnagysággal, a világszerte kivételes hegedűművésznek tartott Leonidas Kavakossal. A koncert megható része volt, amikor az együttes Fischer Iván vezényletével a nemrég elhunyt Kocsis Zoltánra emlékezett. Mint ismert, Kocsis az egyik alapítója volt a Budapesti Fesztiválzenekarnak. Kocsis Bartók 3. zongoraversenyének második, lassú tételét játszotta felvételről, a zenekar pedig élőben kísérte. A színpadon és a nézőtéren is sok volt a könnyekkel teli arc. Szép és méltó megoldása volt, egy nagy zenész közös elsiratásának.

A Budapest Bár új lemeze

Megjelent a Budapest Bár legújabb, Ünnep című, nemcsak karácsonyi hangulathoz illő lemeze. A korongon 9 - részben magyar, részben angol nyelvű - feldolgozás és 4 új, a Budapest Bár tagjai által írt szám hallható.

A dalokat először élőben december 12-én, a MOM Kulturális Központban rendezendő dupla (délután és esti) lemezbemutató koncerten hallhatják a rajongók.

Fellép a Budapest Bár zenekar (Farkas Róbert, Ökrös Károly, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc) mellett az összes Budapest Báros énekes (Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián), valamint Szalóki Ági, aki egy szám erejéig visszatér a csapathoz.