Előfizetés

Mészárosék illegálisan vágtak ki fákat a Gellért-hegyen

Publikálás dátuma
2016.12.09. 16:57
FOTÓ: Népszava
Az építési engedély tiltása ellenére vágták ki a fákat azon a Bérc utcai telken, amelyen Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. luxusvillát épít - írta a 444. 

A 2014. májusában indult projekt engedélyében ugyanis kikötötték, hogy 27 fát meg kell hagyni a telken, különösen azt a fekete fenyőt, amelyen egy egerészölyvpár fészkel. A lap megkérdezte az I. kerületi önkormányzatot, mindez hogyan lehetséges, ám a hivatalos válaszból kiderült, a kerület nem tudott a természetkárosításról, de azt mondták, ha engedély nélkül vágták ki a fákat, azt szankcionálni fogják. A 444 szerint az építést megrendelő Teif Terra Kft.-ről korábban is sejthető volt, hogy a cég azé a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé, aki Mészárossal együtt nyeri sorra a közbeszerzéseket, "azután viszont, hogy a Tief Terrát a svájci EM Tiefbau AG-tól 2016. január 29-én maga Szíjj László vette át, kétség sem férhet ahhoz, hogy az ő villája épül a gellérthegyi szuper-telken" - írta a lap.

Nem jött be a kötelező hittan

Publikálás dátuma
2016.12.09. 16:49
Illusztráció: Thinkstock
Kevesebb fiatal jár templomba, amióta az Orbán-kormány kötelezővé tette a hittan vagy erkölcstan oktatását az iskolákban - panaszkodták katolikus egyházi elöljárók a Hír Tv-nek. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Mohos Gábor kijelentette, hogy a három éve bevezetett intézkedés után számos plébánián szűnt meg a hittan-csoport, az ország egyes részein a fiatalok negyede tűnt el a misékről. A titkár szerint új kihívás az egyházközösségeknek, hogyan vonhatják be a plébánia életébe ismét a gyerekeket és a szülőket. A váci megyéspüspök, Beer Miklós szerint a szülők letudják azzal a vallásos nevelést, hogy az iskolában megvolt a hittan, a templomba járás már elmarad.

Kapcsolódó
Kampány a hittanórákon

Béremelést kaphatnak a polgármesterek

A tervezett új polgármesteri fizetések mértékéről egyeztettek a parlamenti képviselőcsoportok pénteken. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta, a jövő héten "megkísérlik" a parlamenti döntést a bérrendezésről, amelynek alapja az államtitkári fizetés lenne.

Közölte: a főpolgármester jelenleg is miniszteri szintű bére nem változik, a többi polgármesterét viszont január 1-jétől a jelenleginél egy kategóriával feljebb, a helyettes államtitkári helyett az államtitkárihoz igazítanák, azaz - települési lélekszámtól függően - ennek százalékában határoznák meg. A Jobbik és az MSZP úgy nyilatkozott, megfontolják a javaslatot. Az emelések nagyjából 1,5 milliárd forinttal terhelhetik meg a költségvetést.