Előfizetés

Válaszol: Vámos Csaba, a KOSZ elnöke

Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:30

Több lehet a szén-monoxid-mérgezés?

A kockázata mindenképpen meg van, hiszen a szükséges 1800 szakképzett kéményseprőből alig 500-at vett át a katasztrófavédelem. A hatóság azt tervezi, hogy akár 8 általános végzett közmunkásokat képez át kéményseprőnek, csakhogy ebben a szakmában az egyre bonyolultabb fűtéstechnikai berendezések miatt is, egyre nagyobb szerep jut a korszerű digitális eszközöknek.

HPV: még kérhető az oltás

Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:18
Az oltás életkori időzítése nagyon lényeges FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Még négy napig jelezhetik a szülők az iskolának, hogy igénybe veszik az ingyenes méhnyakrák elleni vakcinát. Az oltóanyag 93,2 százalékban véd a betegség ellen attól függetlenül, hogy melyik típusú HPV okozza a megbetegedést. A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel.

Péntekig, december 16-áig igényelhető térítésmentesen a méhnyakrák elleni vakcina. Az államilag támogatott oltást azok a lányok kaphatják meg ingyenesen, akik betöltötték 12. életévüket, és a 2015/2016-os tanévben végzik az általános iskola 7. osztályát. Miután önként vállalt oltásról van szó, amelyhez szülői beleegyezés szükséges, ezért az oltás úgy igényelhető, hogy a szülők visszaküldik a beadhatóságról szóló nyilatkozatot.

A méhnyakrák, azaz a méhnyak hámjának hosszú évek alatt kifejlődő, panasz- és tünetmentes daganatos elváltozása a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, melyet a HPV (humán papillómavírus) rákkeltő típusai okozzák, amelyek szexuális úton, illetve a bőrfelületek érintkezésével terjednek.

A világon évente mintegy félmillió nő halálát okozó betegség Európában 30 ezer nő életét követeli. Itthon minden évben 1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és mintegy félezren halnak meg annak ellenére, hogy a méhnyakrák védőoltással megelőzhető, illetve a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség gyógyítható.

AZ ÁNTSZ adatai szerint 2015 őszén több mint 38 ezer szülő, az érintettek több mint 80 százaléka döntött úgy, hogy él a lehetőséggel, és kéri gyermekének a védőoltást. Az iskolaorvosok összesen több mint 70 ezer térítésmentes HPV elleni védőoltást adtak be a múlt év őszén és idén tavasszal.

Ez nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredménynek számít, különösen annak fényében, hogy a korcsoporton belüli átoltottság – az egyéni és önkormányzati oltásoknak köszönhetően – megközelíti a 90 százalékot. A méhnyakrák elleni oltóanyag ugyanis 93,2 százalékban véd a betegség ellen attól függetlenül, hogy melyik típusú HPV okozza a megbetegedést.

A tinédzserek méhnyakrák elleni védőoltással kapcsolatos tájékoztatásáról az iskolákban a védőnő, illetve az iskolaorvos gondoskodik, ezenkívül a tanév első szülői értekezletén minden érintett gyermek szülei írásos tájékoztató csomagot kapnak, amely a vakcina igényléséhez szükséges szülői nyilatkozatot is tartalmazza. A védettség kialakulásához ebben az életkorban két oltás szükséges 6 hónap különbséggel.

Az ingyenes vakcina első adagját 2015 októberében a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2016 tavaszán kapják meg a lányok. Az oltás életkori időzítése nagyon lényeges, mivel a vakcina akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel, és az immunrendszerük is ekkor reagál a legjobban az oltóanyagra.

A védőoltás mellett a teljes körű védelemhez szükséges a rendszeres méhnyakrákszűrés is. Ennek köszönhetően ugyanis a nem oltott korcsoportokban is idejében felismerhető a betegség, és a legtöbb nőnél sikerül megakadályozni, hogy a más szerveket is megtámadjon. Ez azért is fontos, mert a rákmegelőző műtétek, amelyek több mint 10 ezer magyar nőt érintenek minden évben, mind testileg, mind pedig lelkileg óriási megpróbáltatást jelentenek, és komoly meddőségi kockázattal járnak.

Szűréssel megelőzhető
Megakadályozható lenne a méhnyakrák kialakulása, ha a nők eljárnának az éves szűrővizsgálatokra, a magyarok szűrési hajlandósága azonban messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultaknak ingyenes. A lakosság csaknem harmada nem hallott még a HPV-ről, sokan pedig úgy gondolják, felnőtt korban már nem tehetnek semmit a megelőzésért.
Bár a nők háromnegyede ismeri a fertőzést és kétharmaduk azzal is tisztában van, hogy méhnyakrákot okozhat, ők sem sokkal tudatosabbak a megelőzésben. Mindezt jól mutatja a lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága is, amely messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente.

Elkábította, majd kirabolta a társkeresőn elcsábított férfiakat

Elkábította, majd kirabolta áldozatait egy súri asszony, aki ellen a Siófoki Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat eljárást - írta a police.hu.

A 46 éves H. Robertát azzal gyanúsítják, hogy idén júliusban egy internetes társkeresőn álnevet használva ismerkedett meg egy siófoki férfival, nem sokkal később találkoztak is a férfi otthonában. A nő felajánlotta, hogy kávét készít, az italba azonban kábító hatású szert kevert, ennek elfogyasztása után a sértett rövidesen elaludt. H. Roberta ekkor átkutatta a lakást és egy lemezkazettából készpénzt lopott el.

Egy hónappal később a nő újságban feladott társkereső hirdetésre jelentkezett, majd Zalaegerszegen meglátogatta a hirdetést feladó férfit. Ugyanazt a trükköt használta, csak ezúttal pezsgővel. Miután a férfi elaludt, ékszereket és mobiltelefont lopott a lakásból. Októberben H. Roberta újból álnéven adott fel egy tárkereső hirdetést egy napilapban, amire egy oroszlányi férfi jelentkezett. Többszöri találkozás után a gyanúsított megszerezte a sértett lemezkazettájának kulcsát, amiből különböző ékszereket tulajdonított el.

A rendőrök a nőt 2016. december 9-én elfogták és előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták. A Kaposvári Járásbíróság szombaton elrendelte az asszony előzetes letartóztatást.