Aleppo - Boris Johnson bekérette az orosz és az iráni nagykövetet

Boris Johnson brit külügyminiszter csütörtökön hivatalába kérette Oroszország és Irán londoni nagyköveteit, akiknek kifejezte a brit kormány mélységes aggodalmát a szíriai Aleppó városában kialakult helyzet miatt.

A brit külügyminisztérium csütörtök esti közleménye szerint Johnson a külön megtartott megbeszéléseken kifejtette Alekszandr Jakovenkónak, illetve Hamid Baedinezsádnak azt az álláspontját, hogy sem Oroszország, sem Irán nem tett eleget a nemzetközi humanitárius törvényekből rájuk háruló kötelezettségeknek. A brit külügyminiszter külön kiemelte, hogy Oroszország és Irán nem tette lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását a polgári lakossághoz Aleppó keleti negyedeinek hónapokig tartó ostroma idején.

Oroszország és Irán javára kell írni, hogy a város evakuálása a jelek szerint most már folyik, de a két ország nem várhat dicséretet azért, hogy miután Aleppó keleti részének lakóit ilyen szenvedéseknek tették ki, az utolsó percben megengedték néhány embernek a menekülést - fogalmaz a brit külügyminiszter közleménye. Johnson kifejezte mélységes aggodalmát azokkal a hírekkel kapcsolatban is, amelyek szerint az Aszad-rezsimhez hű erők Aleppóban kivégzéseket hajtanak végre, mentőautókat vesznek tűz alá, és azért is, mert Oroszország és Irán a szíriai rezsim támogatásával meghosszabbítja a szíriai nép szenvedéseit.

A brit külügyminiszter a közlemény szerint hangot adott annak az álláspontjának, hogy csak tárgyalásos politikai rendezés hozhat békét Szíriában.

Szerző
Témák
Szíria Aleppo

Tűz a Ferrari spanyol élményparkjában - Videó!

Tűz ütött ki az épülő Ferrari-élményparkban a kelet-spanyolországi Tarragona közelében - adja hírül a hirado.hu.

A lángok a velencei Szent Márk tér harangtornyának 25 méter magas gipszkarton másolatában keletkeztek, valószínűleg a hegesztés során, a szikrák miatt. A lángok átterjedtek a park más épületeire is, de azokat végül sikerült megmenteni, a torony viszont leégett – egy 37 éves férfi könnyebben megsérült a tűzben. A park megnyitását jövő áprilisra hirdették meg, fő látványossága a 76 méter magas hullámvasút, amely a legnagyobb lesz Európában. A 100 millió eurós beruházásból épülő Ferrari Land díszleteit Olaszország emblematikus épületeinek másolatai alkotják, mint például a római Colosseum vagy a milánói Scala. A spanyolországi lesz a második Ferrari-élménypark a világon, az elsőt 2010-ben nyitották meg az Egyesült Arab Emírségekben. A sivatagban felépült, fedett látványosság arról nevezetes, hogy hullámvasútja egyes szakaszain eléri a 240 kilométeres sebességet. A Ferrari az első versenyautócég, amely megjelenik az élményparkok eddig inkább mesefigurákkal és történelmi vagy technikai látványosságokkal benépesített világában.

Szerző
Frissítve: 2016.12.15. 20:40

Aleppói dráma - Lekapcsolják a brüsszeli főtér világítását

Az ostromlott szíriai Aleppó lakosságával való szolidaritás jeleként Brüsszelben csütörtök este lekapcsolják a város főterének számító világhírű Grand Place kivilágítását.

A világ egyik legszebb terének tartott, középkori céhszékházak sorával szegélyezett Grand Place fényei este 7 órakor sötétülnek el 30 percre - közölte Brüsszel polgármestere, Yvan Mayeur. Hasonló szolidaritási gesztusként a párizsi városvezetés szerdán az Eiffel-torony világítását kapcsolta el. Sajtójelentések szerint csütörtökre virradóra tűzszüneti megállapodást fogadtak el Szíriában, amely a várakozások szerint civilek és felkelők tízezreinek teszi lehetővé Kelet-Aleppó elhagyását.

Szerző
Témák
Brüsszel Aleppo