Autizmus és D-vitaminhiány? - Összefüggést találtak

Publikálás dátuma
2016.12.15. 21:26
Illusztráció/Thinkstock
Ausztrál kutatók a terhesség alatti D-vitaminhiány és a megnövekedő autizmuskockázat között találtak összefüggést. A kutatást John McGrath professzor, a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetének tudósa vezette, akinek munkáját Henning Tiemeier, a hollandiai Erasmus Egyetemi Kórház tudósa segítette.

A tudósok a kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitaminszinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitaminszint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel - mondta el McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát. Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik. A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, amelyet állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban résztvevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

Szerző

Több mint egymillió (!) cukorbeteg él Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.12.14. 10:57
Thinkstock illusztráció
Bár támogatott gyógyszert 772 ezer cukorbeteg váltott ki 2014-ben, az érintettek valós száma ennél jóval magasabb, egymilliónál biztosan több az országban - erről az állami televízióban beszélt a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Kempler Péter elmondta azt is, hogy másfél évtized alatt hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma, a Magyar Diabetes Társaság elnöke szerint erre számítani lehetett. A szakember tájékoztatása szerint az érintettek nagy többsége, 94 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved, ők általában tünetmentesek.

Az elmúlt nyolc évben semmit sem változott az egy érintettre fordított összeg. A cukorbetegek ellátásának költségei pedig megugrottak, miután jelentősen nőtt a páciensek száma. A  Magyar Diabetes Társaság elnöke szerint érdemes befektetni a korszerűbb vérnyomáscsökkentési kezelésekbe, mert a fekvőbeteg-ellátás kerül a legtöbbe. Hangsúlyozta, hogy az érintettek jelentős része nem tartja be az előírt diétát, nem megfelelő az egészségtudatosság.

Szerző

December 16-ig még igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina

Publikálás dátuma
2016.12.08. 14:31
Illusztráció/Thinkstock
December 16-ig még igényelhető a méhnyakrák elleni vakcina; a térítésmentes védőoltásra azok a lányok jogosultak, akik a 7. osztályba járnak - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az ÁNTSZ emlékeztetett, a kormány a hazai oltási rend erősítése érdekében 2014 szeptemberétől vezette be a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek számára a humán papilloma vírus (HPV) elleni kampányoltást, amelyet így igényelve térítésmentesen kapnak a lányok.

A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni - írták, a szülői nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőkhöz. Az országos program bevezetésének első évében a 46 ezer jogosult gyermek szülei közül 35 ezer kérte a védőoltást gyermekének, azaz az érintettek túlnyomó többsége, 77,5 százaléka élni kívánt a felkínált, térítésmentes oltás lehetőségével, a jogosultak további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta az oltást.

A 2016/2017-es tanévben a szülői nyilatkozatok 99 százaléka visszaérkezett az iskolavédőnőkhöz, a december 5-i adatok szerint a 45 ezer jogosult 7. osztályos leány közül 33 600 (75,2 százaléka) kérte a védőoltás beadását. Összességében az iskolai kampányoltás keretében már százezer lánygyermek kapott HPV-elleni védőoltást. Az ÁNTSZ közölte azt is, Szentes Tamás országos tisztifőorvos csütörtökön nyílt levélben kérte azokat szülőket, akiknek a hetedikes kislánya a szeptemberi oltási körből kimaradt, december 8-16 között igényeljék a térítésmentes vakcinát az iskolákban.

A védettséghez két oltás szükséges, hat hónap különbséggel. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében.

Magyarországon a méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb rákos megbetegedése, évente közel 400 nő veszti életét ebben a megbetegedésben.

Szerző