Elmehetünk a Pisába

Kész, vége, megoldottuk! A népünkre rontó Pisa elvtárs elmehet a Pisába. A magyar gyermekek bibliából kenterbe vernék az összes buddhistát, hát kapja be a világ többi része – Hoffmann Rózsa szíves közlése alapján. És ez valóban nagy vívmány. Mert micsoda dolog, hogy egy gyereknek esze van? Kell az az árokpucoláshoz? Még a végén mosogatni is megtanul a hülyéje és szamizdatból beszerzett térképpel kitalál Londonba a kis dög. Ahelyett, hogy idehaza különféle mutatókat javítana.

De, mint elébb írtuk, vége, minden rendben a magyar oktatásban. Hasítunk, mint vídia a vajban.

A titkosírásban beszélő Palkovics államtitkár beteljesítette princípiumát. A tanárok gennyesre keresik magukat, évi 13 hónap szabadságuk van, nem kötik őket stupid tantervek, a szellem szabadon szárnyal a kalitkában. Hittanból hamarosan világelsők lehetünk, csak ez a kommunista pápa ne lenne...

Hát mégis mi további dolga lenne még itt egy lelkészeti minisztérium magas vezetőjének? Az oktatás felvirágoztatása, a chaplini Modern idők magasan képzett szakembereinek kitermelése után mi más maradna egy hasbeszélőnek? Lám, ő lett a „vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért felelős kormánybiztos”. Tényleg itt dübörög a kapuinknál az önvezető járművek forradalma, melyhez alátétszerelőt keresnek majd nálunk, s amire kvázi államminisztert kell kinevezni. Mondja még ezek után valaki, hogy ez a kormány még SMS-ezni sem tud...

Ámbár a mostani vezetés nélküliség ideája merész dolog, nem lenne jó, ha a nép értesülne róla.

Szerző

A pénz számolva...

Egészen emberi nyilatkozatot adott Mészáros Lőrinc a 444-nek, ráadásul a Hír Tv is vette. Ez utóbbinak csak azért van jelentősége, mert mint tudjuk, a Fidesz le van tiltva a Simicska birtokolta televízióról, amiből arra következtethetünk, hogy Mészáros, a hajdan volt gázszerelő, mégiscsak egy önálló entitás, önállóan gazdálkodik, vállalkozik és önálló döntéseket hoz. Nem kell tehát fenntartásokkal fogadni ama kijelentését sem, hogy Orbán Viktor nem szólhat bele az újonnan vásárolt televíziójába, annak tartalmát kizárólag ő határozza meg.

Ha valaki netán némi szarkazmust vélne felfedezni a szavaimban, az súlyosan téved; tényleg elismerésemnek akarok hangot adni most, itt, ezeken a hasábokon. Kiváltképp akkor, amikor nem zavarta a Hír Tv mikrofonja sem, midőn - ahogy ezt az első mondatban jeleztem - egészen emberi módon szólalt meg. Kifejezetten eltért a mostani szokásoktól, nem beszélt karácsonyról, szót sem ejtett bejgliről, nem kérdezte az újságírót arról, hogy vajon csinos felesége van-e, hanem egyszerűen, hétköznapi módon megfogalmazta gondolatait. Megtudhattuk például azt is, hogy manapság egy milliárdosnak sem könnyű az élete, az idén például az építőipari vállalkozásai sokkal rosszabbul teljesítettek, mint a múlt évben. Hogy ez pontosan mekkora gondot, fejtörést okoz Mészáros Lőrincnek, azt nem tudhatjuk, mert hisz ő maga sem tudja, mekkora is a magánvagyona. Ezt ő mesélte el, minden indulat, vagy fellengzősség nélkül; sőt némi mosoly is kiült az arcára. Nem gúnyos, nem ellenszenvet kiváltó, ez is olyan emberi volt. Végül is az nem várható el senkitől, hogy naponta számolgassa a pénzét, ami nem azt jelenti, hogy ne élne beosztással, biztosan úgy él, de számára nem a vagyonhegyek nyilvántartása a lényeges, hanem hogy gyarapítsa az országot, amúgy igaz jobboldali politikus módjára. És ebből a szemszögből kifejezetten ellenszenves lenne, ha most a nagy nyilvánosság előtt fillérre elszámolna a vagyonával. Az ilyesmi, mostanság, amúgy sem szokás; hol vagyunk már az olyan avítt szólásoktól, miszerint a pénz számolva, az asszony verve jó.

Manapság egy derék jobboldali ember már nem számolja a pénzt. A sajátját, persze.

Szerző
Németh Péter

A lázadás éve

A fülkeforradalom már a múlté, nem is emlegetik, de hét évvel utána - várhatóan - ismét felüti fejét a szembenállás szelleme. A harc és az ellenség-kreálás eddig is meghatározta a kedves vezető politikai tevékenységét. Nem meglepő tehát, hogy Orbán Viktor azt jósolja, 2017 a "lázadás éve" lesz. Persze nem a kormány lázad - hogy is tehetné -, hanem az emberek. De: "mi (I. Viktor és kormánya - a szerk.) azt képviseljük, amit az emberek akarnak".

A 888 politikai bulvárportálnak adott interjúban részletesen is kifejti, hogyan gondolja ezt az egészet. A lényeg: mind többen ellenzik Brüsszel ténykedését, mert a nemzetek rovására csoportosítja át a hatásköröket (bármit jelentsen is ez). A nemzetek meg ez ellen lázadnak. Miközben lázad a középosztály is, ennek jele Trump győzelme és a Brexit. Rendben, a világot lehet így is magyarázni. Csakhogy jövőre választás lesz Németországban, Hollandiában, Franciaországban. És egyáltalán nem mindegy előretörhet-e a szélsőjobboldal. Orbán úgy látja, "sok minden történhet". Annak az embernek, aki a határokon belül ádáz küzdelmet folytat a "cukiságra" váltott hazai szélsőjobboldali párttal szemben, a jelek szerint nincs szava a Jobbik szellemi testvéreinek nemzetközi előretörése ellen. Sőt, úgy látszik, kicsit drukkol is nekik. A fontos az, hogy legyen vége a politikai korrektségnek, s Európa védje meg magát a migránsoktól.

Érteni véljük persze, mi van e kissé ellentmondásos világkép hátterében. Nevezzük úgy: a hatalom megőrzésének bűvölete. Hogy 2018 után is a Fidesz alakíthasson kormányt és változatlanul Orbán Viktornak hívhassák a miniszterelnököt. Ezért harcol - akár nemtelen eszközökkel is - Vona Gábor és pártja ellen, s emiatt tűzi zászlajára a nemzeti szuverenitás megvédését a nem létező Európai Egyesült Államokkal szemben. Tapasztalatai alapján ezekkel lehet kábítani a híveket, miközben újabbakat is remél ettől a "szellemi lázadástól".

De aztán hirtelen őszinteségi roham tör rá és azt mondja: "ha nem csontosodunk bele a kormányzás karosszékeibe, akkor meg fogjuk találni a közös hangot az emberekkel". És nem veszi észre, hogy az elmúlt hat évben pont ez a fő baja: hogy visszavonhatatlanul "belecsontosodott".