Meghalt Megyesi Gusztáv

Publikálás dátuma
2016.12.18. 11:36
Népszava fotó/Vajda József
Hosszan tartó, türelemmel és méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt szeretett munkatársunk és barátunk, Megyesi Gusztáv - tudatta a lesujtó hírt a közösségi portálon az Élet és Irodalom. Megint hidegebb lett körülöttünk a világ.

Egy év megszakítással harmincegy évig volt a lap munkatársa különböző beosztásokban, 1992 és 1993 között főszerkesztőként dolgozott. Ha van ÉS-es stílus és szemlélet, akkor Megyesi egyik legmarkánsabb képviselője volt: a világra nyitott, szociálisan érzékeny. Néhány évig a Holmi szerkesztő-bizottsági tagja, publikált a régi Magyar Hírlapban és megszűntetéséig a Népszabadságban, a Hócipő szatirikus kéthetilap vezető publicistája volt. Gazdag pályafutása során számos kötete jelent meg, legutóbb, már betegsége idején a Roló alatt című válogatás. Munkásságát szakmai díjak sorával ismerték el.

Az Élet és Irodalom Megyesi Gusztávot saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.”

Szerző: Élet és Irodalom

Nem lett "házsártos öregember"

Például azt próbálom most magyarázni magamnak, hogy hazakerülök, és már nem lesz újdonság se nekem, se a családomnak, hogy otthon vagyok. De nem leszek-e házsártos öregember? Nehogy véletlenül azt mondjam, figyelj, hozzál már be egy őszibarackot…, én nem is beszélek így. Annyira vagyok jól nevelt, és nem szeretem, ha kiszolgálnak. A mai napig zavarba jövök, hogy itt kiszolgálnak, és hogy például pelenkáznak. Nagyon nehéz megszokni, hogy fölötted matatnak. Csak nehogy természetes legyen, hogy úgy beszélek, mint egy jutasi őrmester. Ez jár a fejemben, igaz, ez egyszersmind garancia is, hogy nem fogok így viselkedni. Aztán lehet, lesz majd millió dolog, amire nem fogok így figyelni. Idegen helyre költözünk, ingerlékeny leszek az utcán, meg a piacon. A Fradi-pálya tolókocsis szektora is nyugtalanít. A szögletzászlónál ülsz, a Böde töke magasságánál látsz. Pedig jó helyre volt bérletem.(...) Utolsó beszélgetése lehet akár ez is mindenkinek. Ezen nem tudsz segíteni. Ez meg most már, ha kinyomják, ha nem, megmarad olyannak, amilyennek megírtad - mondta Megyesi Gusztáv abban az interjúban, amit Friss Róbertnek, a Népszava újágírójának adott idén júliusban.

Szerző

Diktátorok gyermekeit faggatták

Publikálás dátuma
2016.12.17. 06:47
S. Takács András és Cseke Eszter dokumentumfilmesek - FOTÓ: CSIBI SZILVIA
Ma este debütál az M5 tévécsatornán S. Takács András és felesége, Cseke Eszter dokumentumfilmesek népszerű sorozatának különkiadása. A Diktátorok gyermekei című munka eredetileg hosszabb, négyrészes produkciónak készült, de a Deutsche Welle német forgalmazó javaslatára elkészítették a feszesebb verziót.

 S. Takács András a Népszavának elmondta, kezdetben nem hittek a másfél órás hosszban, de idővel eloszlott a kételyük. Elmesélte azt is, hogy a német cég azt kérte, Bettina Göringgel, Hermann Göring náci vezető dédunokahúgával vegyék fel újra a beszélgetést, mert a német közönség jobban örülne annak, ha a leszármazott németül és nem angolul beszélne, mint az eredeti felvételen.

A Népszava megtudta azt is, a produkciót másfél-két éven át készítették elő. Az alkotók az ötvenes éveiben járó Bettina Göringgel például Thaiföldön vették fel a második beszélgetést. "Sokat tanultunk a munka során, ez elvitathatatlan. Azáltal, hogy vele például kétszer is leültünk beszélni, sokkal mélyebb, rétegzettebb és érdekesebb tartalom született. Így a korábbi témákat is máshogyan bontotta ki, de friss történeteket is kaptunk" - összegezte S. Takács. A produkcióban többek között Idi Amin ugandai, Fidel Castro kubai, Augusto Pinochet chilei diktátor gyermekei szólalnak meg. A műsort a magyar közönség most először láthatja, de nyár óta száz különböző országban levetítették meg. A Deutsche Welle négy nyelven - angolul, németül, arabul és spanyolul - sugározta.

Szerző
Témák
On the spot

Tiszta szívvel - Nem kap Oscart

Publikálás dátuma
2016.12.17. 06:46
A stáb a Karlovy Vary filmfesztiválon - Forrás: Tiszta Szívvel/Facebook
Tiszta szívvel című gengszterkomédia nem került fel az Amerikai Filmakadémia kilences listájára, amely azoknak a filmalkotásoknak a szűkített listája, amelyre a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes műveket válogatják, közölte a szervezet pénteken.

Azt követően, hogy Till Attila fesztiváldíjas filmje, a nagy közönségszeretetnek örvendő Tiszta szívvel nem jutott tovább, a Toni Erdmann című német-osztrák produkció, Az ügyfél című iráni dráma, a Tanna című ausztrál, az Ez csak a világ vége című kanadai, A homok alatt című dán, a Kongens Nei című norvég, a Paradise című orosz, Az ember, akit Ovénak hívnak című svéd és az Életem Cukkiniként című svájci alkotás versenyez az Oscar-jelölésért.

Szerző