Előfizetés

Tragédia az M3-ason - Újabb halottja van a szörnyű buszbalesetnek

Publikálás dátuma
2016.12.19. 09:08
MTI Fotó: Vajda János
Négyre emelkedett az M3-as autópályán szombat éjjel történt buszbaleset halálos áldozatainak száma - számolt be a köztévé hétfő reggel.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató-főorvosa azt mondta: két középkorú nőt életveszélyes állapotban vittek kórházukba. Mindkettejüket több órán keresztül operálták vasárnap. Állapotuk stabilizálódott, intenzív osztályon helyezték el őket. Az egyik betegnek azonban voltak más kísérő betegségei, amelyek arra utaltak, hogy nehéz időszak áll előtte. A Dankó Rádió miskolci tudósítója szerint hónapok óta májtranszplantációra várt, végül a súlyos belső sérüléseket szenvedett 48 éves nő az éjszaka folyamán meghalt. 

A másik nő állapota meg mindig életveszélyes, a karja roncsolódott súlyosan. Megműtötték, de lehet, hogy amputációra lesz szükség. Az intenzíven fekvő nő a balesetben életét vesztett 13 éves fiú édesanyja.

A baleset helyszínéről tizenkilenc embert vittek a miskolci kórházba. Többségük könnyebb sérülést szenvedett. Két embert vettek még fel a kórházba, már ők is jobban vannak - fejtette ki a főorvos.

A baleset szombaton éjfél előtt történt a Miskolc felé vezető oldalon, a 133-as kilométernél. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Janasóczki Attila tájékoztatása szerint a baleset után további autók rohantak előbb a felborult járműnek, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött, ezek között magyar, román és ukrán is volt. A buszsofőr próbálta elkerülni az ütközést, de a manőver közben a busz megcsúszott a jeges úton. 

A felborult busz a debreceni Grand Tours utazási iroda járműve volt, amely a bécsi adventi vásárra szervezett útról szállította haza az utasokat. A buszon nyolcvanegyen utaztak, az összes - 31 - sérült közülük került ki. Hárman - egy 13 év körüli fiú, egy 20 év körüli nő, és egy 50 év körüli férfi - a helyszínen meghaltak, több tucatnyian megsérültek.

Az útzárat csak vasárnap délután oldotta fel a rendőrség.

A debreceni Grand Tours utazási iroda Facebookon megjelent közleményében azt írta: "A baleset okainak felderítése a hatóságok részéről folyamatban van, de az autóbuszon utazó utastársaink tájékoztatása szerint a baleset elkerülhetetlen volt egy autóbuszunk elé előzésből visszatérő, megperdülő és a busznak csapódó személygépkocsi miatt. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező autóbusz-vezetőnk megkísérelte az ütközést elkerülni, de a manőver sajnos az autóbusz felborulását eredményezte." 

Búcsú Gábor Zsazsától

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2016.12.19. 08:16
Forrás: Frédéric von Anhalt
Vasárnap, Bel Air-ben szívrohamban elhunyt Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi filmdíva Az ikonikus sztár, akire nem filmjei miatt emlékezünk, februárban lett volna százéves. A képre kattintva galéria nyílik!

Szerettem Gábor Zsazsát. Azért kell ezt így írnom, mert akadtak, akik nem így éreztek. A sok nyelven beszélő Gábor Zsazsa – nem teljesen megérdemelten – olyan celebritásként volt elkönyvelve, szinte egy életen át, akiről az a hír járta, senki nem tudja, mivel érdemelte ki a népszerűséget. Holott élettörténete erre igencsak rácáfolt. Saját maga a Nekem nem elég egy élet című, 1991-ben angolul, majd rákövetkező évben magyarul megjelent memoárjában tűnődött el azon, hogyan tudott egy olyan vészterhes korban túlélni és érvényesülni, mint amilyen neki adatott.

A Golden Globe-díjas díva jövőre töltötte volna be századik életévét. Utolsó férje, a nála negyedszázaddal fiatalabb Frédéric von Anhalt herceg mindent megtett azért, hogy a színésznő megélje a kerek évfordulót. Zsazsa az utóbbi tizenöt évben már nem volt jól (autóbaleset, bénulás, combnyaktörés, öngyilkossági kísérlet, stroke), de a hercegi címeket gyűjtő férj rendre értesítette a médiát kisebb-nagyobb híreikről. Minden évben születésnapi és évfordulós partikat szervezett Bel Air-i házukba, még akkor is, amikor a színésznő már csak vegetált. Ezeken jószerivel Anhalt német barátai jelentek meg a pompás villában, amely valaha Elvis Presley-é volt. Anhalt tudatosan megszűrte, kik azok, akik felkereshetik feleségét betegágyánál. A bebocsátást nyerők száma idővel apadni kezdett. Méltatlan volt ez a befejezés Gábor Zsazsa életéhez, csakúgy, mint az, hogy férje ilyen állapotban is fényképeket készíttetett róla. Zsazsára nem így, megtörten, holtfakón, májfoltokkal az arcán, hanem nagy szépségként, a vitalitás megtestesítőjeként illene emlékezni.

Forrás: Frédéric von Anhalt

Forrás: Frédéric von Anhalt

Az élete, úgy ahogy volt, megfoghatatlan kaland volt. Sokáig azt sem lehetett tudni, mikor született. Jogosítványában saját kezűleg javította 1928-ra a születési évet. Egy mértékadó amerikai lap járt utána a dolognak. Egy hajdani osztálytárs, aki a lausanne-i nőiskolába járt együtt vele, elárulta, hogy Zsazsa – Gábor Sári néven anyakönyvezve – 1917. február 6-án, Budapesten jött világra. Az interjúalany arról is beszámolt, hogy Zsazsa már ekkor maga volt a temperamentum, soha nem tudott lakatot tenni a szájára. Sőt, azt is elkotyogta, hogy már tizenöt évesen annyira hiú volt, hogy az iskolai emlékkönyvből kitépte a fürdőruhás fotóját.

A Gáborok vagyonos zsidók voltak a századelő Monarchiájában, a fővárosi Gyémántház tette őket gazdaggá és ismertté. Zsazsa és két testvére, Magda és Éva is szépség volt, mindhárman sztárok lettek Amerikában. Mégis, a legtöbbre a legkisebb Gábor-lány vitte. 1936-ban megválasztották Miss Hungarynek, de fiatalkora miatt lemondatták szépségkirálynői címéről. Ekkortájt fedezte fel magának Richard Tauber osztrák tenor, és vendégszereplésre hívta egy operett szubrett szerepére. Bécsben ismerkedhetett meg Burhan Asaf Belge török diplomatával, akihez 1937-ben – a köztük lévő harminc év dacára – feleségül ment.

A házasságok Zsazsa életében gyorsan szaporodtak: kilencszer mondta ki az igent. Férjei között volt a szállodaláncot alapító Conrad Hilton, az Oscar-díjas brit színész, George Sanders, a Barbie-babát kitaláló Jack Ryan is. A házasságmániából számtalan jópofa szállóige született. „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” – mondta harsányan nevetve. Zsazsa élvezte a csillogást, a fényűzést, azt, ha egy férfi a tenyerén hordozza. Sokszor mondta, hogy annyira soha nem gyűlölte meg férjeit, hogy visszaadja nekik a drágaköveket, amikkel elkápráztatták.

A házasságok és az állandó konfliktusok mellett Gábor filmes munkái feledésbe merültek. Már harmincas évei közepén járt, amikor először kapott filmszerepet. Leghíresebb filmje az 1952-es Moulin Rouge, amiben a csodásan felöltözött, látványosan belibbenő nő végül nem saját énekhangjával, hanem utószinkronnal került vászonra. (Később énekelt swinget, fellépett a Beatles-szel.) Játszott A gonosz érintése című drámában is, de csak asszisztált Orson Welles, Charlton Heston és Marlene Dietrich mellett. Pályafutását jobbára rossz filmekben, sorozatokban alakított mellékszerepek kísérték.

A legdrágább ruhakölteményekben parádézó, egyszerre több parfümöt is magára spriccelő Zsazsa igazi közege a hollywoodi sztárélet volt. Amíg még tudott járni, nem tudott úgy végigmenni az utcán, hogy ne fordultak volna utána a férfiak. Sinatra az ajtaja előtt dörömbölt egy éjszakán át azt kérve, hogy engedje be. Tony Curtis kicsit belehabarodott, amikor férj-feleséget játszottak egy filmben. Aztán az évek múlni kezdtek, de Zsazsa nem akart öregedni. Hetvenes éveiben még ragyogott: fitneszvideót forgatott, és rövid szoknyában sétált, mert abban szexisnek érezte magát.

A ’90-es években leginkább azzal keltett feltűnést, hogy arcon vágta az őt igazoltató rendőrt Beverly Hillsben. Persze Zsazsa volt annyira önkritikus, hogy a néhány napos börtönbüntetés és közmunka után a Csupasz pisztoly folytatásában újrajátszotta a jelenetet. És ez a primadonna egy életen át magyar maradt. Évtizedről évtizedre hazalátogatott, mindeközben megtartva könnyedségét, vaskos akcentusát és csípős humorát.

Szállóigévé vált mondásai
„Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”
„Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.”
„Elválni valakitől, csak mert nem szereted, legalább olyan butaság, mint megházasodni, csak mert szereted.”
„Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?”
„Mindenkit »kedvesemnek« szólítok, mert nem emlékszem a nevükre.”

Világsztárok Mága Zoltán újévi koncertjén

A világ egyik legnagyobb operaénekese, Ramón Vargas lesz Európa legnagyobb újévköszöntő gálaestjének szárvendége. A mexikói születésű tenor, az operairodalom legnagyobb szerepeinek kimagasló megformálója, a legnagyobb operaszínpadok után a magyar közönséget kápráztatja el Mága Zoltán a IX. Budapesti Újévi Koncertjén, január 1-jén az Arénában.

A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz vendégművészeként közreműködik Andrea Bocelli énekpartnere, a nemzetközi hírű Elisa Balbo operaénekes is, akit generációja egyik legjobbjaként jegyeznek.

Az ötödik elem című kultikus film nagy slágerének előadója, az orosz operadíva, Evgenia Laguna is színpadra áll, hogy mind küllemben, mind pedig hangzásban megidézze a legendás filmalakot. Zenetörténeti produkciónak ígérkezik, hogy Mága Zoltán zenekarát, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart egy remekmű erejéig Vásáry Tamás Kossuth-díjas magyar karmester vezényli. A közönség kérésének eleget téve új előadással készül az előző koncerten hatalmas sikert arató Csillagszemű Gyermektáncegyüttes.

A publikum fantasztikus zenei utazáson vehet részt egy teljes egészében megújult, díszletekkel, és korábban soha nem hallott produkciókkal színesített gálaesten. A Guiness Rekordok közé bekerült közös koccintás 2017-ben sem marad el. Európa legnagyobb újévi gálaműsorának közönségét Mága Zoltán a Budapesti Újévi Koncert legsikeresebb virtuóz remekműveit tartalmazó CD-vel ajándékozza meg.