Amit a Fidesz csinál, az "károsabb a korrupciónál"

A tudásválság tapinthatóvá válását hangoztatta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a PISA-teszten világosan kiderült, hogy hova vezet az "oktatást lebutítani akaró" politika: másfélszeresére nőtt a gyengén teljesítők aránya, a 15 éves korosztály egynegyede pedig funkcionálisan analfabéta. A legjobbak is visszacsúsztak és tovább nőtt a szakadék a jól és a rosszul teljesítők között - tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes értékelése szerint ma egy gyerek akkor tud fejlődni, ha a családjának van pénze különórákra és jobb tankönyvekre, ellenkező esetben "buta marad". Megjegyezte: amit a Fidesz az iskolarendszerrel csinál, az károsabb a korrupciónál.

Szóvá tette azt is, hogy a kormány relativizálni, majd tagadni próbálta a PISA-eredményeket, később pedig "struccpolitikát" folytatva a pedagógusokat tette felelőssé. A szocialista politikus olyan oktatási rendszert sürgetett, amely a legtöbbet hozza ki a gyerekekből és a pedagógusokból, ám szerinte erre a kormány ma nem képes.

Az elnökségi tagot faggatták arról, hogy sajtóhírek szerint Andor László lehet a baloldali pártok miniszterelnök-jelöltje, az államfői poszton pedig Majtényi Lászlót látnák szívesen. Azt felelte: "nagyfokú illetlenség lenne", ha erről nyilatkozna anélkül, hogy a partnerekkel egyeztetne. A választók időben értesülni fognak a jelöltek személyéről - fűzte hozzá, jelezve azt is, az előválasztást 2017 tavaszán-nyarán tartanák. Andor Lászlóról szólva azt is elmondta, kiváló szakembernek tartja, a neve sokszor szóba kerül a választmányi üléseken, azonban az alkalmasságát firtató kérdésre nem kívánt válaszolni.

Szerző

Ónos szitálásra, csúszós utakra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2016.12.19. 12:18
Illusztráció: Thinkstock
Az ónos szitálás is elég ahhoz, hogy veszélyesen csúszóssá váljon az útburkolat - hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában Tóth Tamás meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégén több megyére, járásra is adott ki figyelmeztetéseket, riasztásokat az ónos eső veszélye miatt. A rendőrség is felhívta a figyelmet, hogy több útszakasz, köztük autópályák burkolata is csúszóssá vált. Az elmúlt hétvégén több mint 140 olyan baleset történt, amely sérüléssel, halálos áldozattal járt. 

Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ónos csapadék a meteorológus szakma számára is kihívást jelent, mert a kis területet érintő, nagyon kis mennyiségű - sokszor méréshatár alatti - csapadék szinte előrejelezhetetlen.

Közölte: jelentős csapadék a következő napokban nem várható, előfordulhat viszont hószállingózás, így lehetnek olyan helyek, ahol vékony hólepel kialakulhat karácsonyra is.

KEDD
Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. Párás lesz a levegő, az éjszakai, reggeli órákban átmenetileg köd is képződhet. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -4, a legmagasabb +2 fok körül alakul.

SZERDA
Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. Párás lesz a levegő. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban  -3, napközben +2 fok körül várgató a hőmérséklet.

CSÜTÖRTÖK

Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, kevés napsütés valószínű. Párás lesz a levegő. Csapadék nem várható. A változó irányú szél mérsékelt marad.  A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, a legmagasabb +2 fok körül alakul.
PÉNTEK
Többnyire erősen felhős lesz az ég, párás lesz a levegő, de csapadék továbbra sem valószínű. A változó irányú, majd az északnyugatira forduló szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban -3, napközben  +3 fok körül várható a hőmérséklet.

Illusztrációk: Thinkstock

Illusztrációk: Thinkstock

SZOMBATDECEMBER 24

Többnyire erősen felhős lesz az ég. Párás lesz a levegő. Csapadék, így havazás sem valószínű. A változó irányú, majd a délkeletire forduló szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, a legmagasabb +2 fok körül alakul.

Szerző
Frissítve: 2016.12.19. 12:36

Murányi Marcell az MSZP-hez igazol?

Publikálás dátuma
2016.12.19. 11:55
Forrás: Facebook
Murányi Marcellt, a Népszabadság egykori főszerkesztőjét kérheti fel az MSZP kommunikációs igazgatójának - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a szakember felkérése már meg is történt, de a szocialista párton belül vannak, akik aggódnak a kinevezése miatt, miután balesete támadási felületet adhat az ellenfeleknek.

A lap kereste Murányi Marcellt, aki annyit mondott, hogy erről a kérdésről nem tud nyilatkozni. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke a téma kapcsán elmondta, hogy az új pártvezetés a megválasztása óta keresi a megfelelő személyt, és több komoly szakemberrel, illetve ügynökséggel folytak és folynak tárgyalások. – A poszt még nincs betöltve, szerződés nincs aláírva, de amint meglesz a kommunikációs igazgató, az MSZP tájékoztatni fogja a közvéleményt – szögezte le a politikus, aki a Murányi Marcellre vonatkozó kérdésre azt a választ adta, hogy konkrét nevekről az érintettek kérésének megfelelően nem szeretne felvilágosítást adni.

A szocialista párton belül többen is aggódhatnak amiatt, hogy Murányi Marcell vezetheti majd a párt kommunikációját, tavalyi közlekedési balesete ugyanis rossz fényt vethet az MSZP-re, kommunikációs szempontból pedig egy támadási felületet ad ellenfeleiknek. Mindezt ráadásul úgy, hogy az érintett bírósági ügye még nem is zárult le, nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, emellett két évre eltiltották a járművezetéstől.

Murányi Marcell tavaly áprilisban sodort el egy biciklist, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt, ahova később mégis visszatért. A biciklis a kórházban egy hónappal később meghalt, Murányi ezután mondott le a Népszabadság főszerkesztői posztjáról. A lapot a bezárásáig testvére, Murányi András vezette.

Szerző