Megint drágulnak az üzemanyagok

Publikálás dátuma
2016.12.19. 15:36
Népszava fotó
Emeli bruttó 4-4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 364 forintra, a gázolajé 379 forintra nő.

Legutóbb múlt pénteken változott az üzemanyagok ára, akkor a 95-ös benzin és a gázolaj ára is bruttó 3 forinttal emelkedett.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző

Nem kapott kártérítést a rovarcsípés miatt meghalt férfi családja

Első fokon elutasította a felperesek kérelmét a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a munkaügyi kártérítési perben, amelyben a felperesek 1-3 millió forint közötti vagyoni és nem vagyoni kár megfizetését kérték egy szőlőültetvény tulajdonosától, mert hozzátartozójuk 2012 őszén méh- vagy darázscsípés következtében meghalt egy fertőrákosi szőlőültetvényen - tájékoztatott a Győri Törvényszék szóvivője hétfőn.

A közlemény szerint a bíróság megállapította, hogy a munkáltató ebben az esetben kizárólag a csípésért felel. Bár számolnia kellett volna méhek és darazsak megjelenésével, és azzal is, hogy csíphetnek, de a csípés okozta halál nem volt előre látható.

Az indoklás szerint, ha a munkáltató a munkavédelmi oktatás során felhívta volna a munkavállalók figyelmét arra, hogy a rovarok csípése halált is okozhat, akkor sem lett volna megelőzhető a férfi halála. A tényállás szerint a férfi határozatlan idejű munkaviszonyban dolgozott az alperesnél, amikor 2012. szeptember 11-én az egyik fertőrákosi szőlőültetvényen szüretelés közben egy traktor pótkocsiján állva a nyakán megcsípte egy méh, vagy egy darázs. A csípés olyan súlyos allergiás reakciót váltott ki, hogy a férfi a helyszínen meghalt.

Az eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az elhunyt munkavállaló tudott volna allergiájáról. Az elsőfokú  munkaköri alkalmassági vélemény szerint a munkavállaló alkalmas volt a munkaköri feladatok ellátására - írta törvényszék a közleményben.

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint a munkáltató több szabályszegést, mulasztást követett el a foglalkoztatás során, de azok egyike sem állt ok-okozati összefüggésben a balesettel. Az alperes a munkavédelmi oktatás elvégzését nem rögzítette írásban, és nem biztosított elsősegélyt nyújtó személyt. A kockázatértékelése sem volt teljes körű, mert nem tartalmazta a szüretelés, szőlőfeldolgozás, borászati munkák során a munkavállalókat érő kockázatokat, valamint a munkahelyen alkalmazott veszélyes anyagok, növényvédő szerek használata során a kockázatokat és a veszélyeztetett munkavállalók körét. A döntés nem jogerős, másodfokon a Győri Törvényszéken folytatódhat a tárgyalás.

Szerző

Kunfalvi Nóra vezető pozíciót kapott a TV2-nél

Publikálás dátuma
2016.12.19. 14:23
Forrás: Facebook
A Mokka felelős szerkesztőjeként dolgozik tovább Kunfalvi Nóra - írja a hvg.hu. Ő az a riporter, aki többek között Juhász Pétert, az Együtt alelnökét botrányosan, minden médiaetikát mellőző riporttal próbált lejáratni - sikertelenül. Ám az új hírigazgató, Kökény-Szalai Vivien védelmezettje nem adta fel, az Orbán Viktor vagyonosodását vizsgáló politikus után Spéder Zoltánt is célba vette, akinek a TV2 emiatt most 6 millió forint sérelemdíjat fizethet.

Más munkakört kap, a reggeli Mokka című műsor felelős szerkesztőként dolgozik tovább január 1-től a botrányos lejárató riportjairól ismertté vált Kunfalvi Nóra - erősítette meg a portálnak a TV2 sajtóosztálya. Ez azt jelenti, hogy a Tények szerkesztőségéből távozik, mint riporter, és magasabb beosztásba kerül.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Kunfalvi Nóra az emlékezetes "G-pont" után állt fel három munkatársával együtt a Hír TV Célpont című műsorából, mondván, hogy szerintük Orbán "nem g*eci". A riporter ezután a szintén Fidesz-imádó 888.hu-hoz, majd az Andy Vajna tulajdonolta TV2-höz került, ahol már az első anyaga a lejáratásról szólt: akkor Zuschlag János volt szocialista politikus nyilatkozatával próbálták befeketíteni a kockás inges tüntetések vezéralakjává vált iskolaigazgatót, Pukli Istvánt.

Kunfalvi Nóra ezután Kökény-Szalai Vivien védelmében sorra gyártotta a kormány ellenségeit lejáratni próbáló anyagokat. Mindezek közül talán a legemlékezetesebb Juhász Péter pénzügyeinek bolygatása, ami után az Együtt politikusa feljelentést tett. Csak úgy, mint Spéder Zoltán, akinek összesen 5,7 millió forint sérelemdíjat ítélt a bíróság a Tények című műsor róla készített riportja miatt. 

A hvg.hu-nak bár sikerült elérnie Kunfalvi Nórát telefonon, de amikor megtudta, miért keresik, hirtelen arra hivatkozott, hogy rossz a vonal, majd letette a telefont.

Szerző