Előfizetés

Finnország döntött - Elindul az alapjövedelem-program

Finnországban egy most elfogadott törvény szerint január elsejétől két éven át kétezer, jelenleg munkanélküli segélyt kapó finn havonta 560 eurót kap majd kézhez - adja hírül honlapján a Párbeszéd.  

A program fő célja, hogy megvizsgálják, miként hat az alapjövedelem a munkakeresésre. A munkaerőpiacról kiesett, de munkát vállalni szándékozó finn embereknek azzal kell számolniuk, hogy amíg segélyt kapnak, semmilyen munkát nem vállalhatnak. Mindez megváltozik az alapjövedelem esetében. Az alapjövedelem megtartása mellett ugyanis munkát is vállalhatnak, akár rész- akár teljes munkaidőben, továbbtanulhatnak vagy saját vállalkozást is indíthatnak, jó esetben mások számára is munkalehetőséget kínálva ezzel. Ezenfelül a finn kormány elképzelése szerint az alapjövedelem időt szabadít fel, így könnyebb munkát keresni. A résztvevőket véletlenszerűen választják ki, a részvétel viszont kötelező.

A Párbeszéd Magyarországért, ahogy már korábban bejelentettük szakértői szinten követi a finn példát, és felszólítja a Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztert, hogy a kormány is delegáljon megfigyelőket a finn társminisztérium alapjövedelem-projektje mellé. A Párbeszéd Magyarországért Alapjövedelem-programjának egyik kulcspontja a radikális béremelés. Egy ma nettó 74 ezer forintot kereső, a Párbeszéd Alapjövedelem-programjának a bevezetése után nettó 120 ezer forintot keresne úgy, hogy a bruttó bér változatlan maradna, a nettó átlagbér pedig megközelítené a 200 ezer forintot - olvasható a portálon

Újabb tűzszerész vesztette életét aknamentesítés közben

 Egy újabb tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben Horvátországban, idén ő volt a harmadik áldozat, aki munkája közben szenvedett halálos balesetet - jelentette a horvát közszolgálati televízió hétfőn.

A hatvanéves, hatgyermekes tűzszerész balesete Zára (Zadar) megyében, Zemonik Gornji település körzetében történt. Az elmúlt húsz évben 38 tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben. Az idén több alkalommal is tüntettek a horvát tűzszerészek, hogy felhívja a figyelmet az aknamentesítési feladatok végzése során kialakult tarthatatlan állapotokra. A kormánytól azt kérték, hogy ezt a tevékenységet vonják ki a piaci verseny szabályai alól. Új kollektív szerződést és a lehető legnagyobb biztonságot követelték munkájuk során. A rossz jogi szabályozás szerintük a szakma leépüléséhez vezetett. A munkahely elvesztésétől való félelem és a pszichikai nyomás miatt pedig nőtt a balesetek száma munkavégzés közben. Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében kirobbant délszláv háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek több mint a felét tisztították meg eddig. Még 9 megyében - összesen 66 város és járás területén - mintegy 430 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 46 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Az ország területén jelenleg is 14 ezer tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek. 1991-től mostanáig összesen 1979 ember szenvedett balesetet aknamentesítés közben, közülük 590-en életüket veszítették. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák telepítését, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és a telepített aknamezők felszámolását.

Szexuális bűncselekményekért ítéltek el egy 101 éves férfit

Tizenhárom év börtönre ítéltek gyermekek ellen évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekményekért hétfőn egy 101 éves angol férfit.

A birminghami illetőségű, 1915 márciusában született Ralph Clarke a legidősebb elítélt az angol-walesi kriminalisztika történetében.

Clarke-ot a birminghami koronabíróság esküdtszéke 30 vádpontban találta bűnösnek. Az ügyészség szerint az egykori teherautósofőr, aki szolgált a brit királyi légierő (RAF) kötelékében is, 1974 és 1983 között követett el 21 szexuális bűncselekményt két gyermekkorú lány és kilenc hasonló bűncselekményt egy fiú sérelmére.

Clarke a tárgyaláson a terhére rótt bűncselekmények közül a gyermekkorú fiú elleni kilenc szexuális támadás elkövetését elismerte. Ralph Clarke-ot egykori áldozatai közül ketten jelentették fel még tavaly augusztusban, miután meglátták a Facebook közösségi portálon a 100. születésnapját ünneplő bejegyzéseket. 

A bíróság az esküdtek egyhangúlag meghozott végzése alapján ítélte hétfőn tizenhárom évi szabadságvesztésre az agg vádlottat. Az eljáró bíró az ítéletet ismertetve nyíltan kijelentette: valószínűtlennek tartja, hogy az elítélt valaha is visszatérhet a közösségbe, tekintettel előrehaladott életkorára. A bíró szerint ugyanakkor a társadalom "elszörnyedéssel" fogadta volna, ha Clarke nem vonul börtönbe bűncselekményeiért.

Clarke-ot az angol-walesi büntetőjog alapján feltételesen szabadlábra helyezhetik, ha letöltötte büntetése felét, és magatartása alapján erre érdemesnek találják, de ebben az esetben is 108. életévében járna, mire szabadulhatna.