Forró kérdés az államfőválasztás

Áder János olyan színvonalú munkát végez köztársasági elnökként, hogy még az ellenzék sem talál rajta fogást – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke az InfoRádióban. Áder köztársasági elnöki mandátuma 2017 májusában jár le, 90 nappal előtte kezdődik a következő államfő kiválasztásának időszaka. „Mire február második felében a Ház összegyűlik, ez a határidő már ketyeg, ezért aktuális, szinte forró kérdéssé vált. A Fidesz ma kezdődő kétnapos elnökségi ülésének is egyik napirendje lesz” – jelentette ki az Országgyűlés elnöke. 

A kiválasztás első szempontja az, hogy a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök közötti együttműködés az ország javát szolgálja. Kövér László szerint arról nem érdemes vitát nyitni, hogy a köztársasági elnök méltó módon képviselte-e Magyarországot és jelenítette meg a nemzet egységét, mert egyértelmű a válasz. „Az első kérdésre is egyértelműnek tűnik az én válaszom, a köztársasági elnök úrral jól együttműködtünk. Újratárgyalásra és az Alkotmánybíróság elé küldött törvényeket, hiszen ez is a dolga. Ha úgy ítéli meg, hogy valamely törvényalkotási produktum nem felel meg az alkotmányosságnak, vagy nem üt meg valamely mércét, akkor ezt megteheti, sőt kötelessége megtenni” - emelte ki, hozzátéve: olyan technikai szempontok fel sem merülnek, hogy mennyi „plusz munkát” okoztak a kormányzatnak a visszaküldött törvények. Ha egy kormány úgy tapasztalja, hogy a köztársasági elnök politikailag elfogult és szándékosan nehezítené a munkát, érdemes lenne megvitatni, de ebben az esetben ez kizárt - jelezte Kövér. „Nemcsak azért, mert a köztársasági elnök úr korábban fideszes parlamenti képviselő, házelnök volt és régi harcostársunk, hanem mert mindenki számára követhetően, világos mérce szerint döntött arról, hogy mely törvényeket küld vissza újratárgyalásra vissza vagy az Alkotmánybíróság elé, ebben az elfogultságnak még a látszata sem érintette meg.”

Egyelőre viszont nem mondja meg Áder, hogy vállalná-e újabb ciklusra az államfői tisztséget. A köztársasági elnököt az RTL Klub azután kereste, miután Orbán Viktor még a múlt héten azt mondta: a Fidesznek megtiszteltetés lenne, ha Ádert támogathatná a jövő tavaszi államfőválasztáson. A miniszterelnök most először beszélt nyilvánosan az elnökválasztásról. Orbán kellő pátosszal hozzátette: nincs senki, aki a köztársasági elnököt kijelölhetné, őt a nép akarata fogja a megbízással ellátni, a nép akaratát pedig a parlament képviseli. A köztársasági elnök az ország első polgára, a miniszterelnök az első szolgája – fejtegette. Korábbi sajtóértesülések még arról szóltak, hogy Orbán inkább Balog Zoltánt látná az elnöki székben. Közben az ellenzék is mozgolódik: Majtényi László lehet az MSZP és az LMP közös jelöltje a posztra. Forrásaink szerint az Eötvös Károly Intézet elnökét a szocialisták olyan személyiségnek tartják, akiben az ökopárttal is meg lehet egyezni, a két parlamenti képviselőcsoport így közösen jelölhetne. Majtényit ugyanakkor még nem keresték meg az ügyben.

Szerző

Tragédia Berlinben - Már 12 halottja van a teherautós támadásnak (fotók)

Publikálás dátuma
2016.12.19. 22:01

Berlinben egy órán belül elfogták azt a férfit, aki kamionjával belehajtott az egyik karácsonyi vásárba hétfőn este, majd elmenekült. A legutóbbi hírek szerint legkevesebb 12 ember meghalt, és több mint ötvenen megsérültek- tudósít az Euronews.

A gyanúsított Nyugat-Berlin központi részén, a divatos Kurfürstendamm sugárút közelében felállított karácsonyi vásárt vette célba.

Foorás: CNN

Foorás: CNN

A biztonsági források által idézett német DPA hírügynökség szerint a támadó afganisztáni vagy pakisztáni férfi, aki a menedékkérők csoportjával érkezett Németországba. A német sajtó arról ír, hogy az elfogott férfit kisebb bűncselekmények miatt már ismerte a rendőrség. Nem tudni, hogy miért gázolt a vásáron nézelődők közé. A módszer ugyanakkor "ismerős", mind az Iszlám Állam, mind az al-Kaida több ízben felhívta követőit arra, hogy a kamionok megfelelö eszközök a tömegek támadására.

Legkevesebb nyolcvan métert tett meg a tömegben nyerges vontatójával, majd kiugrott a sofőrfülkéből, és elmenekült. A rendőrség megerősítette, hogy a sofőr mellett ült valaki, akit holtan találtak az ülésen.  Később kiderült, hogy a kamiont egy lengyel fuvarozó cég jegyzi, a holtan talált férfi lehetett a sofőrje, aki a cég lengyel tulajdonosának unokatestvére. A lengyel sajtóban megjelent tudósítások szerint a kamion Olaszországból tartott hazafelé, és kedden reggel kellett volna lerakodnia Berlinben. Vagyis a támadó körülbelül 20 tonnányi fém rakománnyal hajtott az emberek közé hétfőn este Berlin belvárosában.

Szerző
Frissítve: 2016.12.20. 07:58

Hodorkovszkij figyelmeztet: óvatosan Putyinnal!

Mihail Hodorkovszkij emigrációban élő orosz üzletember és egykori olajmágnás szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvez az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, ez pedig a jövőben nyomást tud majd gyakorolni nyugati demokráciákra - monda a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Hodorkovszkij - aki ellen gyilkossági ügyben folyik eljárás Oroszországban - szerint az orosz elnök nem volt hatással az amerikai elnökválasztás kimenetelére, de kapóra jön neki ennek látszata, amelyet fel is használhat arra, hogy zűrzavart szítson a nyugati demokráciákban.


A Putyin egyik fő politikai ellenlábasának számító volt olajmágnás úgy fogalmazott: az orosz elnök beéri annak látszatával, hogy hatalmában áll befolyásolni az amerikai elnökválasztási folyamatot. Ezt a látszatot egyfajta adukártyaként fogja használni - jelentette ki Hodorkovszkij. Az amerikai választásba történt orosz beavatkozást sulykoló nyugati sajtó segítségével Putyin azzal tud majd nyomást gyakorolni másokra, hogy a demokratikus választások befolyásolásával fenyeget - fogalmazott a volt oligarcha.

Donald Trump megválasztott amerikai elnökre kitérve a volt olajmágnás azt mondta: Putyin Trumpot egyszerűnek, gyengének és irányíthatónak tekinti. Trump szerint Putyin átlátható és őszinte. Hozzátette: abban a pillanatban, hogy becsapottnak érzik magukat - és mindketten meglehetősen lobbanékony emberek - komoly konfliktus keletkezhet.

Hodorkovszkij meglátása szerint az orosz államfőt meglepetésként érte Trump választási győzelme. Bár Putyin ezt úgy adja elő az orosz embereknek, mintha ő maga nevezte volna ki Trumpot az amerikai elnöki tisztségre, ha rendeződnek az orosz-amerikai kapcsolatok, akkor kérdésessé válik: Putyin mivel fogja megmagyarázni a gazdasági nehézségeket az orosz népnek - mondta Hodorkovszkij. Ezzel arra utalt, hogy megfigyelők szerint a Kreml az Egyesült Államoknak Oroszország iránt tanúsított ellenséges magatartásával magyarázza az orosz gazdasági problémákat.

Szerző