Pofonutalvány

Helybe ment a pofonért - mondanák baráti körömben a kormánynak szóló legutóbbi büntetésről hallva. Józan paraszti ésszel is belátható volt már 2012-ben, hogy bukás lesz a vége, ha az uniós szabályokra fittyet hányva a kormány kiszorítja a piacról a francia utalványgyártó cégeket. A számtalan, "oszt' jónapot" típusú, a következményekkel nem számoló intézkedések egyike volt ez is, ami viszont brutálisan sokba kerül majd az adófizetőknek.

Egy hírportálnak kellett "felfedeznie", hogy még december 13-án a magyar állam ellen döntött a washingtoni székhelyű, a Világbank mellett működő választott bíróság és 7,3 milliárd forintnyi euró megfizetésére kötelezte, mert ellehetetlenítette a francia befektető működését. A hivatalos szócsövek arról sem szóltak, hogy még további két per van folyamatban és ezekben is biztos vesztésre áll a kormányunk. Pedig jó ügyvédek súlyos milliókért védik. De a baráti körömben erre az is elhangzana, kár volt ezért fizetni, a napnál is nyilvánvalóbb, hogy veszítünk a választott bíróság előtt.

Mielőtt még vád érne, le kell szögeznem: nem fáj a szívem a francia multikért, még ha oly hangzatos nevekkel bírnak, mint Edenred, a Ticket Restaurant márka tulajdonosa, Sodexo vagy Le Cheque Déjeuner. A francia mintára kiépített utalványpiac viszont működött, a cafeteria nevéhez híven színes volt, és a versenybe más vállalkozások is bekapcsolódhattak.

Lassan már elfelejtik a népek, kik is voltak a 2012-ben kivonult étkezési és mindenféle más utalványt forgalmazó cégek, elfedi emléküket az állami monopólium által kibocsátott Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány. A cégek viszont nem felejtették, hogy az adószabályok durva módosításával hirtelen elvesztették árbevételük tetemes részét és pereltek. Emlékeztek arra is, van egy élő szerződés a francia és a magyar kormány között a befektetések és a tulajdon védelméről, amit elég volt meglobogtatni Washingtonban és nyert ügyük volt. Mert "ezek" ott Amerikában valahogy másképp látják a világot, mint az Orbán-kormány itthonról. Amit a miniszterelnök el tud játszani a hazai igazságszolgáltatással, alkotmánybírósággal, vállalkozókkal és Brüsszellel, nem teheti meg a piac törvényei szerint ítélkezőkkel szemben.

A választott bírósági döntését ugyan megelőzte az Unió dörgedelme, de az uniós irányelvek megsértése miatt megindított kötelezettségszegési eljárás(ok)ra immunis lett a kormány. Már csak azért is, mert a 30-40 Magyarország ellen folyamatban levő eljárás töredéke jut el bírósági szakaszba, ahol büntetésről (pénzről) is szólhat az ítélet, másrészt lassúsága miatt évekig elhúzódik a folyamat. Ezalatt pedig kontroll nélkül lehet az energiaszolgáltatók kárára rezsit csökkenteni, cégeket ellehetetleníteni, helyükre kormányközeli cégeket ültetni.

Szerző
2016.12.20 07:13

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02