Előfizetés

Gyárfás Kiss Lászlóval kampányol? - Cáfolt a MÚSZ-elnök

Publikálás dátuma
2016.12.21. 11:19

Gyárfás Tamásról a Blikk írta meg, hogy nem adta fel, hogy ő maradhasson a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, ezért Kiss László, a korábban szexuális erőszakért elítélt, és az emiatt kialakult botrány miatt lemondott szövetségi kapitány segítségével keres támogatókat maga mellé. A volt MÚSZ-elnök a Klubrádiónak cáfolta a bulvárlap értesülését.

Lapunk többször megírta, hogy a MÚSZ leköszönő elnökének nincs szándékában folytatni, ennek ellenére a sajtóban azóta is arról írnak, hogy Gyárfás mégsem adná fel pozícióját. Ennek az is lehet az oka, hogy a január 7-ig maradó elnök bár benyújtotta lemondását, ugyanakkor jelezte, hogy bizonyos esetben elképzelhető, hogy újrajelölteti magát. 

Máig azonban a MÚSZ elnöki székére kizárólag Bienerth Gusztáv, a turizmusért felelős kormánybiztos pályázott, akit Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyíltan támogat.

A Blikk azt írja, hogy Gyárfás Tamás mégsem mondott le MÚSZ-elnöki posztjáról, ezért támogatókat keres, személyesen hívja fel az edzőket Kiss László, a botrányos körülmények között lemondott volt szövetségi kapitány segítségével. A cikkben az is szerepel, hogy háttéralkukat kötnek, és a lap forrásai szerint már tíz vidéki klub biztosította támogatásáról Gyárfást.

A MÚSZ leköszönő elnöke a Klubrádiónak nyilatkozva cáfolta, hogy edzőket hívogatna, hogy újabb elnökségét támogassák az úszószövetség élén. A Népszava is úgy tudja, hogy Gyárfás akkor sem fogadná el az elnöki posztot, ha erre kérnék.

Massa visszatér?

Brazil sajtóhírek szerint mégsem vonul vissza Felipe Massa, a Forma-1-es Willams-istálló egykori pilótája. Minderre azért kerülhet sor, mert az újdonsült világbajnok, Nico Rosberg bejelentette visszavonulását, s felborult az átigazolási piac.

A Mercedes minden követ megmozgat Valtteri Bottas megszerzéséért, azonban csapata csak akkor engedi el őt, ha egy tapasztalt versenyzője lesz az újonc Lance Stroll mellett. Így jön képbe Massa. A Grande Premio információi szerint a Williams 6 millió eurót ígért a brazil versenyzőnek azért, hogy visszatérjen hozzájuk, és a megállapodásról szóló tárgyalások már igencsak előrehaladott állapotban vannak.

A brazil versenyző még szeptemberben, Monzában jelentette be, hogy a nyáron elhatározta, a 2016-os lesz az utolsó Forma–1-es szezonja, Interlagosban és Abu-Dhabiban aztán érzelmes búcsút is vett a száguldó cirkusztól. A Mercedes viszont a múlt héten közölte, idén már nem tervez hivatalos bejelentést tenni 2017-es új versenyzőjéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ha Massa már döntött is, hivatalos megerősítést erről várhatóan ugyancsak januárban kapunk legkorábban.

Szintén a Williams-istállóval kapcsolat hír, hogy a technikai igazgatója, Pat Symonds elhagyta a csapatot.

Kapcsolódó
Massa befejezi

Politikai szimbólum miatt bírságolt a FIFA

Publikálás dátuma
2016.12.21. 06:55
A pipacs miatt bűnhődnek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/STEVE BARDENS
Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország labdarúgó-szövetségét is megbüntette a nemzetközi szövetség (FIFA) a novemberi pipacsos megemlékezés miatt.

A négy szövetség közül az angol 45 ezer svájci frankos (13,1 millió forintos), a skót és a walesi 20 ezer svájci frankos (5,8 millió forintos), az északír pedig 15 ezer svájci frankos (4,3 millió forintos) büntetést kapott, mert válogatottjaikban novemberben minden játékos pipacsmintás fekete karszalagot viselt egy világbajnoki selejtezőn.

A legjelentősebb veteránszervezet, a Brit Királyi Légió pipacsot ábrázoló jelvényének viselésével az összes - így a napjainkban is zajló - háborúban elesett katonára emlékezik a brit nemzet minden évben november 11-én, az első világháborút lezáró compiégne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának napján.

A FIFA már a novemberi meccsek előtt jelezte a brit szövetségeknek, hogy a meccseken tilos a politikai és vallási szimbólumok használata. A fegyelmi bizottság elnöke, Claudio Sulser hétfői nyilatkoztában hangsúlyozta, a szankcióval nem az a szándékuk, hogy megítéljék vagy megkérdőjelezzék ennek a különleges megemlékezésnek a fontosságát.

„Teljes mértékben tiszteletben tartjuk az ilyen pillanatok jelentőségét minden országban. Mindegyiknek megvan a saját története és háttere, azonban szem előtt kell tartani, hogy a szabályok minden tagország számára kötelezőek" - magyarázta.

A FIFA korábban Írországot is megbüntette politikai szimbólumok használata miatt, ugyanis márciusban a Svájc elleni dublini mérkőzésen megemlékeztek az 1916-os húsvéti felkelésről.

A nemzetközi szövetség hétfőn az európai tagszervezetek közül Romániát, Görögországot, Ukrajnát és Lengyelországot is pénzbüntetéssel sújtotta szurkolóinak megbotránkoztató magatartása miatt.