Előfizetés

Ferenc pápa cipőért állt sorban Rómában

Publikálás dátuma
2016.12.21. 13:15
Illusztráció: Vatican Pool/Getty Images
Egy Vatikánvároshoz közeli római gyógyszertár dolgozóinak Facebook-profilján jelent meg a hír, hogy Ferenc pápa kedden besétált a patikába és cipőt vásárolt magának. 

A katolikus egyházfő érkezése előtt kevéssel a patikába telefonált, megkérdezte, árulják-e az általa keresett ortopéd cipőt. Amikor megérkezett a gyógyszertárba, beállt a sorba. Az interneten közölt felvételek szerint a katolikus egyházfőt csak egy biztonsági ember kísérte, az is kellő távolságban.

Az olasz sajtó szerint Ferenc pápa gyalog jutott el a pápai állam melletti Via Gelsomino utcában levő gyógyszertárig. Innen autóval vitték vissza a Vatikánba.

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa kiment vásárolni Rómába. Tavaly a belváros egyik optikusához ment el szemüveglencsét cserélni. Akkor autóval vitték a Vatikántól az üzletig, ahol pillanatok alatt elterjedt az egyházfő jelenlétének a híre, és hatalmas tömeg verődött össze. Az optikus később elmesélte, hogy Ferenc pápa személyesen, készpénzzel fizetett.

Pápává való megválasztása másnapján, 2013 márciusában, Ferenc pápa gyalogosan kisétált a Vatikánból Rómába a pápai állam Szent Anna-kapuján. A kapukat őrző svájci gárdisták és a vatikáni biztonsági emberek vették észre, hogy az egyházfő az emberekkel teli római utcákon tartózkodik, ezért gyorsan visszafordították a Vatikánba. Ferenc pápa már több interjúban elmondta, hogy néha szívesen kimenne Róma utcáira sétálni, vagy elmenne egy pizzériába, de tudja, hogy nem teheti meg.

Berlini merénylet - Ezért kellett meghalnia a kamionsofőrnek

Publikálás dátuma
2016.12.21. 12:48
A kép illusztráció! FOTÓ: Getty Images
Valószínűleg élt még a támadás idején és megpróbálta megakadályozni a gázolásos merényletet annak a kamionnak a holtan talált lengyel vezetője, amellyel a tömegbe hajtottak hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron - írta szerdán a Bild című német lap biztonsági forrásokra hivatkozva. A férfi már napközben ki akarta rakodni a kamion szállítmányát, de elkésett, így csak keddre kapott időpontot.

A 37 éves Lukasz U. a boncolás révén feltárt adatok alapján minden bizonnyal életben volt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásáron.

A lengyel férfi dulakodott a támadóval és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy életeket mentsen. Az ismeretlen elkövető kést rántott, többször megszúrta, és amikor a 40 tonnás jármű a vásár területén óránkénti 65 kilométeres sebességgel, lekapcsolt reflektorral megtett mintegy 80 méteres út után megállt a Budapest utcán (Budapester Strasse), egy kis kaliberű lőfegyverrel, egyetlen lövéssel megölte.

Lukasz U. nem úgy tervezte, hogy hétfő este Berlinben lesz, Olaszországból szállított 25 tonnás rakományát - acélszerkezet elemeket - már napközben ki akarta rakodni a berlini célállomáson, hogy estére hazaérjen családjához Lengyelországba, de későn érkezett és csak keddre kapott időpontot. Utoljára hétfőn 15 órakor adott életjelet magáról, a feleségével beszélt telefonon. Felesége éppen elfoglalt volt, ezért abban állapodtak meg, hogy majd 16 órakor folytatják a beszélgetést, de akkor már nem lehetett elérni a kamionsofőrt.

A jármű a GPS-adatok alapján 19.34-kor indult meg parkolóhelyéről, a Moabit nevű városrész egy félreeső rakpartjáról, és egyenesen a karácsonyi vásárhoz hajtott, az 5,5 kilométeres utat 28 perc alatt tette meg. A kamion 20.02-kor hajtott a tömegbe. A támadásban a sofőrrel együtt 12 ember halt meg, 45-en megsebesültek, 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak.

A Bild ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, nem lehet kizárni azt a verziót, hogy végig Lukasz U. vezette a kamiont, és a merénylő fegyverrel kényszerítette arra, hogy belerohanjon a tömegbe.

A támadó elmenekült, a gyilkos fegyver sem került elő, az eddigi egyetlen gyanúsítottat, egy pakisztáni menedékkérőt pedig kedd este szabadlábra kellett helyezni, mert nem bizonyult megalapozottnak a gyanú. Azonban a rendőrségnél arra számítanak, hogy sikerül gyorsan feltárni az ügyet. A bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezetének (Bund Deutscher Kriminalbeamter - BDK) elnöke, André Schulz, kedd este a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, a rendőrökhöz hasznos értesülések jutottak el és sok támpontjuk van, így lehet bízni abban, hogy akár már szerdán vagy a közeli jövőben újabb gyanúsítottat vesznek őrizetbe.

Berlini merénylet - Megszólalt a magyar sérült

Publikálás dátuma
2016.12.21. 10:54
FOTÓ: Getty Images
Méterekre volt a berlini terrortámadás magyar sérültje a kamiontól, ami a tömegbe hajtott hétfőn este egy karácsonyi vásáron. A nő a Blikknek elmondta, mit tapasztalt a merénylet után a helyszínen.

"A tömegben nem láttam, pontosan mi történt, csak hogy pánikszerűen szaladó emberek árasztották el a vásárt. Van, aki azt kiabálta, hogy tűz van, mások bombát üvöltöttek. Mindenhol szétdőlt faházakat láttam, és sérülteket, akik a földön fekve jajgattak” - mondta a nő, aki maga is rosszul lett a merénylet után, azt hitte, infarktust kapott. A könnyebb sérülteket, köztük a magyar nőt is egy épen maradt faházba vitték, a súlyosakat rögtön kórházba. "Kiderült, az ijedtségtől nagyon felszökött a vérnyomásom. Infúziót kötöttek be nekem, majd szirénázva siettek velem a kórházba" – nyilatkozott a magyar sérült a lapnak

Ahogy a Népszava is megírta, a terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, a német rendőrségnek ugyanakkor nincs bizonyítéka, amely alátámasztaná az IS állítását. A terrorszervezet gyakorta jelentkezik olyan merényletek elkövetőjeként, amelyet más szervezet nem vállalt. Az sem kizárt, hogy a merénylőnek nem volt kapcsolata az Iszlám Állammal, csupán az IS hatására cselekedett.