Csányi Sándor: személyesen ismerem Mészáros Lőrincet

Publikálás dátuma
2016.12.22. 09:42
FOTÓ: Népszava
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában elsősorban arról beszélt, hogy az OTP-csoport hamarosan több akvizíciót is bejelenthet, és elképzelhető, hogy a bank jövőre egy új országba is belép. A bankigazgató azonban azt is elismerte, hogy személyesen ismeri Mészáros Lőrincet, de "egyszer sem kellett beavatkoznia az érdekében".

Konkrét országot nem jelölt meg, de azt jelezte, hogy a bank akvizíciós stratégiája alapján új országban legfeljebb akkor jelennek meg, ha olyan pénzintézetet tudnak venni, amelynek jelentős részesedése van. Jelezte: bízik abban, hogy "hamarosan bejelenthetünk egy komoly külföldi akvizíciót, és januárban akár egy másikra is sor kerülhet". (Az OTP a Figyelő lapzártája után, szerdán tudatta, hogy az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankjának, a Splitska Banka-nak a megvásárlásáról.)

Arra kérdésre, hogy a magyar piacon lehet-e még tere újabb bankvásárlásnak, Csányi Sándor azt válaszolta: most eladó portfoliót és bankot sem lát, amit meglepőnek tart, ugyanis 15-20 éve azon a véleményen van, hogy konszolidációra van szükség a hazai piacon, mert egy kis ország nem bír el ennyi bankot.

A bankvezető szerint 2016 jó éve volt az OTP-nek. Elmondta, hogy a bank béremelésre készül, elsősorban az alacsonyabb jövedelmű dolgozóinál.

Arra kérdésre, hogy gesztuspolitikának nevezhető-e, hogy az OTP Mészáros Lőrinc érdekeltségei közül sokat finanszíroz, a bankvezér azt mondta: senkit nem hiteleznek, ha az nem üzletszerű. Hozzátette, hogy Mészáros Lőrincet személyesen ismeri, de egyszer sem kellett beavatkoznia az érdekében. 

Csányi Sándor szólt arról is, hogy az OT Industriesban pénzügyi befektetőtársa lesz a Molnak, és a lap kérdésére közölte: a MET energiakereskedő cégbe nem kíván beszállni. Személyes befektetései fókusza döntően az agrár- és élelmiszeripar, és új iparágakba nem nagyon szeretne belépni - jelezte.  A személyes vagyonát érintő kérdésre az OTP elnök-vezérigazgatója azt felelte: "hogy pontosan mennyi a vagyonom, azt nem tudom, legyen az öt gyerekem gondja, én már biztosan megélek belőle".

Szerző

Végre erősödött a forint

Publikálás dátuma
2016.12.22. 09:04
FOTÓ: Thinkstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel. 

Hét órakor az euró 310,34 forinton, a dollár 297,46 forinton, a svájci frank 289,91 forinton, a japán jen pedig 2,5268 forinton állt. A szerdai záráshoz képest az euró 0,01 százalékkal, a dollár 0,14 százalékkal, a frank 0,05 százalékkal, a jen pedig 0,27 százalékkal gyengült.

Az euró napi szinten 0,09 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, 1,0436 dolláron jegyezték a közös európai fizetőeszközt csütörtök reggel. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0424, a legmagasabb 1,0448 dollár volt.

A svájci frankhoz képest 0,04 százalékkal drágult az euró, 1,0707 frankos árfolyamon forgott. Egy dollárért 1,0259 frankot kértek, 0,10 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,08 százalékkal erősödött a dollár, kora reggel 117,66 jent ért egy dollár. A dollár hat főbb devizához viszonyított értékét tükröző mutató, a dollárindex 0,04 százalékkal 103,00 pontra süllyedt.

Szerző
Témák
forint valuta

Az MVM bevásárol az állami rezsiholdingba

Újrarendezi a kormány az állami energiacégek felügyeletét. A kisgömböcként hízó állami rezsiholding, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ), amely nemrég került át a Lázár János vezette Miniszterelnökség fennhatósága alól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, most újabb változásra készülhet. A kormány nemzetstratégiainak minősíti az MVM Magyar Villamosművek Zrt. tulajdonszerzését a Közműszolgáltatóban - derült ki a Magyar Közlönyből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciót nem vizsgálhatja majd a Gazdasági Versenyhivatal.

Pedig lenne mit, hiszen Magyarországon egyetlen egyetemes gázszolgáltatóként a Főgáz e cégcsoporthoz tartozik, és a lakossági áramszolgáltatásban is igencsak öles lépésekkel halad a monopolizálás felé. 2016 elején a kétmilliónál is több Elmű-Émász ügyfél került át az ENKSZ-hez, a jövő év elején záródó tranzakcióval pedig a EDF Démász által ellátott 775 ezer lakossági és versenypiaci fogyasztó szerződik át. Ez utóbbi ügyletet is nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a kormány, kizárva az okvetetlenkedőket a folyamatból.

A piaci becslések szerint a Démász 100 százalékos üzletrészének megszerzése 120 milliárd forint körüli összegbe került, és üzlet finanszírozásához az állami közműszolgáltató az MVM-től kapott hitelt. Már az akkori közleményekből is kiderült, ennek fejében a villamosenergia holding tulajdonrészt szerezhet az ENKSZ-ben. Ezt gyorsította a kormány a már tegnap hatályba lépett rendeletével. A piaci szakértők egyelőre találgatnak milyen függőségi viszony alakul ki majd a hasonló profilú és korábban egymással rivalizáló cégek között.

Pontosítás
"A Népszava 2016. december 22-i számában a 4. oldalon megjelent Az MVM bevásárol az állami rezsiholdingba című hírükben pontatlanul jelent meg, hogy „2016 elején a kétmilliónál is több Elmű–Émász-ügyfél került át az ENKSZ-hez”, ugyanis az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. nem vette át az ELMŰ-ÉMÁSZ fogyasztóit."  - ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.


Szerző
Frissítve: 2016.12.22. 14:25