Diótörő és Egérkirály

Publikálás dátuma
2016.12.23. 06:46
FORRÁS: SYMA CSARNOK
Nincs karácsony Diótörő nélkül, ez a gondolat inspirálta a szerzőket is, amikor megszületett E.T.A. Hoffman meséje alapján, a Diótörő és Egérkirály című musical.

Ez a családi musical a Csajkovszkij balettnél érthetőbb módon, a zene, a tánc és az élő szó hármasából, fülbemászó dalokkal teszi élménnyé a Diótörő történetét, kicsik és nagyok számára egyaránt, december 28-án 15 és 19 órakor a Syma Csarnokban.

A varázslatos történetet Szomor György rendezésében, látványos vetítésekkel kiegészítve állítják színpadra, a főszerepekben Vastag Tamás, Gubik Petra, Szomor György, Békefi Viktória, Gerner Csaba, Fehér Tímea és Tatár Bianka láthatók és hallhatók.

Szerző

Facebookozókra kíváncsi a kormány

Publikálás dátuma
2016.12.23. 06:18
Illusztráció: Chris Jackson/Getty Images
Egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a magyar kormányzati szervek a Facebook felhasználói iránt, a közösségi portál friss átláthatósági jelentése szerint az idei év első felében 230 magyar felhasználóról kért ki adatokat a kormány (tavaly 224 volt ez a szám). 

Az adatkérések száma összesen 186 volt - egy adatkérés során több személyről is kérhetnek információkat -, a Facebook 87 esetben tett eleget - részben vagy egészben - a kéréseknek.

„Elutasítjuk a kérelmet, ha jogi hiányosságokat találunk, vagy ha túlságosan szélesen értelmezett vagy nem elég egyértelmű az adatkérés. Még ha azt is állapítjuk meg, hogy a helyi jogszabályok kötelezővé tennék az adatközlést, gyakran csak alapvető előfizetői adatokat osztunk meg" - olvasható a tájékoztatóban.

Az alapvető előfizetői adatok közé tartozik a felhasználó neve, regisztrációjának időpontja, de a hatósági kérelmek irányulhatnak a tartózkodási hely megállapításához szükséges IP-címre, vagy a Facebook-fiók tényleges tartalmaira (mint a fogadott, küldött üzenetek) is.

A jelentésből kiolvasható, hogy egy alkalommal (két felhasználóról) vészhelyzeti jelleggel kért adatokat valamelyik kormányzati szerv - ezt a Facebook nem teljesítette. Valamint 21 alkalommal, 23 felhasználóra vonatkozva adatarchiválást kért a magyar állam. Ilyenkor a Facebook egy az egyben lementi - az akkori állapotban - az érintett személyes profilját, üzeneteit, stb., de nem adja ki addig, amíg le nem zárul az erre vonatkozó jogi eljárás.

De nem csupán Magyarországon ennyire kíváncsi a kormány: a tavalyi év hasonló időszakában mérthez képest 27 százalékkal, 46 710-ről 59 229-re nőtt világszerte a kormányzati adatkérések száma.

Szerző

Ügyelet az ünnepek alatt

A karácsonyi ünnepek alatt a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a patikák rövidített, szombati munkarend szerint tartanak nyitva, december 25-én és 26-án pedig az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el.

Emlékeztettek, hogy a gyógyszertáraknak jól látható helyen és jól olvasható módon jelezniük kell a nyitvatartási rendet és az elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, és az ügyelet vagy készenlét kezdő és befejező időpontját.

Fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is.Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról itt lehet tájékozódni. Bármikor hívható az év minden napján, folyamatosan működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is, ha mérgezés gyanúja merül fel.

A szolgálat a 06/80/20-11-99 ingyenes számon érhető el, ahol a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. A mentőszolgálat 253 mentőállomásán 1500-an teljesítenek majd szolgálatot karácsonykor.

Szerző