Előfizetés

Kaszált a Disney

Publikálás dátuma
2016.12.22. 18:54
Shakira a Zootropolis barcelonai bemutatóján. FOTÓ: Getty Images, Xavi Torrent
A Disney a nagy hollywoodi stúdiók közül elsőként ért el hétmilliárd dolláros (2079 milliárd forintos) globális bevételt egyetlen év alatt. A rekordot olyan kasszasikereknek köszönheti, mint a Szenilla nyomában, a Zootropolis - Állati nagy balhé és a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet.

A Zsivány Egyesre bemutatása első hetében világszerte csaknem 300 millió dollárért váltottak jegyet a nézők. Mivel még több mint egy hét maradt az évből, a Star Wars-mozi és a Vaiana című, ugyancsak sok nézőt vonzó animáció révén a Disney a nyolcmilliárd dolláros évi bevételt is megközelítheti - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában.

A korábbi éves stúdiórekordot, 6,9 milliárd dollárt a Universal állította fel tavaly a Jurassic World és a Halálos iramban 7. című produkciók hatalmas sikerével.

A Disneynek idén három filmje is több mint egymilliárd dollárt keresett a jegypénztáraknál: az Amerika Kapitány: Polgárháború, a Szenilla nyomában és a Zootropia. A dzsungel könyve új feldolgozása pedig csak egy kicsivel maradt el az egymilliárd dolláros küszöbtől. A november közepén debütált, Benedict Cumberbatch főszereplésével forgatott Doctor Strange pedig már 650 millió dolláros jegybevételnél tart.

2016-ban az év tíz legnagyobb kasszasikere között öt Disney-film szerepel. A 2015 decemberétől forgalmazott, Star Wars - Az ébredő Erő 2,07 milliárd dolláros bevételével nem talált vetélytársra. A Zsivány Egyes valószínűleg átlépi majd az egymilliárd dolláros jegybevételt.

A sikerhez nagyban hozzájárult Bob Iger stúdiófőnök előrelátó építkezése. A Disney 2006-ban 7,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Pixar animációs stúdiót, 2009-ben pedig négymilliárd dollárért a Marvel Comics szuperhős univerzumát is megszerezte. A stúdió harmadik nagyszabású bevásárlása a LucasFilm átvétele volt 2012-ben négymilliárd dollárért.

"A Disney vezetőinek volt egy elképzelése, amely helyesnek bizonyult" - mondta Guy Bisson, az Ampere Analysis kutatási igazgatója.

A befektetők már az ünnepekre készülnek

 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,45 pontos, 0,20 százalékos csökkenéssel, 31 700,85 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 7,4 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Stefán Krisztián, a Raiffeisen Bank üzletkötője kifejtette: nagyon csendes, alacsony forgalmú napot zárt a budapesti tőzsde, elmozdulás nem nagyon volt az előző naphoz képest. A nap nyertese a Magyar Telekom volt 1 százalékos emelkedéssel. A befektetők már az ünnepekre készülnek, ezért a következő napokban sem a forgalomban, sem az elmozdulásokban nem várható változás az év végéig - tette hozzá.

A Mol 150 forinttal, 0,73 százalékkal 20 350 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 65 forinttal, 0,78 százalékkal 8285 forintra esett, forgalmuk 1,7 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,02 százalékkal 495 forintra erősödött, forgalma 864,9 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,65 százalékkal 6210 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1927,96 ponton zárt csütörtökön, ez 11,24 pontos, 0,59 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Putyin: erősebbek vagyunk bármelyik potenciális agresszornál

Oroszország ma minden potenciális agresszornál erősebb, de hadereje nem lazíthat, készen kell állnia bármifée fenyegetés elhárítására - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kollégiumának csütörtöki moszkvai tanácskozásán.

"Még sok mindent kell tennünk, ezzel együtt nagyon sok tényező, nemcsak a katonaiak, hanem a történelmünk, a földrajz és az orosz társadalom belső állapotának figyelembevételével magabiztosan lehet azt mondani, hogy ma erősebbek vagyunk bármelyik potenciális agresszornál" - mondta. "Bármelyiknél" - nyomatékosította Putyin, aki tisztségénél fogva az orosz fegyveres erők főparancsnoka.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a helyzet "nagyon gyorsan megváltozhat", ha Oroszország akárcsak egy pillanatra is ellazul és akár egyetlen kudarcot is elszenved a hadsereg és a haditengerészet modernizálása, a csapatok kiképzése terén. Szavai szerint Oroszországnak komoly figyelemmel kell kísérnie minden a határai közelében történő katonai mozgást, csakúgy, mint a globális katonai és politikai helyzetben végbemenő változásokat és gyorsan kell módosítania a potenciális fenyegetés elhárítására vonatkozó terveket.

Az elnök hangsúlyozta: szavatolni kell, hogy az orosz hadászati rakétafegyverek garantáltan áthatoljanak minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszeren. Feladatnak nevezte a nem nukleáris stratégiai erők, a nagypontosságú fegyverek, a korszerű kommunikációs eszközök és rádióelektronikai harci eszközök fejlesztését. Felhívta a figyelmet a fegyvernemek kiegyensúlyozott fejlesztésének fontosságára.

Kijelentette, hogy a hadászati egyensúly biztosításában kulcsszerepet játszó nukleáris triád (atommeghajtású tengeralattjárók, interkontinentális ballisztikus rakéták, hadászati bombázók) állapota megfelelő szintű. Szavai szerint a nukleáris erőknél a korszerű fegyverek aránya csaknem 60 százalék.

Később Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország idén 41 ballisztikus rakétát állított hadrendbe, és a hadászati kilövőállások 99 százaléka harcra kész, több mint 96 százalékuk pedig azonnali bevetésre is kész. Jövőre újabb három egységet szerelnek fel modern fegyverekkel, a légierőnél pedig öt korszerűsített hadászati bombázót állítanak hadrendbe.

Vlagyimir Putyin szerint a 2016-ban megrendezett váratlan hadgyakorlatok azt bebizonyították, hogy a csapategységeket rövid idő alatt nagy távolságokra lehet átdobni és azok stratégiai irányokban gyorsan képesek csoportosulásokat létrehozni.

Szergej Sojgu éves beszámolójában egyebek között rámutatott, hogy Oroszországnak történelme során először sikerült határainak teljes hosszában rakétavédelmi előrejelző rendszert kiépítenie. Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők harcképessége 2016-ban 14 százalékkal erősödött. A haditechnikai és fegyverzeti közbeszerzés idén 5 százalékkal nőtt, az állandó készültségben lévő egységek korszerű eszközökkel való ellátottsága pedig elérte az 58,3 százalékos szintet.

"A NATO megduplázta hadgyakorlatainak intenzitását, amelyek többségének jellege oroszellenes" - mondta, hozzátéve, hogy Oroszország nyugati, délnyugati és sarkvidéki területein meg fogja erősíteni egységeit.

Kiemelte, hogy a brit Salisbury Plain lőtéren az ellenséget orosz gyártmányú páncélosok és orosz egyenruhák jelképezik. Mint mondta, ilyen típusú kiképzést a náci Németország alkalmazott a második világháború idején.

Sojgu kijelentette, hogy az orosz légierő Szíriában 18 ezer bevetésen 35 ezer fegyverest ölt meg és megakadályozták az ország széthullását. Felsorolása szerint a militánsok 775 kiképzőtábora és 405 fegyverkészítő műhelye is megsemmisült.
"A Közel-Kelet és Afrikában terjedő +színes forradalmak+ láncolata megszakadt" - mondta a miniszter.

Putyin elnök a tanácskozáson hangoztatta, hogy Oroszországnak maximálisan ki kell használnia a fegyverei iránt a szíriai fellépése nyomán megnövekedett külföldi érdeklődés adta lehetőségeket.