Johannis halogatja a kormányalakítást

Befejeződött tegnap Bukarestben az államfő konzultációsorozata a december 11-i parlamenti választásokon mandátumot szerzett pártokkal, de Klaus Johhanis egyelőre még senkit sem bízott meg kormányalakítással.

Klaus Johannis egy rövid sajtónyilatkozatban csupán annyit közölt, hogy csak a karácsonyi ünnepek után fogja megnevezni a miniszterelnököt. Nyilatkozata szerint a következő napokban konzultációkat folytatok még erről a kérdésről, és emlékeztetett, hogy a konzultációk során két párt tett javaslatot a kormányfő személyére. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) közös jelöltje Sevil Shhaideh, a Népi Mozgalom Pártté (PMP) pedig Eugen Tomac. Kiemelte, hogy a PSD, az ALDE és az RMDSZ kormánytöbbséget alakított ki a parlamentben.

A PSD-ALDE szövetség alakít kormányt, az RMDSZ csak parlamenti támogatásról kötött megállapodást a két párttal, de Kelemen Hunor RMDSZ elnök jelezte, támogatják a koalíció által szerdán miniszterelnöknek jelölt Sevil Shhaideh személyét. A romániai tatár kisebbséghez tartozó miniszterelnök-jelölt Románia első női, egyben muszlim vallású kormányfője lehet.

Johannis eljárása azért is meglepő, mert a másik jelöltet, Eugen Tomacot az a PMP nevesítette a tisztségre, amely épp hogy átlépte a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. A legnagyobb ellenzéki formáció, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), akinek elnöke, Alina Gheorghiu a nagyarányú választási vereség után azonnal le is mondott tisztségéről, bár utolsó percig reménykedett, hogy összejöhet egy kormányzóképes jobboldali koalíció, végül elfogadta a helyzetet és nem is jelölt miniszterelnököt.

Johannis bejelentésére azonnal reagált a győztes párt, a PSD elnöke. Liviu Dragnea úgy fogalmazott, hogy sajnálja az államfő döntését, annál is inkább, mert pártja már megtette a parlamentben a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az új kormány a miniszterelnök megnevezése után 48 órával hivatalába léphessen. A szociáldemokrata politikus elmondta, maga is a televízióból értesült Klaus Johannis álláspontjáról, de nem hinné, hogy az államfő döntésének elhalasztása a PSD-ALDE jelöltjének elutasításaként értelmezhető. Úgy értelmezi, hogy Johannis csupán arra kért időt, hogy elbeszélgethessen Sevil Shhaidehhel.

Szerző

Újra lecsapott a Fancy Bear

Az utóbbi időben, főképp az amerikai elnökválasztási kampányban játszott vélt vagy valós szerepük miatt reflektorfénybe került orosz hackerek újra lecsaptak, ezúttal Ukrajnában.

A CrowdStrike nevű amerikai kiberbiztonsági cég csütörtökön egy jelentésében arról számolt be, hogy a Fancy Bear nevű orosz hackercsoport egy rosszindulatú szoftver segítségével a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek javára fordított egy ukrán tüzértiszt által kifejlesztett, célzásgyorsító androidos alkalmazást. Az applikációt 2013-ban fejlesztette ki az ukrán tiszt és jó szolgálatot tett a fronton harcoló katonáknak. Ha a tüzérek letöltötték az alkalmazást okostelefonjukra, akkor az segítette a célzáshoz szükséges adatok gyorsabb feldolgozását.

A szoftvert viszont a közösségi médiában terjesztették, ami könnyű prédává tette. Az amerikai CrowdStrike kiberbiztonsági cég szerint a vélhetően az orosz katonai hírszerzéshez köthető, és elsősorban annak dolgozó Fancy Bear hackercsoport 2014-ben lemásolta az applikációt, amit egy rosszindulatú szoftver (malware) beleültetésével módosított, majd azt eredetinek álcázva feltette egy ukrán katonai fórumra. Következménye pedig az volt, hogy a rosszindulatú szoftver kiadta az orosz hírszerzésnek azon ukrán katonák tartózkodási helyét és több fontos információt, akik letöltötték és használták azt. Az orosz hírszerzés az ily módon nyert adatokat arra használta fel, hogy előnyös helyzetbe hozza a kelet-ukrajnai szakadár fegyvereseket.

A CrowdStrike jelentés szerint a Fancy Bear az X-Agent nevű rosszindulatú szoftvert használta ezúttal is, ugyanazt, mint amivel többször is betört az amerikai elnökválasztás során a Demokrata Párt szerverébe. (Azt az esetet is a CrowdStrike vizsgálta, ők derítették ki, hogy az elkövető az orosz hackercsoport volt.) A most nyilvánosságra került ukrán tüzérségi applikáció esete kapcsán Dmitri Alperovitch, a CrowdStrike alapítója és technológiai igazgatója azt emelte ki, hogy ez is azt a feltételezést igazolja, hogy a Fancy Bear szoros kapcsolatban áll és az orosz hadsereggel is. Ebbe az irányba mutat a Reuters azon híradása is, miszerint az ukrán hadsereg amerikai minidrónjai is célpontjukká váltak, egy több millió dollár értékű drónt tönkre is tettek orosz hackerek Ukrajnában.

Mivel ugyanezek a Raven RQ-11B minidrónok sikeresen működtek már több háborús hadszíntéren, köztük Szíriában és Afganisztánban is, szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz hackerek fejlettebb technikával rendelkeznek, mint ahogy azt eddig feltételezték róluk.

A Fancy Bears orosz hackercsoport 2016-ban többször került a világmédia érdeklődésének középpontjába már az amerikai elnökválasztás előtt is. Ők voltak azok, akik feltörték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) számítógépes rendszerét és olyan információkat szivárogtattak ki, (mintegy bosszúként arra, hogy a WADA-nak köszönhetően nem vehettek rész a riói nyári olimpián az orosz atléták) miszerint több Rióban versenyző orvosi igazolással használt tiltólistán szereplő szereket. A kiszivárogtatott nevek között többszörös olimpiai bajnokok szerepeltek, köztük a Rióban többszörös aranyérmes amerikai tornászklasszis, Simone Biles és a nő tenisz koronázatlan királynője, Serena Williams és testvére Venus.

A májusi brit parlamenti választásokkal kapcsolatosan is volt terve a Fancy Bearnek, de az meghiúsult. Brit sajtóértesülések szerint orosz hackerek akarták megzavarni a brit parlamenti választásokat azzal, hogy a voksolás előtt támadást intéz a brit kormányzati intézmények ellen, valamint a legnagyobb országos tévétársaságok (BBC, ITV, Channel4, Sky) ellen is. A nagyszabású kibertámadás tervét az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) leplezte le.

Szerző

Berlin után - Razziák Németországban

Publikálás dátuma
2016.12.23. 06:32
Tegnap Berlinben újra megnyitották a karácsonyi vásárt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Továbbra sem találják azt a tunéziai férfit, aki feltételezések szerint a hétfői berlini terrortámadás elkövetője volt. Anis Amri ujjlenyomatát a terrorcselekményhez használt kamion ajtaján rögzítették.

Újra megnyitották csütörtökön Berlinben azt a karácsonyi vásárt, amely ellen a terrortámadást végrehajtották. A vásár védelmét beton terelőelemekkel erősítették meg. Az áldozatok iránti tiszteletből díszkivilágítás és hangos zene nem lesz a vásáron.

Tegnap már egyre bizonyosabbnak tűnt, hogy valóban az a tunéziai férfi, a 24 éves Anis Amri hajtotta végre a hétfői, 12 ember életét követelő merényletet a berlini karácsonyi vásárban, akinek tárcáját annak a kamionnak az ülése alatt találták meg, amellyel a terrorcselekményt elkövették. A férfi ujjlenyomatát ugyanis azonosították a vezető felőli ajtón – közölte a Süddeutsche Zeitung. A nyomravezetőnek még szerdán 100 ezer eurós jutalmat ajánlottak fel a német hatóságok.

Egyre több részlet derül ki a feltételezett elkövetőről. Az olasz La Stampa azt írta, hogy amikor Olaszországban volt diák, erőszakos fellépéséről volt ismert. Diáktársait félelemben tartotta. Anis Amri 2011-től járt Szicíliában egy cataniai iskolába. Megfenyegetett másokat, s testi sértést is elkövetett. Már a tunéziai hozzátartozói is azt kérik a fiatalembertől, adja fel magát a rendőrségen. Családját sokkolták, hogy a férfi ilyen bűntettet követett el.

A legfőbb ügyészség egyik szóvivője a Reuters hírügynökségnek adott, német hírportálokon is ismertetett nyilatkozatában tévesnek nevezte a Bild című lap beszámolóját, miszerint az észak-rajna-vesztfáliai Dortmundban reggel négy olyan személyt vettek őrizetbe, akik kapcsolatban álltak a merénylet elkövetésével gyanúsított Amrival. Azt azonban nem cáfolta, hogy egy terrorellenes intézkedés részeként valóban elfogtak négy embert. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság szerint nemcsak Dortmundban tartottak házkutatásokat, hanem a térségben fekvő Emmerichben is egy menekültszálláson, ahol a Németországba menedékkérőként érkezett gyanúsított egy ideig lakott. Több forrás szerint Berlinben is tartottak razziákat, négy helyszínen, de nem fogtak el senkit.

Német lapok úgy tudják, hónapok óta tervezhették radikális iszlamista körök a terrortámadást. A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint gyűlöletre uszító németországi muszlim hitszónokok telefonjainak lehallgatása során a közveszélyes iszlamistaként számon tartott Anis Amriról kiderült, hogy hajlandó öngyilkos merényletet elkövetni. Azonban a rögzített beszélgetéseken nem tett eléggé egyértelmű kijelentéseket ahhoz, hogy őrizetbe vegyék.

Berlin és Varsó is jelezte, hogy segíteni kívánnak azon kamionsofőr családjának, akit meggyilkolt a tettes, amikor átvette az irányítást a teherautó felett. Korábbi közlések szerint a lengyel férfi, aki a kamionos cég tulajdonosa, Ariel Zurawski unokaöccse, ellenállt, amikor a tunéziai betört a kabinba. Az elhunyt 37 éves sofőr feleségét és 17 éves fiát hagyta hátra. Mind a német, mind a lengyel kormány anyagi támogatást helyezett kilátásba. Zurawski azt közölte, megköszönnek minden jó szót, amit az elmúlt napokban kaptak. „Hihetetlen, mennyi erő lakozik az emberekben” – fejtette ki.

Tegnap kiderült, hogy a terrorakció áldozatai között egy olasz állampolgárságú nő is volt – erősítette meg a római kormányzat. „Az ország osztozik a család fájdalmában” – írta Paolo Gentiloni miniszterelnök a Twitteren. Előzőleg közölték azt, hogy egy izraeli állampolgárságú asszony is életét vesztette a merényletben. Szintén izraeli állampolgárságú férje pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség bejelentette, jelentősen megerősítették az ellenőrzést a belga és holland határnál.

Szerző