Ügyelet az ünnepek alatt

A karácsonyi ünnepek alatt a gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a patikák rövidített, szombati munkarend szerint tartanak nyitva, december 25-én és 26-án pedig az ünnepnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el.

Emlékeztettek, hogy a gyógyszertáraknak jól látható helyen és jól olvasható módon jelezniük kell a nyitvatartási rendet és az elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, és az ügyelet vagy készenlét kezdő és befejező időpontját.

Fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát is.Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról itt lehet tájékozódni. Bármikor hívható az év minden napján, folyamatosan működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is, ha mérgezés gyanúja merül fel.

A szolgálat a 06/80/20-11-99 ingyenes számon érhető el, ahol a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. A mentőszolgálat 253 mentőállomásán 1500-an teljesítenek majd szolgálatot karácsonykor.

Szerző

Gyilkos önrezsicsökkentés

Nem tárgyalja az Országgyűlés azt a határozati javaslatot, amely a háztartási tüzelés által okozott levegőszennyezés csökkentésére írt volna elő konkrét lépéseket a kormány számára. Eközben a leszakadt falvak lakói minden veszélyes éghetőt eltüzelnek túlélésük érdekében, mert számukra nincs „rezsicsökkentés”.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága leszavazta a környezetkímélő, hatékony és gazdaságos lakossági fűtés elősegítésének egyes feladatairól szóló országgyűlési határozati javaslatot – adta közzé a Greenfo szakportál. Az indítványt a bizottság elnöke, Sallai R. Benedek nyújtotta be az egészséges környezethez fűződő alkotmányos alapjog érvényesítése érdekében.

A javaslat szerint az országgyűlés arra kérte volna fel a kormányt, hogy 2017. június 30-ig fogadjon el intézkedési tervet a háztartási fűtés okozta légszennyezettség csökkentésére, amelynek keretében – egyebek mellett – támogassa a szilárd tüzelőanyagok minőségére vonatkozó szabályozás megalkotását, indítson energiahatékonysági programokat. Az indokolás kitér arra is, hogy napjainkra egyértelművé vált, hogy a részecskeszennyezés első számú felelőse a lakossági fűtés. Az ülésen a Levegő Munkacsoport képviselője is felszólalt, és kérte, hogy a képviselők támogassák a tárgysorozatba vételt - hiába.

Mindeközben a helyzet tragikus. Amint arról a Magyar Narancs riportja beszámolt, az észak-magyarországi régió, Borsod, Heves, Szabolcs (és ide sorolható még Jász-Nagykun-Szolnok megye is) kályhái mindent elnyelnek: ruhát, PET-palackot, vizes fát, lakkozott parkettát, fűrészport, zöld növényt vagy akár döglött nyulat. Bármit, amiből egy kevés kalória kinyerhető.

A nagyon szegények – és itt nem csupán a romákról beszélünk – egészen speciális technikákat fejlesztettek ki. Ezek egyike a ruhával kitömött PET-palack. „Levágjuk a palack alját, a rongyot felhasogatjuk, majd kis gombócokba gyűrve beletuszkoljuk a palackba. Az így kapott, nagyjából 1,5-2 kilós hengeres testből egy átlagos sparhelt tűztere kettőt-hármat is elnyel. A gombóccá gyúrt textília között mindig marad annyi levegő, amennyi az égéshez szükséges” – mutatták be a lapnak.

A kéménysepréssel foglalkozó cégek szerint a helyzet drámai. A modern berendezéseket - olyan cserépkályhát, ami nem a szoba oxigénjét használja elsősorban - csak a gazdagabbak tudnak beszerezni. Ugyanez érvényes a kiváló hőleadású, kevés kormot és hamut termelő préselt fa, pellet befogadására alkalmas kazánokra is. Ezek ára a félmillió forintot is meghaladhatja, és a tüzelőanyag beszerzése sem egyszerű és olcsó.

Az észak-magyarországi tapasztalatok szerint a lakosság 30 százaléka éget veszélyes kommunális hulladékot; még a városokban is dívik ez, főképp a családi házas övezetekben.

Öl a rossz tüzelő
Hazánkban évi több mint 14 000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében – írja a Greenfo, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján. Gyermekeink életesélyeit átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet 5 éve kimutatta, hogy a kisiskolások 30 százaléka szenvedett olyan légúti megbetegedésben, amely közvetlen kapcsolatba volt hozható az elavult lakossági fűtőberendezésekkel, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, a hibás fűtési technikákkal.

Szerző

Menesztették a Millenáris igazgatóját

Elbocsátották Kriza Zsigmondot a Millenáris éléről – tudta meg a hvg.hu. A Miniszterelnökség azzal indokolt, hogy a Millenáris kapcsán született fejlesztési döntések – a Nemzeti Táncszínház elhelyezése, a régi ipari minisztérium helyén épülő park és a Millenáris rekonstrukciója – olyan vezetőt kívánnak, aki fejlesztési tapasztalattal rendelkezik.

 A magyarázat azért sántít, mert a döntések jóval Kriza érkezése előtt születtek. Arról lehet szó, hogy Lázár János miniszter egyre szorosabbra húzza a gyeplőt, és minden pozíciót saját embereivel akar feltölteni. A Nemzeti Táncszínházat egyébként Orbán Viktor új, várbeli hivatala miatt kellett kiköltözni 2014-ben az egykori Várszínházból. Kriza utódjáról még nincs hír.

Szerző