Ferenc pápa karácsonyi tanítása

Publikálás dátuma
2016.12.24 06:31
A pápa december 25-én Urbi et Orbi áldást ad a Szent Péter bazilika loggiájáról FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Fotó: /
Ferenc pápa Krisztus születésének ünnepén is elsősorban a szegényekre, a társadalom kirekesztettjeire emlékezik. Karácsonyi tanításának fő motívumai mindemellett a remény, a gyengédség és az empátia mások iránt.

Karácsonyi hangulat költözött a Vatikánba. Már november végén a Szent Péter térre érkezett a 25 méter magas karácsonyfa, amely Trento tartományból érkezett. A fa december 9. óta ragyogja be a Szent Péter teret, 18 ezer LED égőjével. A jászol pedig Málta elöljáróinak ajándéka volt a Szentszék számára. 1982-ben még II. János Pál pápa vezette be azt a szokást, hogy valamely országból jókora karácsonyfát szállítanak a Szent Péter térre.

Felhőtlen ünnepről azonban nem lehet szó sem a Vatikánban, sem Európában. Drámai terrorcselekmények fejlemények történtek a kontinensen. A berlini gázolásos merénylet az egész világot sokkolta, de a törökországi orosz nagykövet meggyilkolása is óriási visszhangot keltett. Ezért is oly aktuális ma is Ferenc pápa tavalyi Urbi et Orbi üzenete. „Ahol megszületik Isten, ott megszületik a béke. Ahol pedig megszületik a béke, ott nincs többé helye a gyűlöletnek és a háborúnak” – hangoztatta. Kifejtette továbbá, „karácsony olyan esemény, amely megújul minden családban, minden plébánián, minden közösségben, amely befogadja Istennek Jézus Krisztusban megtestesült szeretetét… A pásztorokkal együtt mi is boruljunk le a Bárány előtt, imádjuk Isten testté lett Jóságát, és engedjük, hogy a bűnbánat könnyei töltsék el szemeinket s mossák meg szívünket. Erre mindannyiunknak szüksége van.”

2013-as megválasztásának évében, a La Stampa olasz lapnak adott interjút Krisztus születésének ünnepe előtt. „A karácsony számomra remény és gyengédség – fejtette ki. – Amikor Isten találkozik velünk, két dolgot mond. Az első: Reméljetek! Isten mindig kinyitja, és sosem becsukja az ajtókat. Ő az apa, aki ajtót nyit nekünk. A második: Ne féljetek a gyengédségtől! Amikor a keresztények megfeledkeznek a reményről és a gyengédségről, hideg egyházzá válnak, mely nem tudja, hová megy, ideológiákba bonyolódik, és világias magatartásformák lepik el.” – vélekedett.

A remény volt a fő mondandója e hét szerdáján, a karácsony előtti utolsó általános kihallgatásán elhangzott beszédének is. „Isten bebizonyítja hűségét, bevezeti új uralmát, amely új reményt ad az emberiségnek. Mire irányul ez az új remény? Az örök életre” – fejtette ki. Hozzátette, „a remény haladásra késztet minket. Ez a remény, melyet a betlehemi gyermek ad nekünk, célt kínál, jó sorsot a jelenben, üdvösséget az emberiségnek, az irgalmas Istenre hagyatkozó ember boldogságát.” Később így folytatta: „A keresztény remény a dicsőítő imában és az Istennek való hálaadásban fejeződik ki, Isten ugyanis megkezdte szeretetet, igazságosságot és békét hozó királyi uralmát.”

Karácsony találkozás Jézussal és vigasztalás is egyben – említette meg. „Isten szüntelenül kereste népét, vezette, őrizte, és megígérte, hogy mindig mellette lesz. A Második Törvénykönyvben olvassuk, hogy Isten velünk jár, kézen fogva vezet minket, mint egy apa a fiát. A karácsony Isten találkozása népével. De vigasztalás is. Amikor az éjféli mise után órákat töltöttem egyedül a kápolnában, a hajnali mise bemutatása előtt, a vigasztalásnak és a békének ez az érzése töltött el. Emlékszem, egyszer itt, Rómában, talán 1974 karácsonyán, imádságban töltöttem az éjszakát a mise után a Centro Astalli szállásán. Számomra a karácsony mindig ez volt: szemlélni, amint Isten meglátogatja népét.”

Ferenc pápa 2014-es karácsonyi üzenetében külön köszöntötte a közel-keleti keresztényeket, illetve már ekkor is aggodalmát fejtette ki a menekültek sorsa kapcsán. Mint fogalmazott, tudja, hogy a Közel-Kelet sok keresztényének karácsonyi énekeihez „könnyek és sóhajok keverednek”. Ekkor mindenekelőtt a gyermekekre gondol, „az édesanyákra és idősekre, továbbá az elvándorlókra és a menekültekre, akik éheznek és szenvednek a tél hidegétől. Ez a sok szenvedés az Istenhez kiált és felhívással fordul felénk, hogy kötelezzük el magunkat az imádságban és mindennemű kezdeményezésekben”.

Kiugrott cipőt venni
Ferenc pápa kedden egy Vatikánvároshoz közeli, gyógyászati segédeszközöket árusító boltba tért be, hogy egy pár gyógycipőt vásároljon – írta az MTI az Avvenire lapra hivatkozva. A katolikus egyházfő érkezése előtt nem sokkal az üzletbe telefonált, megkérdezte, árulják-e az általa keresett ortopéd cipőt. Amikor megérkezett, beállt a sorba. Az interneten közölt felvételek szerint a pápát csak egy biztonsági ember kísérte, az is kellő távolságban. Az olasz sajtó szerint Ferenc pápa gyalog jutott el a pápai állam melletti Gelsomino utcában levő üzletig. Innen autóval vitték vissza a Vatikánba.
Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa kiment vásárolni Rómába. Tavaly egy belvárosi optikushoz ment el szemüveglencsét cseréltetni. Akkor autóval vitték a Vatikántól az üzletig, ahol pillanatok alatt elterjedt az egyházfő jelenlétének a híre, és hatalmas tömeg verődött össze. Az optikus később elmesélte, hogy Ferenc pápa személyesen, készpénzzel fizetett.

A pápa (nemcsak) karácsonyi tanításának fontos motívuma az azokra való emlékezés, akiket hitük miatt üldöznek. „A csapások a közelmúltban sem kímélték a Közel-Keletet, sőt még súlyosbodtak is... Sok keresztényt brutális módon üldöztek el saját földjükről, ahol az apostoli kor óta jelen vannak” – hangzott a Vatikáni Rádió beszámolója szerint a pápa 2014-es üzenete.

Rámutatott azonban arra is, hogy a vallásoknak békében kell élniük egymás mellett s egymást kell segíteniük. Rávilágított azonban arra, hogy ehhez a vallási vezetők megfelelő fellépésére is szükség van. Akkori üzenetében ugyanis a közel-keleti keresztényeknek üzenve kifejtette, „nagyobbára muzulmán többségű környezetben éltek. Segítsétek muzulmán honfitársaitokat, hogy megkülönböztetett módon mutassák fel az iszlám leghitelesebb képét, főként azok számára, akik azt mondják, az iszlám a béke vallása. Az Irakban élő keresztény testvéreink, de éppúgy a jazidok és más felekezetű közösségek és etnikumok drámai helyzete világos és bátor állásfoglalást követel a vallási vezetők részéről, hogy egyhangúlag és színlelés nélkül elítéljék ezeket a bűncselekedeteket”.

Karácsonykor természetesen fontos gondolat a kisded megszületése, illetve az efelett érzett öröm. Ilyenkor nem lehetünk közömbösek. Ezt emelte ki tavalyi éjféli miséjén. „Nagy fény ragyog fel ezen az éjszakán; Jézus születésének a fénye ragyog mindannyiukra. Nincs hely kétségnek; hagyjuk csak azt a szkeptikusokra, akik, mivel szüntelenül csak az észhez irányozzák kérdéseiket, soha nem találják meg az igazságot. Nincs helye a közömbösségnek, amely annak a szívében uralkodik, aki nem képes szeretni, mivel attól fél, hogy elveszít valamit. Űzzünk el minden szomorúságot, mivel a kisded Jézus a szív valódi vigasztalója.” S bár konkrétan nem beszélt a menekültekről, karácsony üzenete kapcsán megemlítette azt, hogy szolidaritásra van szükség a világban. „A közömbösség kultúrájában, amely nem kevésszer végül kegyetlennek bizonyul, életstílusunk legyen inkább jámborságtól, empátiától, együttérzéstől, irgalmasságtól áthatott, s merítsen az imádság kútjából” – emelte ki. A szegényekről is említést tett, csakúgy, mint 2014 decemberi, a Római Kúria tagjainak mondott beszédében. „Karácsony a fény ünnepe is, amelyet nem a ’választott’ emberek fogadnak be, hanem a szegények és egyszerűek, akik várták az Úr üdvözítő művét” – fejtette ki akkor.

Ünnepi programok
Ma, szenteste fél 10-kor szentmisét mutat be Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában. December 25- délben „Urbi et Orbi” áldást ad a vatikáni bazilika központi loggiájáról. December 31-én, szombaton este 5 órakor vesperást és Te Deum-ot tart, köszönetet mondva az elmúlt év kegyelmeiért. 2017. január 1-jén, vasárnap, Isten Anyja ünnepén, a Béke Világnapján délelőtt 10 órakor a pápa szentmisét mutat be a Szent Péter bazilikában.Szerző
2016.12.24 06:31

Tüzet nyitottak az ankarai amerikai nagykövetségre

Publikálás dátuma
2018.08.20 08:25
Az ankarai amerikai nagykövetség épülete
Fotó: AFP/ Adem Altan
Autóból lőttek rá a követség épületére, a támadás tovább élezheti az amúgy is feszült török-amerikai kapcsolatot.
Ismeretlen tettesek rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére, a lövések egy őrbódét találtak el, de senki sem sérült meg – idézi a hirado.hu hétfőn a Habertürk és a CNN Türk török hírtelevízió értesülését.   Hasonló jellegű konfliktus legutóbb 2016 decemberében történt, akkor  egy férfi lövöldözött a követségi komplexum előtt, igaz, ő csak a levegőbe engedett egy sorozatot. A mostani támadás csak tovább ronthat Washington és Ankara diplomáciai viszonyán, a két állam kapcsolata különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta Törökországot. 
 Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os hamvába holt puccskísérlet után vették őrizetbe; kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.
Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot, melyek főként az acél-, és alumíniumipari termékeket sújtják.  Recep Tayyip Erdoğan kormánya erre szintén vámok bevezetésével válaszolt, amerikai autókra, alkoholokra és dohányárura vetettek ki sarcot.
2018.08.20 08:25
Frissítve: 2018.08.20 08:58

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10