Előfizetés

Botka mögött az MSZP

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.12.24. 06:09
Molnár Gyula pártelnök a XI. kerületben, Kelenföldön és Gazdagréten adott át rászoruló családoknak ajándékcsomagot. Ezzel lezáru
Beállnak Botka László mögé a szocialisták. Az ellenzéki párt tegnap bejelentette, támogatják, hogy Szeged MSZP-s polgármestere legyen 2018-ban a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Molnár Gyula pártelnök fel is kérte Botkát, hogy a következő elnökségi ülésen tárgyaljanak a menetrendről.

Forrásaink szerint hónapok óta többen kérlelték Botka Lászlót, hogy végre legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Ezért reagált olyan gyorsan az MSZP vezetése arra, hogy a szegedi polgármester a 168 Órának adott interjújában bejelentkezett a posztra. A szocialista vezérkar tegnap be is jelentette, beállnak Botka mögé, akit Molnár Gyula pártelnök már fel is kért arra, hogy a következő elnökségi ülésén tárgyaljanak a menetrendről, a tervekről és az ország számára nyújtott programról, „ami 2018-ban az egyetlen valódi sikerhez, a Fidesz legyőzéséhez vezet”.

Olyan új baloldali politikát építenek, ami jövőt kínál négymillió szegény és csaknem ötmillió napról napra élő magyarnak a Fidesz-kormány reménytelenségével szemben – közölték a szocialisták. Állítják, ehhez újabb lendületet ad, hogy az MSZP szegedi polgármestere bejelentette: vállalná a miniszterelnök-jelöltséget. Véleményük szerint az elmúlt fél évben az MSZP más ellenzéki pártokkal tárgyalva pontosan azt képviselte, amit Botka javasolt: közös ellenzéki listát, a választókerületekben legerősebb jelöltek indulását és új baloldali politikát. Ezen politika megvalósításáért minden valós erővel rendelkező demokratikus ellenzéki párttal, a civilekkel és a szakszervezetekkel is egyezségre kell jutni.

Botka világossá tette, csak akkor vállalja a jelöltséget, ha a három feltétele teljesül. Állította, a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. Ha a baloldali pártok folytatják egymás elleni pozícióharcukat, akkor a 2014-eshez képest is rosszabb eredményt fognak elérni két év múlva - figyelmeztetett. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre. „Azt mondják, nem akarok vállalni szerepet? A francokat nem! Csak ezekkel a feltételekkel!” – fogalmazott.

Szeged MSZP-s polgármesterének jelölése és feltételeinek elfogadása a Demokratikus Koalíció (DK) szerint szemben áll az eddigi szocialista javaslattal, hiszen ez esetben a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek kiválasztása nem előválasztással történne. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője reagált így tegnap a szocialisták bejelentésére. A szóvivő emlékeztetett, az MSZP eddig azt képviselte, hogy a közös baloldali kormányfő-jelöltet és a képviselőjelölteket előválasztáson kell megtalálni, erre a párt önálló javaslatot is kidolgozott.

A DK továbbra is nyitott arra, hogy a demokratikus ellenzéki pártokkal együttműködjön, és várja az MSZP végleges javaslatát a jelöltkiválasztás módjáról – közölte Gréczy. Ám mivel az elmúlt hetekben megismert MSZP-s előválasztási javaslat szemben áll a tegnap közzétett szocialista állásponttal, ezért a DK csak az MSZP javaslatának tisztázása után tud állást foglalni Botka jelöléséről.

Egymillió új szavazó megszerzéséhez olyan új szereplők szükségesek, „akik nem jelképezik a 2010 előtti világot” – fogalmazott a 168 Órának a szegedi polgármester. Arra a kérdésre, hogy nincs-e véletlenül Gyurcsány-fóbiája, Botka kijelentette: „Nincs. Az én személyes véleményem jobb Gyurcsány Ferencről, mint az átlag magyar választónak. Az a fontos, amit a számok mutatnak: a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amin ő szerepel.” Botka bejelentkezésére Gréczy úgy reagált, a szocialista polgármester a legutóbbi tisztújításon elveszítette a választmányi elnöki posztot, így szerinte először a saját pártján belül kellene többséget szereznie, az pedig, hogy ki kerül fel a DK listájára, a DK dolga.

Újra terepen Boldvai
Aktiválta párttagságát a tavasszal felesége révén offshore-botránnyal összefüggésbe hozott MSZP-s Boldvai László, a szocialisták egykori pártpénztárnoka – értesült a Magyar Nemzet. Huszár Máté, a párt Nógrád megyei elnöke megerősítette a hírt, és azt is elmondta, hogy az érintett december elején maga döntött visszatéréséről, a megyei szervezetnek ebben ilyenkor nincs szerepe. Azzal kapcsolatban, hogy ez milyen fényt vet az MSZP-re, Huszár annyit mondott, van véleménye, de arról nem szeretne nyilatkozni. Hozzátette, Boldvai jelenleg semmilyen párttisztséget nem tölt be az MSZP-n belül. Nyakó István, a szocialista párt sajtófőnöke emlékeztetett, a korábbi pártelnök, Tóbiás József azért kérte Boldvaitól tagsága felfüggesztését, mert az offshore-ügy miatt a NAV vizsgálatot indított feleségével és vele kapcsolatban. Az eljárás azonban megnyugtatóan lezárult.

Áder karácsony után dönt a jelöltségéről

Hivatalossá vált, hogy Áder János újabb öt évre köztársasági elnök lesz májusban. Orbán Viktor ugyanis tegnap elment a Sándor-palotába, hogy az államfőt tájékoztassa: a Fidesz elnöksége azt javasolja a kormánypárti frakciónak, hogy ismét Ádert jelöljék a posztra és majd rá szavazzanak. Erről Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

Áder közölte, megtiszteltetésnek tekinti az újabb felkérést, ám a kormányfő felkérésének elfogadásáról karácsony után teszi közzé döntését. A köztársasági elnök ugyanakkor tiszteletben tartja mindazon ellenzéki ellenzéki politikusok véleményét is, akik elutasítják jelölését. „Az államfő továbbra sem kíván semmiféle pártcsatározás résztvevőjévé válni, mivel ezt a köztársasági elnökre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések eleve kizárják.”

Az államfő megválasztáshoz első fordulóban ugyan a képviselők kétharmadának támogatására van szükség, ám a másodikban az győz, aki a résztvevőktől a legtöbb szavazatot kapja. Így nem kétséges, hogy Orbán akarata fog érvényesülni.

7-en a 7-ről - Hány arany kell ahhoz, hogy ne legyen válság az úszásban?

Arató András Klubrádió

Az olimpia előtt két sportágban volt országos botrány: az úszás és a kajak-kenu, vagyis a riói aranyak kétharmadának környéken. Vannak viszont kifejezetten megnyugtató vezetés alatt álló szövetségek, hiszen pl. Kocsis Máté, Németh (rezsi) Szilárd, Kósa Lajos garanciát jelentenek arra, hogy náluk nem fordulhat elő az aranyvonat elrablása. A magyar olimpiai mozgalom őserejét ékesen bizonyítja, hogy még köztársasági elnököt is adott a hazának. Igaz, csak rövid időre, de majdnem a Köztársaság végéig.

Avar János újságíró

Igazán megtanulhatták volna már, hogy nem a bajnoki aranyak számítanak, hanem az aranyat érő emberek. Akiket ma már nem Fidesz-közelinek nevezhetünk, hanem Fidesz-közelítőnek: ők közelítik a kormánypártot az aranybányákhoz, vagyis mindenhová, ahol kincsek rejlenek. Észrevehették már, hogy egy sportág vagy bármely ágazat addig van válságban, amíg nem ezek az aranyemberek irányítják. Akik – ellentétben a self-made Jókai-hőssel – a vezér által megcsinált emberek.

Bolgár György rádiós újságíró

Nem értek a focihoz.

Friss Róbert újságíró

Nem tudok úszni.

Horváth István hírlapíró

Amíg üres volt a medence, addig senkit sem érdekelt Gyárfás, sem a pozíciója, sőt kifejezetten érdeklődéssel figyelték milyen eredménnyel úszkál a nemzetközi vizeken.Most már itt világbajnokság, épül a csodauszoda, repkednek a tízmillárdok, változott a helyzet. Az elnök pedig nem vette észre, hogy közben a nagymenők kitették a táblát a medence falára: Vigyázat mélyvíz! Csak úszóknak!

Horváth Zoltán újságíró

Szerintem ahhoz, hogy ne legyen válság az úszásban egyetlen arany sem kell. Kell viszont egy jó úszás-oktató, mert a víz felszínén való maradás ismeretei nélkül eléggé válságos helyzetek képesek előállni. Vagy meg kell tanulni alámerülni, és kibekkelni az oxigénhiányos időket. De az egy másik műfaj...

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

A mindenkori új köztársasági elnök, hivatalba lépése előtt elődjétől megkapja az éppen aktuális legmagasabb állami kitüntetést – ha előzőleg nem lenne meg neki, és általában nem szokott meglenni, mert ma nem egy érdemdús életpálya megkoronázása az államfői poszt -, hiszen csak annak birtokosaként adományozhat ugyanolyan vagy annál alacsonyabb rangú elismerést. Ha az új MÚSZ-elnök is előzetesen megkap annyi aranyat, amennyit Hosszú Katinka eddig összeúszott, minden rendben lesz. A hiúság nagy úr.