Ködösítenek Pharaon-ügyben

„Pintér Sándornak sikerült saját magát meghazudtolnia. Ugyanis létezik egy október 3-án kelt levél, amelyet a belügyminiszter írt a Szaúd-Arábiai Királyság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének. Ebben a hivatalos szaúdi álláspontot kérik Ghaith Pharaonnal kapcsolatban. A levélhez csatolták a "professzor" ujjlenyomatát is” - reagálta lapunknak Juhász Péter, az Együtt alelnöke, miután a belügyminiszter szocialista képviselők kérdésére azt írta: túlságosan sérültek voltak a barázdák az FBI és az Interpol által a kilencvenes évek óta körözött szaúdi milliárdos ujjbegyein, ezért nem tudtak tőle ujjlenyomatot venni.

A férfitól 2015. március 2-án a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai próbálták meg levenni ezeket a jegyeket, de nem sikerült. Pintér, Demeter Márta, Mesterházy Attila és Harangozó kérdéseire válaszolt. Ismét bizonyítást nyert, hogy a magyar hatóságok bemondásra elhittek mindent egy körözés alatt álló bűnözőnek – kommentált Demeter a Klubrádiónak. A szocialista képviselő szerint a hatósági mulasztásokkal kapcsolatos minden új részletet meg kell vizsgálni jogi szempontból is, de a legfontosabb cél az, hogy megtalálják és elszámoltassák az ügy politikai felelőseit.

A belügyminiszteri válasz azért is „érdekes”, mert az eddigi tájékoztatás szerint Pharaon már 2014-ben megkapta a magyarországi tartózkodási engedélyt, tehát kérdéses, hogy miért csak tavaly márciusban, a menekültválság alatti túlterheltség alatt próbálták azt levenni. Az eljárást egyébként először az ammáni magyar–jordán követségen kezdeményezte. Lapunk megpróbálta tisztázni a helyzetet, ezért kérdéseinket elküldtük a Belügyminisztériumnak, válasz azonban nem érkezett. Azt a korábbi miniszteri válaszokból tudni, hogy a többek terrorizmusfinanszírozásával és a BCCI bank botrányai miatt korrupciós bűncselekményekkel vádolt üzletember tartózkodási engedélye 2015. december végén járt le, ekkor meghosszabbította, amely az idén november 1-én járt le. Nem sokkal azután, hogy a Magyar Narancs megtudta, a kétes hírű szaúdi üzletember Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai szomszédja, miután cége megvett egy rezidenciát. Azóta már kiderült az is, hogy egy másik miniszterelnöki szomszéd, Mészáros Lőrinc egy időben, egy vizeken hajókázott Pharaonnal a horvátországi Splitben az idén nyáron. Valamint az, hogy Nagy István svájci nagykövet, a kormányfő jó barátja is ismeri a körözött férfit.

Biometrikus adatokat is ellenőriznek
A terrorveszély miatt a migránsok biometrikus adatait - ujjlenyomatát, arcképét, érmintáját - is ellenőrzik és összevetik a nemzetközi adatbázisokkal a határnál a rendészeti szakemberek, ha szükséges – írta a kormánypárti Magyar Idők. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól szerint ez azért is fontos, mert több százezer hamis biometrikus útlevél jutott a forgalomba az Európai Unióban, amit az embercsempészek és az Iszlám Állam terroristái is használnak. Emellett a honvédség Afganisztánban szolgáló csoportjai az amerikai hadseregtől kaptak olyan berendezéseket, amelyekkel közvetlen adatokat szerezhetnek egy-egy terrorgyanús személyről.Szerző

Több mint 40 ezer cipősdoboz gyűlt össze

Mintegy 41 ezer cipősdoboz ajándékot gyűjtött össze idén a jótékonysági programot tizenhárom éve életre hívó Baptista Szeretetszolgálat. 

Az ajándékcsomagokat még karácsony előtt eljuttatták a rászoruló gyerekeknek, nevelőotthonokban lakóknak, mélyszegénységben élőknek. Az akció központi bázisa idén is a budapesti Deák téren található Cipősdoboz Vár volt. A kampány újabb gyűjtőpontokkal bővült, és már második évben volt elérhető a csomagkövetés, vagyis a felajánlók egy része nyomon követhette, melyik településre kerül az általa elkészített csomag.

Szerző

Botka mögött az MSZP

Publikálás dátuma
2016.12.24. 06:09
Molnár Gyula pártelnök a XI. kerületben, Kelenföldön és Gazdagréten adott át rászoruló családoknak ajándékcsomagot. Ezzel lezáru
Beállnak Botka László mögé a szocialisták. Az ellenzéki párt tegnap bejelentette, támogatják, hogy Szeged MSZP-s polgármestere legyen 2018-ban a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Molnár Gyula pártelnök fel is kérte Botkát, hogy a következő elnökségi ülésen tárgyaljanak a menetrendről.

Forrásaink szerint hónapok óta többen kérlelték Botka Lászlót, hogy végre legyen a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Ezért reagált olyan gyorsan az MSZP vezetése arra, hogy a szegedi polgármester a 168 Órának adott interjújában bejelentkezett a posztra. A szocialista vezérkar tegnap be is jelentette, beállnak Botka mögé, akit Molnár Gyula pártelnök már fel is kért arra, hogy a következő elnökségi ülésén tárgyaljanak a menetrendről, a tervekről és az ország számára nyújtott programról, „ami 2018-ban az egyetlen valódi sikerhez, a Fidesz legyőzéséhez vezet”.

Olyan új baloldali politikát építenek, ami jövőt kínál négymillió szegény és csaknem ötmillió napról napra élő magyarnak a Fidesz-kormány reménytelenségével szemben – közölték a szocialisták. Állítják, ehhez újabb lendületet ad, hogy az MSZP szegedi polgármestere bejelentette: vállalná a miniszterelnök-jelöltséget. Véleményük szerint az elmúlt fél évben az MSZP más ellenzéki pártokkal tárgyalva pontosan azt képviselte, amit Botka javasolt: közös ellenzéki listát, a választókerületekben legerősebb jelöltek indulását és új baloldali politikát. Ezen politika megvalósításáért minden valós erővel rendelkező demokratikus ellenzéki párttal, a civilekkel és a szakszervezetekkel is egyezségre kell jutni.

Botka világossá tette, csak akkor vállalja a jelöltséget, ha a három feltétele teljesül. Állította, a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. Ha a baloldali pártok folytatják egymás elleni pozícióharcukat, akkor a 2014-eshez képest is rosszabb eredményt fognak elérni két év múlva - figyelmeztetett. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre. „Azt mondják, nem akarok vállalni szerepet? A francokat nem! Csak ezekkel a feltételekkel!” – fogalmazott.

Szeged MSZP-s polgármesterének jelölése és feltételeinek elfogadása a Demokratikus Koalíció (DK) szerint szemben áll az eddigi szocialista javaslattal, hiszen ez esetben a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek kiválasztása nem előválasztással történne. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője reagált így tegnap a szocialisták bejelentésére. A szóvivő emlékeztetett, az MSZP eddig azt képviselte, hogy a közös baloldali kormányfő-jelöltet és a képviselőjelölteket előválasztáson kell megtalálni, erre a párt önálló javaslatot is kidolgozott.

A DK továbbra is nyitott arra, hogy a demokratikus ellenzéki pártokkal együttműködjön, és várja az MSZP végleges javaslatát a jelöltkiválasztás módjáról – közölte Gréczy. Ám mivel az elmúlt hetekben megismert MSZP-s előválasztási javaslat szemben áll a tegnap közzétett szocialista állásponttal, ezért a DK csak az MSZP javaslatának tisztázása után tud állást foglalni Botka jelöléséről.

Egymillió új szavazó megszerzéséhez olyan új szereplők szükségesek, „akik nem jelképezik a 2010 előtti világot” – fogalmazott a 168 Órának a szegedi polgármester. Arra a kérdésre, hogy nincs-e véletlenül Gyurcsány-fóbiája, Botka kijelentette: „Nincs. Az én személyes véleményem jobb Gyurcsány Ferencről, mint az átlag magyar választónak. Az a fontos, amit a számok mutatnak: a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amin ő szerepel.” Botka bejelentkezésére Gréczy úgy reagált, a szocialista polgármester a legutóbbi tisztújításon elveszítette a választmányi elnöki posztot, így szerinte először a saját pártján belül kellene többséget szereznie, az pedig, hogy ki kerül fel a DK listájára, a DK dolga.

Újra terepen Boldvai
Aktiválta párttagságát a tavasszal felesége révén offshore-botránnyal összefüggésbe hozott MSZP-s Boldvai László, a szocialisták egykori pártpénztárnoka – értesült a Magyar Nemzet. Huszár Máté, a párt Nógrád megyei elnöke megerősítette a hírt, és azt is elmondta, hogy az érintett december elején maga döntött visszatéréséről, a megyei szervezetnek ebben ilyenkor nincs szerepe. Azzal kapcsolatban, hogy ez milyen fényt vet az MSZP-re, Huszár annyit mondott, van véleménye, de arról nem szeretne nyilatkozni. Hozzátette, Boldvai jelenleg semmilyen párttisztséget nem tölt be az MSZP-n belül. Nyakó István, a szocialista párt sajtófőnöke emlékeztetett, a korábbi pártelnök, Tóbiás József azért kérte Boldvaitól tagsága felfüggesztését, mert az offshore-ügy miatt a NAV vizsgálatot indított feleségével és vele kapcsolatban. Az eljárás azonban megnyugtatóan lezárult.

Szerző