Milánóban végeztek a berlini merénylővel

Publikálás dátuma
2016.12.23. 19:25
Amrit a milánói Sesto San Giovanni pályaudvar közelében lőtték le FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/VITTORIO ZUNINO CELOTTO
Milánóban lelőtték Anis Amrit, azt a tunéziai merénylőt, aki hétfőn egy kamionnal a tömegbe gázolt a berlini karácsonyi vásárban, s 12 személyt ölt meg, több mint ötvenes megsebesített. A férfivel egy golyóval végeztek, személyazonosságát ujjlenyomata alapján azonosították.

A feltételezett merénylő pénteken hajnali három órakor, egy rendőri ellenőrzés során tűnt fel a rendőröknek, Sesto San Giovanni városrészben – közölte Marco Minitti belügyminiszter sajtóértekezletén. A rendőri ellenőrzés során papírjai átadására szólították fel, ő azonban azonnal fegyveréhez nyúlt, s a rendőrökre célzott, miközben Allahot méltatta. Az egyik fiatal rendőr viszonozta a tüzet, s agyonlőtték a férfit. Jelenleg azt vizsgálják, hogy ugyanazzal a fegyverrel lőtt-e a tettes, mint amellyel meggyilkolta azt a lengyel fuvarozót, aki a gyilkos kamiont eredetileg vezette.

A milánói terrorelhárítás vezetője, Alberto Nobili azt közölte, a férfi vonattal érkezett Olaszországba: Franciaországból, Chambéryból utazott Torinóba. Itt átszállt a milánói járatra. A lombardiai városba pénteken hajnali egy órakor érkezett meg. Két órával később lett rá figyelmes a két rendőr.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter hazája bűnüldöző szerveit méltatta. Hozzátette azonban, hogy továbbra is fokozott figyelemmel ügyelnek a rendre. Kifejtette, tovább kell erősíteni a nemzetközi együttműködést a terrorellenes harcban. Angela Merkel kancellár köszönetet mondott az olasz hatóságoknak. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pedig kijelentette, Amri halála után sem csökken a terrorveszély Németországban, a fokozott biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Előzőleg a német média azt közölte, hogy Amri már hónapok óta a német biztonsági erők látókörében volt. Terrorizmussal is gyanúsították, ám az ügyészség közlése szerint semmilyen konkrét bizonyítékot nem találtak vele szemben, ezért a további ellenőrzéseket szeptemberben le is állították.

Az Iszlám Állam (IS) hírügynökségének tartott Amaq honlapja egy felvételt jelentetett meg, amelyen állítólag Amri látható. A háromperces videón a férfi hűségesküt tett Abu Bakra al-Bagdadi, az IS vezetője mellett.

A Bild csütörtökön közölte az első videofelvételt, amely a merénylet időpontjában készült: egy gépkocsiba rejtett kamera rögzítette az eseményeket. Látható, amint a kamion nagy sebességgel halad végig a karácsonyi vásárban, s sokan menekülnek a helyszínről.

Anis Amri 2011-ben hagyta el szülőhazáját, Tunéziát. Olaszországba került, ahol különösen erőszakos fellépéséről ismerték, diáktársait is terrorizálta. Gyújtogatás miatt négy évre börtönbe került, bátyja szerint itt radikalizálódott. 2015 nyarán került Németországba. Menedékkérelmét elutasították ugyan a német hatóságok, de azért nem tudták visszatoloncolni szülőhazájába, mert Tunézia nem ismerte el, hogy az ország állampolgára lenne. Közlések szerint Marokkó már hónapokkal a terrorakció előtt felhívta a német bűnüldöző szervek figyelmét Amrira.

A Spiegel közlése szerint nem kapnak kártérítést az áldozatok hozzátartozói. A hatályos német törvény szerint ugyanis nem illet meg pénzt a hozzátartozókat abban az esetben, ha azt kamionnal hajtják végre.

A berlini terrorcselekmény mind a 12 áldozatát azonosították. Hat férfi és hat nő vesztette életét. Négy külföldi is meghalt, a kamion lengyel sofőrje, valamint a már ismert olasz és izraeli állampolgár mellett egy cseh áldozata is volt a terrorakciónak. Ezt a prágai külügyminisztérium is megerősítette. A nő Berlinben élt és dolgozott. A prágai tárca azt is megjegyezte, összességében ő a harmadik cseh áldozat, aki terrorakció során vesztette életét.

Szerző

Egy brit sofőr gyűjtést indított a Berlinben megölt lengyel kamionos családjának

Publikálás dátuma
2016.12.23. 19:12
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Lukasz Urban arra készült, hogy miután kirakodott Berlinben, hazamegy karácsonyra a családjához. Felesége és 17 éves fia várta. A férj és apa azonban soha nem tér haza. 

Bár nem ismertem Lukaszt, története megdöbbentett és elborzasztott engem, és el sem tudom képzelni, hogy mit érezhet a családja ezekben a szörnyű időkben. Teherautósofőr kollégaként úgy döntöttem, a kamionos közösséghez és a többiekhez fordulok, hogy egy kis segítséget tudjunk adni - ezt Dave Duncan írta a GoFundMe portálon közzétett adománygyűjtő felhívásában a 24.hu-ban publikáltak szerint. 

Csütörtökön a Deutsche Welle közölt riportot Roznowóból, Lukasz Urban falujából. Munkaadója, aki egyben az unokatestvére, azt mondta, úgy volt, hogy csütörtökön érkezik haza, és még az utolsó pillanatban tud ajándékot venni a feleségének karácsonyra, amire a munka miatt nem volt ideje. 

Mint ismeretes, a lengyel férfit holtan találták kamionjában azután, hogy a járművel egy berlini karácsonyi vásár látogatói közé hajtottak. Az eddigi vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a 37 éves Urban megpróbált szembeszállni a merénylővel, aki elrabolta tőle a kamiont.

Dave Duncan kezdeményezéséhez már csaknem hétezren csatlakoztak, és már negyvenmillió forintnyi összegnél jár az a gyűjtés. 

Szerző

Nagyon nagy a forgalom az autópályákon

Hatalmas dugók az autópályákon, Győrnél az M1-esen is lassú a forgalom - írja a kisalföld.hu.

Rendkívül erős a forgalom az M1-es autópálya – M0-s autóút M5-ös autópálya útvonalon Hegyeshalom és Röszke között. Szakaszos torlódásokra kell számítani Győr térségében, Tatabányánál és Bicskénél, az M0-son az M5-ös autópálya előtt, illetve az M5-ös autópályán Szeged felé. Ott a 34-es km-nél több gépjármű ütközött össze a belső sávban. A forgalom egy sávon halad. A kocsisor vége az M0-sig ér. Torlódásra, lassabb haladásra kell készülni. Aki teheti, az 5-ös főút felé tehet kerülőt. A röszkei határátkelőhely előtt a szokásosnál hosszabb a várakozási idő - közölte pénteken késő délután az útinform.

Szerző