Előfizetés

Tovább dolgoznak a tűzszerészek Hortobágyon

Jövő május végéig tarthatnak a tűzszerészi munkálatok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, ahol a nyáron balesetben négy tűzszerész katona vesztette életét, egy társuk pedig súlyosan megsérült. A parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában a honvédelmi miniszter azt is közölte, hogy a tárca költözése nincs napirenden.

Simicskó Istvánt Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő kérdezte arról, hogy befejezték-e a hortobágyi bombavető lőtér mentesítését. A parlament honlapján közzétett válaszában a miniszter azt írta: az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja keretében végrehajtandó tűzszerész mentesítési feladatokat a tragédia miatt felfüggesztették. Ennek nyomán a szerződés teljesítésének határidejét a szerződő felek 2016. szeptember végéről 2017. május 31-re módosították.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánították. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálatot is indítottak. A vizsgálat lezárásáig leállították a terület mentesítését.

Szeptemberben Simicskó István és Benkő Tibor vezérkari főnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzszerészbaleset ügyében indított vizsgálatok semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapítottak meg. A miniszter azt is kiemelte: az ilyen típusú veszély mindig benne van ebben a hivatásban, de a hasonló balesetek elkerülése érdekében az adott térségben szigorúbb szabályokat alkalmaznak a jövőben a tűzszerészek.

2014-ben, az új kormány első, június 6-ai ülése után közölték: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a tervnek a része volt, hogy több tárca székhelye vidéki városokba kerülhet. Az akkori kormányszóvivő, Kurucz Éva elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Székesfehérvárra költözzön.

Ezzel kapcsolatban a szocialista Demeter Márta arról kérdezte a honvédelmi minisztert, hogy napirenden van-e még a Honvédelmi Minisztérium elköltöztetése. Erre válaszul Simicskó István azt írta: jelenleg nincs napirenden a HM vidékre költöztetése.

Karácsonyi ételosztás a Blaha Lujza téren - Fotók

Publikálás dátuma
2016.12.24. 16:11
Fischer Iván karmester is segített. MTI Fotó: Illyés Tibor
Bár az ételosztást csak 11 órára hirdették meg. sokan már hajnali 3-kor beálltak a sorba.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési programját megvalósító Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány osztott ételt a budapesti Blaha Lujza téren. 

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Fischer Iván karmester is segített. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fischer Iván karmester is segített. MTI Fotó: Illyés Tibor

Schumacher fia a Formula-1 előszobájában

Publikálás dátuma
2016.12.24. 14:04
FOTÓ: Getty Images, Daniel Kopatsch
A hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher fia, a 17 éves Mick jövőre a Forma-3-ban folytatja versenyzői pályafutását- írja a hvg.hu az MTI nyomán.

Mick Schumacher idén a második helyen végzett a német és olasz Forma-4-es bajnokságban, ennek is köszönhető, hogy a következő idényben egy kategóriával feljebb, a Forma-1 "előszobájában" versenyezhet a konstruktőri címvédő Prema Powerteam színeiben. A fiatal pilóta szombati nyilatkozatában leszögezte, hogy távlati célja a Forma-1-es világbajnoki cím megszerzése.

Michael Schumacher - aki január 3-án lesz 48 éves - 2013. december 29-én síbalesetet szenvedett a franciaországi Méribelben, súlyos fejsérülése miatt kétszer meg kellett operálni. Sokáig mesterséges kómában tartották, majd fokozatosan felébresztették, és 2014 szeptembere óta a Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják. Állapotáról a család nem hoz nyilvánosságra részleteket.

Kapcsolódó
Schumacher fia apja nyomában (videó)