Egy kényes hamisítás

Magam is mélységes megrendeléssel értesültem Orbán Viktor meghekkelt interjújáról (micsoda ötvözete a múlt- és a jelenszázad technológiáinak: nyomtatott lapot meghekkelni) a Fejér Megyei Hírlapban. Részben dühös voltam, mert akármennyire is nehézkes, de legalább a demokratikus oldalnak be kell tartania a játékszabályokat. Nem szükséges lesüllyedni az Origo-Ripost-Lokál színvonalára ahhoz, hogy valaki megírja, amit meg kell. Egy interjút meghamisítani nettó etikátlan, a tettest bármelyik laptól elzavarnák. Ha például a Pesti Srácok valamelyik újságírója csinálja meg ezt valamelyik európai menekültügyi szószólóval, akkor forrongana az egész liberális társadalom - teljes joggal.

A Pannon Lapok Társasága elnézést kért az esetért. Amúgy csoda, hogy észrevették. Egy normális ember kábé három mondatot tud ebből elolvasni: az eredeti interjúért is kijárt volna egy bocsánatkérés. Hiszen mi a komcsi tempó, ha nem az, hogy Mészáros Lőrinc frissen felvásárolt kiadója karácsonykor az összes megyei újságjában ugyanazt az alákérdezős propagandainterjút közli le. Emlékeztetőül, a vidéki lapok jóvoltából nagyjából egymillió emberhez juthattak el Orbán magvas karácsonyi gondolatai.

Ugyanakkor az utóbbi napok eseményeiből kiindulva az indíték vélhetően az lehetett, hogy a Fejér Megyei Hírlapnál is karácsony előtt rúgtak ki munkatársakat, miután a Magyar Idők cenzorai "felülvizsgálták" teljesítményüket. Az illető gondolom úgy érezte, legalább legyen értelme annak, hogy kirúgják. Orbán így is úgy is hazudik, ezen kívül mindegy, mit adnak a szájába. Az ügyben nemigen lehet igazságot tenni, a tehetetlen düh sok mindenre képes. Annyi azonban bizonyos, így nem lehet megbuktatni Orbán rendszerét, sőt.

Másfelől meg a magyarok panaszkodnak a sajtószabadság hiányára, ahelyett hogy hálásak lennének a sorsnak, hogy ide születtek. Erdogan török elnök egyetlen percig sem keresgélné a lapnál a felelősöket, simán bebörtönözne mindenkit. Most is csaknem egy egész szerkesztőségnyi újságírót tartóztattak le Törökországban.

Mészáros meg vadul jegyzetel, miközben Orbán némán bólogat.

2016.12.27 07:06

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27

Az MTA nem szeretné kutatói ösztöndíjakból fizetni a villanyszámlát

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:25
MTA-székház - illusztráció
Fotó: Népszava/
Cáfolja az Akadémia, hogy elegendő forrást kaptak volna Palkovics tárcájától az idei évre – a minisztérium által emlegetett összegeket ugyanis kutatók díjazására és hazacsábítására szánják.
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítása, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt – írja az Akadémia, válaszként az ITM keddi közleményére.
A tárca  ugyanis azt fejtegette, hogy a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosítottak az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, vagyis ösztöndíjakra szánták - hangsúlyozza az Akadémia.
Az MTA szerint az említett források – amiket például a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programra szánnak– csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja, a kutatóintézet-hálózat jelenleg is zajló átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.
Mint hozzáteszik, a feltételes közbeszerzés sem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében. Az MTA arra is rámutat, hogy
Palkovics tárcájának 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék.
Ezt pedig  avonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése,elnöksége, közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó, paritásos MTA elnöki bizottsági tag is.
2019.01.16 18:25
Frissítve: 2019.01.16 18:33