Előfizetés

Az elnök aláírta az ukrán költségvetési törvényt

Petro Porosenko elnök aláírta hétfőn a 2017-es állami költségvetésről szóló törvényt - olvasható az ukrán államfő honlapján megjelent közleményben.

A jövő évi büdzsében jelentősen, az eddigi kétszeresére, 3200 hrivnyára, csaknem 36 ezer forintra emelték a minimálbért. Porosenko szavai szerint a költségvetés szociális jellegű, reformszellemű, védi a hazai gyártókat és a munkavállalókat, valamint jobb befektetési környezetet teremt az országban.

Kiemelte, hogy védelmi kiadásokra - beleértve a fegyverzet fejlesztését és a katonák ellátásnak javítását - a GDP 5,2 százalékát fogja Ukrajna a jövő évben költeni. Korábban Andrij Parubij házelnök arról tájékoztatott, hogy jövőre 5,9 milliárd hrivnyával, több mint 66 milliárd forinttal növelik az állam védelmi kiadásait, amivel csaknem elérik a 133 milliárd hrivnyát, az 1500 milliárd forintot. Az ukrán elnök kitért továbbá arra, hogy a decentralizáció révén a helyi önkormányzatok saját büdzséje öt-hatszorosára emelkedett.

A kijevi parlament múlt szerdán hajnalban fogadta el végleges formában a 2017-es állami költségvetést, aminek még az idei elfogadása az egyik fő feltétele volt a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy folytassa Ukrajna tavaly megkezdett pénzügyi támogatását.

A képviselők egyebek között jóváhagyták, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány az IMF által várt mértékű, 3 százalék legyen.

A költségvetés jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei 1 százalékos GDP-bővülés után, a fogyasztói árnövekedés pedig 8,1 százalékra lassul 12 százalékról.

Az IMF 17,5 milliárd dolláros hitelprogramról kötött szerződést Kijevvel, amelyet több részletben utal. Az első részletet - 5 milliárd dollárt - a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig idén szeptember 18-án. Kijev most arra vár, hogy még decemberben megkaphassa a soron következő, 1,3 milliárd dolláros részletet, ami azonban szakértők szerint valószínűbb, hogy januárra tolódik át.

Klubrekordot állított fel a Chelsea

A listavezető Chelsea 3-0-ás győzelmet aratott a vendég Bournemouth együttese felett az angol labdarúgó-bajnokság 18., karácsonyi fordulójának hétfői játéknapján.

Antonio Conte csapata sorozatban 12. bajnokiján diadalmaskodott, ezzel túlszárnyalta a 2009-ben felállított klubrekordot.
A Manchester United hazai pályán a Sunderlandet győzte le 3-1-re, a hazaiak második gólját Zlatan Ibrahimovic szerezte. A svéd támadónak a naptári évben ez volt az 50. találata, ez pedig egyéni csúcsbeállítás számára. A forduló, de talán a szezon legszebb gólja is ezen a találkozón született, az MU-ban a csereként pályára lépő Henrih Mhitarjan egy jobb oldali beadást előre vetődve, de hátulról sarokkal húzott a kapuba. Az egyetlen szépséghibája a gólnak az volt, hogy a támadó lesen állt, ugyanakkor a játékvezető ezt nem vette észre.

Kulcsár Katalin a legjobb női bíró, a férfiaknál Kassai Viktor ebben az évben a harmadik

Publikálás dátuma
2016.12.26. 18:45
Kulcsár Katalin elismerése FOTÓ: EUROPRESSS/GETTY IMAGES/GIUSEPPE BELLINI
A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS tegnap honlapján közölte az idén legjobbnak választott női és férfi játékvezetők listáját.

A hölgyek között 2016-ban azt a Bajnokok Ligája-döntőt vezető Kulcsár Katalint találták a legjobbnak, aki a voksoláson szerzett 58 pontjával a tavalyi első, öt ponttal lemaradó ukrán Katarina Monzult, valamint a 2013-as és 2014-s győztest, a Monzullal azonos pontszámmal záró német Bibiana Steinhaust utasította maga mögé. Az iffhs.de hírében kiemelte: fantasztikus évet zárt a pályafutását 2005-ben kezdő Kulcsár, aki a legfiatalabb női játékvezető, aki kiérdemelte a rangos elismerést.

A férfiak rangsora a várakozásoknak megfelelően Mark Clattenburg nevével kezdődik, ugyanis a 141 pontos angol dirigálta 2016-ban a Bajnokok Ligája májusi, valamint az Európa-bajnokság júliusi fináléját. Clattenburg mögött jelentősen lemaradva, 65 egységgel az előző két évben győztes olasz Nicola Rizzoli, valamint az 55 pontot gyűjtő Kassai Viktor végzett.