Ban Ki Mun államfő lehet

Publikálás dátuma
2016.12.28. 06:37
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Kettészakadt tegnap a dél-koreai konzervatív kormánypárt, a Szenuri, s ezzel a legnagyobb ellenzéki párt lett a parlament vezető ereje. A Szenuriból 29 képviselő lépett ki a hivatalából ideiglenesen felfüggesztett Pak Gun Hje államfő körüli korrupciós botrány miatt, és jelezte, új formációt hoz létre Új Konzervatív Párt a Reformért néven.

A tömörülés január 24-én kezdi meg működését. Az ellenzék szerint az új konzervatívok abban reménykednek, hogy a tízéves ENSZ-főtitkári mandátumát év végén befejező Ban Ki Mun (képünkön) lehet a vezetőjük.

Választásuk logikus, hiszen az ENSZ-főtitkár Dél-Korea legnépszerűbb közéleti szereplője, de mindeddig nem nyilatkozott terveiről, sohasem beszélt arról, hogy államfő szeretne lenni, hazájában soha nem viselt választott tisztséget. Ennek ellenére egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés szerint Mun vezeti a potenciális elnökjelöltek népszerűségi listáját.

Szerző

Válság Bukarestben

Publikálás dátuma
2016.12.28. 06:36
Klaus Johannis román államfő nem fogadta el a kormánykoalíció jelöltjét FORRÁS: PRESIDENCY.RO
Indoklás nélkül elutasította a december 11-i parlamenti választásokon győztes román kormánykoalíció miniszterelnök-jelöltjét Klaus Johannis államfő. Romániának nem lesz muszlim vallású, tatár nemzetiségű női kormányfője. A szociáldemokrata-szabadelvű koalíció egyelőre nem döntött mit lép válaszként, de meglebegtette az elnök felfüggesztésének lehetőségét is. Johannis eljárása azonban alkotmányos.

Karácsony előtt meg kellett volna alakulnia az új román kormánynak, de Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal való konzultáció után közölte, egyelőre nem döntött, kit bíz meg a kormányalakítással. Két javaslat létezett. A választásokat megnyerő, de abszolút többséget nem szerzett Szociáldemokrata Párt (PSD) és koalíciós szövetségese, a volt miniszterelnök Calin Popescu Tariceanu vezette új szabadelvű kispárt, az ALDE közös jelöltje a romániai őshonos tatár kisebbséghez tartozó Sevil Shhaideh volt, aki muszlim vallású nő, férje pedig egy szíriai bevándorló.

A másik jelöltet a parlament legkisebb pártja, a Traian Basescu volt államfő vezette öt százalékos Népi Mozgalom Pártja (UMP) terjesztette elő. Basescu a 35 éves Eugen Tomacot javasolta, mint „egyesüléspárti politikust”, vagyis olyant, aki Románia és Moldova Köztársaság egyesítésének híve. Tomac moldovai születésű, 17 éves korában ösztöndíjasként érkezett Romániába, jelenleg Basescu pártjának politikusa.

Johannis tétovázása kapcsán azonban első perctől nyilvánvaló volt, nem arról szól, hogy melyik jelöltet válassza. Bár Shhaideh elutasítása többszörös kisebbségi volta miatt eleve kényes ügynek bizonyult, főképp annak fényében, hogy maga az államfő is többszörös kisebbségi, hiszen protestáns vallású és német nemzetiségű, az államfő tegnap mégis megtette azt. Indoklás nélkül, csupán annyit mondott, hogy „alaposan átgondoltam a kérdést, és arra jutottam, hogy nem fogadom el ennek a jelöltnek a személyét. Másik javaslatot kérek a Szociáldemokrata Párttól. Köszönöm”.

A Hotnews román portál szerint a háttérben az áll, hogy a román hírszerzési szolgálatok „kategorikusan elutasították" Sevil Shhaideh kinevezését. Bár Johannis nem beszélt róla, a román sajtó napok óta arról cikkezett, (és erről beszélt többször Basescu is) hogy Shhaideh férje, Akram Shhaideh Szíriában minisztériumokban dolgozott, az Aszad-rezsim híve és a polgárháborúban az elnök mellett harcoló libanoni, az Európai Unió által terrorcsoportnak minősített Hezbollah csodálója.

Vagyis, annak ellenére, hogy a jelölt feddhetetlenségével kapcsolatban nem merültek fel aggályok, nemzetbiztonsági kockázatot jelentene kinevezése. Csakhogy Shhaideh nem ismeretlenül került a szolgálatok látókörébe, korábban volt államtitkár és egy fél évig, a szociáldemokrata kormány bukásáig fejlesztési miniszter is. Épp erre hivatkozva Liviu Dragnea PSD elnök „szekus propagandának” nevezte azokat a sajtóértesüléseket, miszerint jelöltjük személyével kapcsolatban nemzetbiztonsági aggályok merültek volna fel.

A PSD-ALDE koalíció előzőleg úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandók mást jelölni, de a tegnapi elutasítás után egyelőre nem alakítottak ki végleges álláspontot. Johannis ugyanis továbbra is a győztes koalíciótól kér új személyi javaslatot, vagyis elismerte a parlamenti többség jogát a kormányfőjelölésre. A koalíció azonban első reakcióként úgy értelmezte az elutasítást, hogy az államfő szembeszegül a választói akarattal, súlyos politikai válságba taszítja az országot és meglebegtette Johannis felfüggesztését is. A PSD-ALDE holnap estig dönt a további lépésekről, arról, hogy jelöl-e más személyt a miniszterelnöki tisztségre.

Jogászok szerint a román államfőnek az alkotmány szerint jogában áll elutasítani a parlamenti pártok miniszterelnök-jelöltjét, ez nem lehet ok felfüggesztésére.

Szerző

Pártot alapít Nadia Szavcsenko

Publikálás dátuma
2016.12.28. 06:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Nadia Savcsenko ukrán pilóta, a Julija Timosenko vezette Batykivscsina párt parlamenti képviselője tegnap bejelentette, hogy pártot alapít az Ukrán Nép Mozgalma (RUNA) néven.

Az orosz fogságból Petro Porosenko államfő személyes közbenjárásával szabadult pilóta elmondása szerint mozgalma az államfő ellenzéke lesz, célja pedig az, hogy megváltoztassa a rendszert, valós átalakulást hozzon az ukrán társadalomban.

Szavcsenko szabadulása óta botrányhős lett hazájában. Hazatérte után azonnal jelezte, hogy „ha a nép úgy akarja, ő kész lenne az államfői tisztségre”.

Szerző