Medgyessy: nem lehet finnyáskodni, össze kell fogni a Jobbikkal

Publikálás dátuma
2016.12.29. 10:48
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint csak akkor győzhető le a Fidesz a 2018-as választáson, ha az MSZP és a DK összefog a Jobbikkal – derült ki az ATV Magánszféra című műsorának beharangozójából.

Medgyessy Péter szerint az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a parlamenti helyük bebiztosítása vagy a szekértáborok feletti összefogás élvez-e elsőbbséget. Ennek hiányában ugyanis elmarad a kormányváltás, és aki ezt nem veszi tudomásul, az csak magát okolhatja, illetve el kell számolnia a nép felé – fogalmazott a volt kormányfő, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben egyik oldal sem lehet finnyás.

Gyurcsány Ferenc nemrégiben hasonló nyilatkozatot tett, amikor arról beszélt: egyáltalán nem lelkesedne érte, de már nem tudja kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők.

Az SZDSZ egykori alapítója, Haraszti Miklós májusban mondta azt, hogy a baloldalnak össze kellene fognia a Jobbikkal, hogy közösen rászorítsák a kormánypártokat egy arányosabb választási rendszer kialakítására. A szintén egykori szabad demokrata politikus, Kőszeg Ferenc egy elemzésében úgy fogalmazott: „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből” - emlékeztetett a Magyar Idők.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke azonban már a napokban nyomatékosította, hogy a 2014-ben már kipróbált baloldali összefogás eredménytelen, és ha rajta múlik, ilyen nem lesz még egyszer.

Botka szabadulna Gyurcsánytól?
Hiába jelentkezett be nem sokkal karácsony előtt Botka László, hogy – az elmúlt évekkel szemben – ezúttal mégis elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, a párton belül sokan teljesíthetetlennek tartják a feltételeit - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az MSZP nem szívesen működne együtt Gyurcsány Ferenccel és pártjával, többen azonban úgy gondolják, hogy a baloldali összefogás nélkül lehetetlen lesz leváltani az Orbán-kormányt. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Szerző

Botka szabadulna Gyurcsánytól?

Publikálás dátuma
2016.12.29. 10:25
Az MSZP korábbi választmányi ülése. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hiába jelentkezett be nem sokkal karácsony előtt Botka László, hogy – az elmúlt évekkel szemben – ezúttal mégis elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, a párton belül sokan teljesíthetetlennek tartják a feltételeit - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az MSZP nem szívesen működne együtt Gyurcsány Ferenccel és pártjával, többen azonban úgy gondolják, hogy a baloldali összefogás nélkül lehetetlen lesz leváltani az Orbán-kormányt.

Vannak szocialisták, akik továbbra is bíznak Szeged polgármesterében, mások szerint viszont annyira általánosságban fogalmazta meg azokat a bizonyos feltételeket, hogy először konkrétumokat kellene tőle hallani. A lap forrásai szerint a párton belül sokan nem szimpatizálnak Gyurcsány Ferenccel, és elméletben jól hangzik egy olyan forgatókönyv, amely Botka László vezetésével és a volt miniszterelnök mellőzésével teremtene valamilyen baloldali összefogást. (A politikus a 168 órának adott korábbi interjújában kijelentette, hogy szerinte a választók stabil kétharmada nem szavazna arra a listára, amelyen a volt miniszterelnök is szerepel - a szerk.)

Többen azonban úgy vélik, hogy a szocialisták győzelmi esélyeiket teljesen elveszítenék, ha a DK önállóan indulna a választásokon, és az egyéni választókerületekben a szocialista, a jobbikos és az LMP-s induló mellett még tőlük is valaki felállna a kormánypárti jelölttel szemben. Emellett szerintük sem annak nincs realitása, hogy Gyurcsány Ferenc magától visszalépjen, sem pedig annak, hogy ő, illetve az általa vezetett Demokratikus Koalíció kimaradjon az együttműködésből.

A lap szerint a szocialista pártból mások mégis úgy gondolják, hogy Gyurcsány Ferenc maga fogja belátni, hogy hátrább kell lépnie. Azt minden informátor hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc személye jelentősen csökkenti a győzelmi esélyeket, de abban már nem volt egyetértés, hogyan kellene ezt orvosolni. Vannak, akik szerint az MSZP nem tud mást tenni, mint összefog vele, és „elég lenne”, ha nem a volt miniszterelnök lenne a kampányarc. Mások viszont teljesen elutasítanak vele bármilyen együttműködést arra hivatkozva, hogy a 2014-es választási összeborulás legnagyobb hibája Gyurcsány Ferenc volt.

Az mindenesetre biztos, hogy a hivatalos kommunikáció szerint az MSZP vezetése támogatja Botka Lászlót. Ennek jegyében meg is hívták a következő elnökségi ülésükre, hogy tárgyaljanak az országnak bemutatandó programról. Nem meglepő módon a DK-t ez fel is háborította, mert szerintük Botka László feltételeinek elfogadása szemben áll a szocialisták eddigi javaslatával - emlékeztetett a lap.

Szerző

A miniszterelnök a szélsőségeseket segíti

Egy szlovák elemző úgy véli, Robert Fico romaellenes kijelentéseivel csak a szélsőségesek malmára hajtja a vizet – írja az Új Szó. 

A szlovák miniszterelnök a Smer decemberi közgyűlésén vette elő a romakártyát. A roma telepeken egy újabb olyan generáció nő fel, mely „nem akar dolgozni” – mondta.

A Polis felmérése szerint az emberek döntő többsége egyetért a kijelentéssel.  A romaügyi kormánybiztos úgy véli, Ficónak inkább oldania kellene a feszültséget a társadalomban.

A Polis ügynökség felmérése 1275 válaszadó megkérdezésével készült a SITA hírügynökségnek. Az eredmény alapján a válaszadók 41,7 százaléka teljesen, 40,7 százaléka pedig inkább egyetért Fico kijelentéseivel a dolgozni nem akaró generációról. 41,3 százalék emellett úgy véli, a kormányfő nem diszkriminálja kijelentéseivel a romákat, és további 38 százalék hajlik erre a véleményre.

Maga Fico nem kommentálta ezt a felmérést, egy korábbi internetes ankétot azonban igen. Facebookoldalán még december derekán egy kijelentéseivel foglalkozó, a Pluska. sk oldalon megjelent cikk ankétját osztotta meg, amelyben a válaszadók 80 százaléka azonosult Fico állításaival. A kormányfő ezt azzal kommentálta, hogy a sajtó nem objektív, nem profi, gyakran hazudik, és másnak írja le Szlovákiát, mint amilyen valójában.

Fico éles kirohanásának azonban egyelőre még nincs valós kormányzati lecsapódása. Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos lapunknak elmondta, hivatalában egyelőre nem történt változás. „A kormányprogram változatlan, és a koalíciós egyeztetések során sem merült fel a romakérdés” – tette hozzá. Leszögezte azonban: az említett Polis-felmérés eredményei is aláhúzzák, mekkora felelőssége van annak, aki közszereplőként romakérdésről beszél.

„A társadalomban hatalmas a feszültség ezzel kapcsolatban, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a feszültséget és bizonyos esetekben ezeket az előítéleteket erősítjük, vagy megpróbáljuk feloldani, és megoldásokat kínálunk. Én a második stratégia híve vagyok” – mondta az Új Szónak. Ő személy szerint megpróbálja őszintén kiemelni, melyek a roma integráció problémái, konkrét megoldásokat akar kínálni rájuk, és nem az előítéletekkel dolgozik. Ravasz elmondása szerint két dolgot lehet tenni az olyan kijelentésekkel kapcsolatban, amilyeneket Fico tett. „A saját kiállásommal, tetteimmel és kommunikációmmal próbálom eloszlatni azokat a kételyeket és tévhiteket, melyek az ilyesféle véleményeket erősítik a társadalomban.

Szerző