Előfizetés

Díjnyertes kutyák mellett csempészték a cigarettát

Díjnyertes kutyák mellett elrejtve próbált meg Magyarországra csempészni 10 ezer doboz cigarettát egy orosz nő Röszkénél.

A pénzügyőrök egy kutyák szállítására átalakított orosz rendszámú furgont választottak ki tételes vizsgálatra a röszkei határátkelőhelyen. Az ellenőrzés első lépéseként a rakodótérben található kennelekből kiszállítottak öt, az állatútlevél alapján díjnyertes orosz terrier fajtájú kutyát, és biztonságba helyezték őket az átkelő elkülönített helyiségében. A jármű tüzetes vizsgálata során a kutyaszállító kennelek és a padlólemez közötti részből, valamint a kennelek aljából és tetejéből, 10 ezer doboz adózatlan cigarettát pakoltak ki a pénzügyőrök. A 7 millió forint értékű cigarettát, valamint a gépjárművet lefoglalták, az orosz nővel szemben költségvetési csalás miatt indítottak eljárást. A büntetőeljárással egyidejűleg indult vámigazgatási eljárásban mintegy 29 millió forint vámigazgatási bírságot is kiszabtak a sofőrre.

Holttest a Népligetben - Sorozatgyilkos végzett a nővel és a soroksári futóval is?

Publikálás dátuma
2016.12.29. 11:20
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Összehasonlítják a Népligetben talált nő holttestről rögzített idegen DNS-t a soroksári futónő két gyilkosának DNS-mintáival - írja a Magyar Idők. A lap információi szerint a futónőt két, rendszeresen hazánkban járó külföldi, például hajós vagy kamionos ölhette meg.

A nyomozás határidejét várhatóan meghosszabbítják a Népligetben talált holttest ügyében, mivel a hatóságok párhuzamot vonhattak az október 13-án megtalált nő és a soroksári futó meggyilkolásának ügyében. Mindkét támadás szexuá­lis indíttatású és rendkívül kegyetlen volt, ezért a DNS-összehasonlítással a nyomozók kizárják vagy éppen megerősítik az azonos tettes/tettesek verzióját.

A nyomozók kriminálpszichológusok közreműködésével felállították a két tettes profilját a Soroksáron megölt nő ügyében, akinek a körmei alatt vérnyomokat és bőrfoszlányokat találtak, DNS-mintájukat pedig rögzítették. Az idősebb, domináns támadó erőszakolta, majd fojtotta meg a nőt, a fiatalabb az áldozat lefogásában, összekötözésében segíthetett.

A két tettes DNS-e nem mutat rokoni kapcsolatot, így ők az egyik verzió szerint akár munkatársak is lehetnek, akik rendszeresen járnak Magyarországra, mint például dunai hajósok vagy kamionosok. A speciális matrózcsomók, amivel megkötözték a nőt, arra utalnak, hogy alkalmazójuk ismeri a hajózási fogásokat.

A két gyilkos DNS-ének összehasonlítása az Európai Unió adatbázisában nyilvántartott szexuális bűnözők, illetve gyilkosok DNS-ével még nem fejeződött be, de a magyar bűnügyi adatbázisban nem találtak egyezést. Az azonosítás azonban még korántsem fejeződött be: mindkét adatbázis folyamatosan frissül, az újonnan bekerülők DNS-ét pedig menetrendszerűen összehasonlítják az aljas indokból elkövetett emberölési ügyek során rögzített mintákkal, így annak a gyilkosnak a DNS-ével is, aki megölte a Népligetben lévő kutyafuttatón október 13-án megtalált 40 éves asszonyt.

Hamis festményeket árult az interneten egy esztergomi férfi

Hamis képeket árult az interneten egy férfi, csalás miatt vádat emeltek ellene - írta csütörtöki közleményében az Esztergomi Járási Ügyészség.

A férfi ellen kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a vádlott - aki beismerte tettét - kilenc sértettet csapott be úgy, hogy egy ismert magyar festőművész eredeti képei helyett hamisítványokat adott el nekik. A férfi internetes aukciós oldalakon hirdetett meg a hamis festményeket eredetiként. Miután a nyertes licitálók átutalták a pénzt, elküldte nekik a képeket, de mindegyik hamisítvány volt, némelyiken még a festék sem száradt meg. A közlemény szerint a vádlott kilenc sértettől összesen csaknem hétszázezer forintot csalt ki.