Botránytól tartanak szilveszterkor

Kölnben aggodalommal tekintenek a szilveszteri ünnepségek elébe. Attól tartanak, megismétlődhet a tavalyi botrány, igaz, kicsit más előjelekkel. Akkor menekültek erőszakoltak meg nőket, s Thomas de Maiziere belügyminiszter bírálatokkal illette az igazságügyi hatóságokat amiatt, mert enyhe ítélettel sújtották a bűncselekményt elkövetőket. 

Most azonban elsősorban nem a menekültek akciójától tartanak, hanem a szélsőségesek magatartásától. A szélsőjobboldali NPD, valamint az euroszkeptikus Alternatíva (AfD) ugyanis megmozdulásokat szervezett Kölnbe, ezeket azonban a rendőrség betiltotta. Egy helyi bíróság megerősítette a rendőrség döntését, legalábbis az NPD megmozdulását illetően. Egyelőre az AfD ügyében nem született döntés. Jrgen Mathies, a rendőrség vezetője biztonsági okokkal is indokolta a megmozdulások betiltását. A berlini karácsonyi vásárban december 19-én történt merénylet, valamint az egy évvel ezelőtti kölni események miatt mindenki érdeke a tüntetések betiltása volt – hangzott az indoklás. A bíróság is úgy látta, hogy erre az esetre nem vonatkozhat a gyülekezés szabadsága. Az NPD a fellebbviteli bíróságnál nyújthat be panaszt. Az, hogy a bíróság első olvasatban a rendőrségnek adott igazat, nem magától értetődő. A múltban ugyanis hasonló eseteknél nem egyszer fordult elő, hogy az igazságügyi szervek felülbírálták a rendfenntartók döntését azzal érvelve, hogy a gyülekezés szabadsága mindent felülír.

Az AfD ugyan „tíz vagy tizenöt fős” megmozdulást helyezett kilátásba, de a rendőrség vezetője szerint ez is komoly veszélyt jelenthet mind a megmozdulás résztvevői, mint azok számára, akik csak a környéken tartózkodnak. A kölni rendőrség nem tudná szavatolni a biztonságot – hangzott az indoklás.

Az idei évben a kölni rendőrség 1500 fővel képviselteti magát a szilveszteri ünnepségeken. Ez tízszer akkora létszám, mint amennyien egy évvel ezelőtt ügyeltek a rendre. Az újraválasztására készülő Angela Merkel kancellár számára is igen rossz hír lenne, ha megismétlődnének az egy évvel korábbi történések. 

Szerző

Wunderlich József kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Publikálás dátuma
2016.12.30. 09:07
Wunderlich József Forrás: Facebook
Wunderlich József vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az idei évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a társulat titkos szavazása alapján a Vígszínházban csütörtökön.

A Földrengés Londonban című előadás után rendezett ünnepségen Eszenyi Enikő igazgató szeretettel emlékezett a Vígszínház legendás színésznőjére, Ruttkai Évára, aki az idén lenne 89 éves - olvasható a színház MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A Ruttkai Éva (1927-1986) emlékére alapított díjat minden évben születésének évfordulója alkalmából, december utolsó hetében adja át lánya, Gábor Júlia annak a művésznek, aki az adott évben a társulat szerint a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadások alapján ítéli oda a díjat. A gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is. A társulat idén Wunderlich Józsefnek a Földrengés Londonban, a Bűn és bűnhődés és A Pál utcai fiúk című előadásban nyújtott alakítását ismerte el a díjjal.

Wunderlich József Forrás: Facebook

Wunderlich József Forrás: Facebook

Wunderlich József a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2013-ban végzett Novák Eszter és Selmeczi György osztályában. Korábban a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba járt hegedű főtanszakra. Az egyetem elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett, majd 2015-től csatlakozott a Vígszínház társulatához. Két zenés főszerepet kapott: 2015 tavaszán lépett először a Vígszínház színpadára A padlás Rádiósaként, a Pesti Színházban első szerepe a Jó estét nyár, jó estét szerelem sötét ruhás férfija volt. A közönség láthatja emellett az Óz, a csodák csodája Bádogembereként, a Földrengés Londonban című darabban Steve szerepében, a Bűn és bűnhődés című előadásban Razumihinként. A Vígszínház legújabb produkciójában, A Pál utcai fiúk című zenés játékban Molnár Ferenc legendás hősét, Bokát formálja meg. Wunderlich Józsefet 2016 őszén Junior Prima Díjjal tüntették ki.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Vígszínház vezető művésze emlékére. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész aláírásával díszített emlékgyűrűvel elsőként 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a társulat.

A kitüntetettek között van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva és Fesztbaum Béla, tavaly pedig Péter Kata vehette át az elismerést.

Szerző
Frissítve: 2016.12.30. 10:21

Kedves Sebes úr!

Érdeklődéssel olvastam a lap december 24.-i számában a Dal az ártatlanságról című cikkét. Minden gondolatával egyetértek, ám egy ponton korrekciót tartok szükségesnek: ez nem Illés-szám, hanem Szörényi Levente első, Utazás című önálló nagylemezének egyik szerzeménye. A sajnálatos feszültségek miatt Levente nem is hívta meg Illés Lajost, hogy zongorázzon az albumon; a billentyűs hangszereken Tolcsvay László és Papp Gyula játszanak. A dal refrénjében jól hallhatóan közreműködik a Mikrolied nevű női énekes trió. Ez Illés-cégér alatt jószerével elképzelhetetlen lett volna. A Fonográf együttes néhány hónappal későbbi megalakulása után "örökbe fogadta" Levente lemezét, és élőben játszotta annak számait. A 2004-es, Kisstadion-beli Fonográf-koncerten hat dal hangzott el az Utazásról, köztük a Dal az ártatlanságról is. Ami a rádiós elhangzásokat illeti: annyi bizonyos, hogy Komjáthy György Vasárnapi koktél című műsorában, amelynek az új felvételek bemutatása volt a profilja, elhangzott a szám. Ha igazán precízen kívánunk fogalmazni: ez egy Szörényi Levente szólódal, amelyet felvállalt a Fonográf együttes.

Szerkesztőként a következő CD-k kiadásában működtem közre: Illés: Ne sírjatok, lányok; Fonográf: Használat előtt felrázandó (ezen szerepel az Utazásról letiltott Hidd el, ez ő című dal), Jelenkor és A búcsú; Szörényi Levente: Végtelen úton; Szörényi-Bródy: Kőműves Kelemen. Eme kiadványokon számos olyan bónusz felvételt sikerült közkinccsé tenni, amelyek létezéséről és fellelhetési helyéről addig csak szerénységemnek volt tudomása.
Galla Miklós

*
Köszönöm Galla Miklósnak - és más olvasóinknak is -, hogy felhívták a figyelmemet a tévedésemre. Bizony, helytelen, ha az ember több évtizedes eseményeknél csak az emlékezetére próbál támaszkodni. Még szerencse, hogy a Dal az ártatlanságról viszont örök érvényű.
S.Gy.

Szerző