Helló kisember! - Egy kisfiú az új év első magyar állampolgára

Publikálás dátuma
2017.01.01. 09:04
Illusztráció/Thinkstock
Mindössze fél perccel éjfél után a Semmelweis Egyetem II. Női Klinikáján jött világra 2017 első újszülöttje a fővárosban.

Az intézmény tájékoztatása szerint a gyermek 2850 grammal született és a Noel nevet kapta.

A fővárosi állami intézmények szülészetei közül sok helyen született gyermek Újév napján, több kórházban 2017 első órájában: az Uzsoki kórházban 0 óra 12 perckor, a Jahn Ferenc kórházban és a Szent Imrében 0 óra 35 perckor, a Magyar Honvédség Állami Egészségügyi Központ szülészetén pedig 0 óra 40 perckor.

MTI Fotó: Czimbal Gyula

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Szerző

Áder János: érdemes tanulnunk a kiegyezés korából

Publikálás dátuma
2017.01.01. 01:24
MTI Fotó: Kovács Tamás
A kiegyezés korára történő méltó emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet újévi köszöntőjében a köztársasági elnök. "Ma is érdemes volna egyet és mást ellesnünk ebből a korból, és útravalóul magunkkal vinni 2017-re" - ezt mondta Áder János az Újév első perceiben a közmédiában sugárzott beszédében.

Az államfő beszéde elején Isten áldását kérte a magyarságra.

"Kívánom, hogy 2017 hozzon több békét, nyugalmat, megértést és egymás iránti tiszteletet világunkban" - mondta, egyúttal azt is kívánva, hogy "mindig legyen elég figyelmünk ahhoz, hogy felismerjük és megbecsüljük a teljesítményt". Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a világraszóló eredményeket elérő magyarok teljesítményét kell értékelni, hanem azokét is, akik a maguk helyén, módján és tehetsége szerint "szebbé, jobbá, örömtelibbé formálják életünket".

 A köztársasági elnök az elmúlt év örömteli eseményei közül kiemelte a magyar olimpikonok sikerét és a futball Európa-bajnokság örömünnepeit, továbbá több magyar tudományos és kulturális sikert, köztük az újabb magyar Oscar-díj megszületését.

Az államfő a 2016-os év fájdalmas veszteségei között említette Kertész Imre, az első magyar irodalmi Nobel-díjas halálát, Esterházy Péter, Csoóri Sándor és Kocsis Zoltán elhunytát. "Ők mindörökké velünk maradnak, mert mindazzal, amit létrehoztak, mindannyiunkat gazdagabbá tettek" - jelentette ki Áder János.  Felidézte, hogy az ország az előző esztendőben emlékezett az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára; "56 nélkül ma más lenne Európa, és mások lennénk mi is". "Az akkori hősök bátorsága adott ihletet 1989-ben és 90-ben, hogy ismét kivívjuk szabadságunkat és függetlenségünket" - tette hozzá.

A köztársasági elnök ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2017-es év nem egy forradalom ünnepi éve lesz, hanem egy olyan esemény 150. évfordulója, amely "páratlanul sikeres országépítő időszak előtt nyitotta meg az utat".  Az 1867-es kiegyezést követő évtizedek a magyar felemelkedés csodálatos korszakává váltak - mondta, hozzátéve, hogy nyugatos polgárosodásunk aranykora ez, amelynek eredményeit azóta is csodálja a világ. "Fővárosunk, városaink ekkor nyerték el mai arculatukat, ekkor épült ki út- és vasúthálózatunk, ekkor erősödött meg népiskolai rendszerünk" - sorolta a köztársasági elnök, megemlítve, hogy a magyar ipar, a magyar mezőgazdaság, a magyar tudomány sokak által irigyelt világraszóló eredményei mindenkit ámulatba ejtettek.  "Csak a munka fejti ki, csak az tartja fenn a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve" - idézte Áder János az akkori idők meghatározó alakjának, Deák Ferencnek, a haza bölcsének szavait.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

Szerző
Témák
Áder János 2017

2017 - Új év, új remények

Publikálás dátuma
2017.01.01. 01:10
Fotó: Getty Images
A XXI. század 17. esztendejét köszöntötték a világ, köztük Magyarország lakói. (KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK:MTI

Az év vége, illetve az új esztendő eljövetele - ugyanúgy, talán csak felfokozottabban ahogy minden nap, amikor az ember örömmel észleli, hogy nem hagyták cserben az égiek, és a világosság ismét elűzi a sötétséget - mindig előhozza a reményt. Hogy az új nap, pláne az új év új lehetőséget is jelent; jobbá lenni magunknak és jobbá lenni a világnak. Legalább a következő kijózanodásig remélni, sőt bízni benne, hogy az óév búcsúztatásakor a hangoskodással sikerült elűzni a gonoszt, még akkor is, ha belénkdermed a felismerés, hogy a gonosz éppenséggel mi is lehetünk. Mert nem tettünk eleget, mert beletörődtünk, mert elhittük, hogy ridegszívvel is lehet élni. 

Ilyenkor minden telis tele visszatekintésekkel, jókívánságokkal, fogadalmakkal...nem csatlakoznánk, sok már úgyis belőle. Jöjjön inkább Arany János a maga veretes egyszerűségével, a többi legyen mindenki legintimebb magánügye

Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez uj esztendőben.
Szerző
Témák
új év 2017