Nevetésbe fulladt Kunhalmi-tájékoztató - Megszólalt a politikus

Publikálás dátuma
2017.01.02. 09:05
Népszava fotó/Vajda József
A szocialista politikus a Magyar Nemzetnek reagált a joboldali sajtó, sőt a Miniszterelnöki Kabinetiroda által is a háttérben legalábbis illuminált állapotot sugalló kritikáira. Kunhalmi Ágnes múlt pénteken, vagyis 2016 utolsó napján tartott sajtótájékoztatót, amelynek során többször nevetésben tört ki, noha a téma - a kormány működésének kritikája - aligha adna okot a vidámságra. 

Annyira nevetséges és kínos volt, ahogy a kormánypropaganda próbálkozott, hogy egyszerűen nem lehetett nem kinevetni a görcsös igyekezetet – nagy vonalakban ezzel magyarázta a politikus a nevetgélést. 

Több operatőr is megörökítette, amint a szocialisták budapesti elnöke az állami televízió riporterének a Jobbik és a baloldal esetleges összefogását feszegető kérdéseire válaszolgat, Medgyessy Péter nemrég felvetett együttműködésétől kezdve odáig, hogy mi lenne, ha a Demokratikus Koalíció belemenne az összefogásba - emlékeztet az esetre a Magyar Nemzet. A riporter szavaira, miszerint Gyurcsány Ferenc már utalgatott ilyen helyzetre, Kunhalmi Ágnes - Orbán Viktor egyik "dakota" mondását idézve -  annyit mondott csak, hogy akkor megyünk át a hídon, ha odaértünk – majd elkezdett nevetni.

Az állami - leánykori nevén közszolgálati - televízió hírműsora így tudósított az esetről: 

A szocialista politikus azt is hangsúlyozta, hogy a sajtótájékoztató valójában arról szólt: először üzeni a miniszterelnök az országnak, hogy az előrelépés kulcsa nem a tudás, hanem a lopás.

A leküzdhetetlen nevetés hátterében az is állt, hogy Kunhalmi már az elején többször is nekifutott az indulómondatának, miszerint 2016 a Fidesznek és a kormánynak a bukások és lebukások éve volt. Először leejtette a tollát, így kicsit nevetni kezdett, majd kijelentette azt is, hogy „nem vagyok a helyzet magaslatán”. Később még azt is hozzátette, hogy „majd összeszedjük magunkat”. Ám még ekkor is nevetett, és ez csak fokozódott, amikor egyik munkatársa jelezte neki, hogy ne szilveszteri adást csináljanak.

Szerző

Megszívtuk - Szmogriadó Budapesten

Publikálás dátuma
2017.01.02. 08:38

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn hajnalban. Miskolcon is tovább romlott a levegő minősége.

A közlemény szerint a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozatban az önkéntesen betartandó, megelőző intézkedések közül kiemelték, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Szerző

Pompás sípályák itthon is

Publikálás dátuma
2017.01.02. 06:17

Magyarországon is lehet síelni! Sőt, egyre több, hosszabb, jobb minőségű sípályával várják a hazai terepeken a síelőket. Igaz, még nem teljesen osztrák szintű sípályákkal találkozhatunk itthon (bár Alsó-Ausztria sípályáival már felveszik a versenyt a hazaiak), de nálunk is jól karbantartott, hóágyúzott pályákon lehet sportolni szinte egész télen.

Magyarországon ma több mint félmillió ember jár rendszeresen síelni. Első hallásra soknak tűnik ez a szám, de a szomszédos államok adatait nézve egyáltalán nem kirívó. A világon egyébként száz emberből minimum egy legalább hobbi szinten űzi ezt a sportágat.

Egy svájci szakértő, Laurent Vanat hosszú évek óta kutatja a síturizmus alakulását, és nem csak Európában. Tanulmányából kiderül, hogy hazánk tízmilliós lakosságának csak öt százaléka aktív síelő. Ez az adat tőlünk északra és nyugatra is mindenütt magasabb. A szlovákok 18, a szlovénok 15, a lengyelek 13, a csehek és a németek 18 százaléka síel. Ausztriában pedig minden harmadik ember űzi ezt a sportágat, ami mintegy hárommillió lakost jelent. A világcsúcsot azonban Svájc tartja, hiszen a 8 milliós lakosság 37 százaléka síel. Tőlünk keletre vagy délre haladva azonban jóval alacsonyabb az arány: Romániában és Szerbiában 3, Ukrajnában 2,5, Görögországban pedig csak a lakosság 2 százaléka síel.

Eplény a legismertebb

Bár arra nincs garancia, hogy mindig kellő mennyiségű hó esik, azért nálunk is egyre jobbak a síelés feltételei. A pályákon mind több az európai szintű szolgáltatás és kialakultak a legkedveltebb sícentrumok is. Az egyik ilyen Eplény, mely mára a legkedveltebb hazai sítereppé vált. Bár a nagy havazás még várat magára, a Síaréna teljes hosszában használható az A1-es pálya, illetve a T1-es tanpálya is.

A változatos sípályarendszeren 16 különböző sí- és 4 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak. Eplényben található Magyarország leghosszabb, egyben megállás nélkül síelhető útvonala, amely 1927 méter hosszú és a kezdőknek is megfelelő kék jelzésű szakaszokból tevődik össze. Egészen kezdőktől a profikig mindenki jól érezheti magát a különböző sípályákon, legyen az snowboardos, síelő vagy éppen külön pályán száguldó szánkózó. A freestyle stílust kedvelőknek megépítették Magyarország legnagyobb Freeski és Funparkját, ahol a több földből készült ugrató között helyet kapott egy “BigAir” is.

A eplényi sípálya akár több napra is kínál kellemes, aktív kikapcsolódási lehetőséget az egész családnak, egészen a legkisebbektől a legnagyobbakig. Üzemel Magyarország egyetlen 4 üléses felvonója és az 1-es csákányos is az alsó szakaszon, emellett működik a síiskola is. Jó hír, hogy a megnyitott pályákat a völgyben 50, míg fent a hegyen 45 centi vastagságú hótakaró borítja. 9:30 és 20:00 között tart nyitva, egész hétvégén várják a síelni vágyókat. Szerdán és pénteken akár 22.00 óráig is kinn maradhatunk a havon.

Hogy ne maradjunk éhen-szomjan, arra garancia, hogy várja vendégeit legújabb étterem, a Holle Anyó pizzériája, valamint a Gill pult is! Emellett természetesen nyitva lesz Holle Anyó étterme, a Kemencés büfé és a Das WeltAuto körvár a hegyen. Az esti síelés varázslatos élmény. Az erdő sötét, a pályákon – a nagy-teljesítményű fémhalogén reflektoroknak köszönhetően – mégis tökéletesek a látási viszonyok még éjszaka is. Ráadásul az esti síelésre nem kell külön jegyet venni. Ha délután kettőkor veszünk nyolc órás jegyet, akkor zárásig síelhetünk folyamatosan, hiszen a biléta érvényes. A többnapos jegyekben is benne van az esti síelés lehetősége.

Csodálatos kilátás és hangulat a Mátrában

A Mátrában a mátraszentistváni Sípark várja a téli sport szerelmeseit, akik 9 változatos sípálya közül választhatnak. A mátraszentistváni sípályarendszer kiváló minőségű gyepes hegyoldalon fekszik. Van itt minden, izgalmas sípályaívek a lendületes sízőknek, szelíd lankák a kényelmesebbeknek. A csaknem 4 kilométeres pályarendszeren ratrakok és nagyteljesítményű hóágyúk dolgoznak folyamatosan a kiváló hóviszonyok és a hógarancia biztosításáért. A pálya tervezésénél kiemelt szempont volt a sípályák változatossága, különféle nehézségi foka, és a gyönyörű panorámát kiegészítő hangulati elemek, mint pl. hidak, rönkházak, tavak létesítése. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország egyik legtöbb szolgáltatást nyújtó családi síterepévé vált.

A Zempléni hegységben kedvelt sípálya a sátoraljaújhelyi Magas-hegy, mely hosszú sítörténeti múlttal büszkélkedhet. Rendeztek itt úttörőolimpiát, de alpesi verseny helyszíne is volt. Jelenleg itt üzemel az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája. A pálya felületét 330 méter hosszan borító NEVEPLAST műanyag teszi lehetővé a négy évszakos síelést. A pályán igény esetén esti sízésre is van lehetőség, a téli szezonban hóágyúzott pályaként üzemel. Három sípálya várja a sportolni vágyókat a Zemplén Kalandpark területén is. Nem véletlen, hogy telente rengeteg a szlovák és lengyel vendég errefelé.

Közel a városhoz

Aki nem akar messzire menni Budapesttől, azt Dobogókőn várja sípálya. Az egyes pálya hossza 860 m, szintkülönbsége 168 m - a felső része meredek, csak gyakorlott síelőknek ajánlják, az alsó szakaszon kezdők oktatása is lehetséges. A kettes sípálya 1260 m hosszú, szintkülönbsége 168 m - a felső része szerpentin út az erdőben, melynek fordulói kezdőknek nehézséget okozhatnak. Alsó fele lankás, a felvonóhoz vezető összeköttetésig széles, kezdők gyakorlására is alkalmas.

Telente hatalmas élet van a Nagyvillám sípályán Visegrádon. A Funpark saját felvonókkal rendelkezik. A nyolc lift óránként 3830 síelőt képes felvinni a lejtő tetejére, az a maximális kapacitása. A hóbiztonságról hóágyúk és 2 db ratrak gondoskodik. A szolgáltatások itt is változatosak. Aki nem akar a lejtők ördöge lenni, azt várja a sífutó pálya az Erdei Művelődés Háza előtt (300 m) és a Kisvillámi turistaúton (2,5 km). Lehet szánkózni a kezdőpálya melletti szánkópályán (150 m) illetve a déli oldalon a bobpálya mellett is (300 m). Aki pedig még csak ismerkedne a havas sportokkal, az beiratkozhat a síiskolába, ahol az alapokat biztosan elsajátíthatjuk majd.

Szerző