Vendée Globe - Lelassultak az élen haladók

Az élen haladó két hajó a leglassabb jelenleg a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. A franciaországi céltól már csak 4400 tengeri mérföldre lévő francia Armel Le Cléac'h (Banque Populaire VIII) és az őt mintegy 150 mérfölddel követő Alex Thomson (Hugo Boss) a passzátszeles régióban kedvezőbb légmozgásra vár, az elmúlt nap során ugyanis mindketten csupán 170 mérföldet tettek meg, ami a legkevesebb volt a versenyben maradt 18 vitorlásé közül.

Fa Nándor továbbra is a nyolcadik helyen vitorlázik magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel. Hajónaplójának friss bejegyzései szerint az előző éjszakája küzdelmes volt, a reggele és a délelőttje viszont még rosszabban, "borzalmasan" alakult.

Ha fúj (a szél), nagyon, ha nem, akkor semmi, és azzal is rengeteg a vitorlaállítási munka! Forgolódós, kiszámíthatatlan szelek, erős hullámzással! Nagyon munkás, nagyon kemény ez a környék. Nem is értem hogy hívja a magyar ezt csendes óceánnak, az angol, meg békésnek? - fogalmazott a Horn-fok felé tartó magyar hajós, akinek a hátránya az éllovassal szemben 4070 mérföld.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

A mostani mezőny - kezdetben 29 hajó - november 6-án rajtolt el Franciaországból.

Szerző
Témák
Vendée Globe

Isztambuli terror - Itt a feltételezett merénylő fotója

Publikálás dátuma
2017.01.03. 10:00

Közzétette a szilveszteri terrortámadás feltételezett elkövetőjének fotóját a török rendőrség.

Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes bejelentette: közel járnak a merénylő azonosításához. Hozzátette: vannak adataik a terrorista ujjlenyomatairól, és arról, hogy néz ki. Megerősítette azt is, hogy a rendőrség nyolc gyanúsítottat vett őrizetbe, akikről a helyi hatóságok azt feltételezik, hogy közük volt a vérengzéshez. Egyes hírek szerint a letartóztatottak száma már 12  - írja a hvg.hu.

A férfiról később saját készítésű videó is felkerült a híroldalakra, amelyen az látható, hogy az isztambuli Taksim téren sétálgat. pic.twitter.com/t2yeYGwbnM

Közben eltemették a szilveszteri, isztambuli merénylet egyik áldozatát, a szórakozóhely egyik pincérét - erről már az Euronews számol be. Rajta kívül 38 embert ölt meg a fegyveres, aki elmenekült a helyszínről. A népszerű klubban hatszázan búcsúztatták az óévet, köztük több külföldi is. Így lehetett az áldozatok között egy indiai filmsztár és egy jordániai bártulajdonos is volt. A három libanoni áldozat holttestét és három libanoni sérültet hétfőn éjszaka szállították haza. A bejrúti repülőtéren Szaád Hariri kormányfő fogadta őket. A negyedik libanoni sérültet még egy törökországi kórházban kezelik. A szilveszteri, isztambuli terrortámadás áldozataira emlékezve a török zászló színével és mintájával világították ki hétfőn a berlini Brandenburgi kaput. A támadásért a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Szerző

A gondoskodó kormány megtalálta a megoldást a szmogra

Publikálás dátuma
2017.01.03. 09:22
Ostoba turisták mérgezik magukat a budai Várban, ahelyett, hogy a szállodai szobáikban társasoznának - Fotó: Mohai Balázs/MTI
A kormány ajándéka: rákkeltő koktél az új évre - írta tegnap közleményében az LMP arra reagálva, hogy Tarlós István főpolgármester hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, és Észak-Magyarországon is sok településen veszélyesnek minősítették a levegőt. A Fidesz-KDNP-nek az emberek egészsége nem számít: lesöpörte az LMP levegőtisztaság-védelmi javaslatait - teszi hozzá a dokumentumban a párt. Ám ez puszta rágalom, az egyik állami szerv, az ÁNTSZ ugyanis megtalálta  megoldást a lakosság védelmére: azt javasolja, hogy ilyen szmogban ne nagyon menjünk szabad levegőre.  

Szemkönnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, tüsszentés – ezek azok a jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy szervezetünket zavarja a levegő rossz minősége - hívja fel a figyelmét a gondoskodó állam meghosszabbított karjaként a szolgálat, hozzátéve: ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek nem csak a krónikus betegeknél, időseknél jelentkezhetnek, hanem akár az egészséges embereknél is.

Az Országos Közegészségügyi Központ szakemberei - úgy tűnik - szerint nem kell arra várni, hogy a kormány foglalkozzon ilyen piszlicsáré dolgokkal, arra hívják fel ugyanis a figyelmet, hogy kisebb egyéni óvintézkedésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk egészségünket az ilyen helyzetekben. Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, a napi rendszeres séta ilyenkor egyáltalán nem javasolt, csak akkor vigyük őket ki a szabad levegőre, ha az elkerülhetetlen. Ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja 100 mikrogramm fölé emelkedik köbméterenként, már mindenki számára tanácsos lehetőleg otthon, zárt térben maradni. Ha ki kell menni a levegőre (pl. egy édesanyának a kisgyermekét el kell vinnie az orvoshoz), akkor ne a fő közlekedési útvonalak mentén induljon el, hanem próbáljon meg a kevésbé forgalmas mellékutcákban maradni, a célt minél gyorsabban elérni. Ugyanez vonatkozik az idősekre, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre is.

De - lévén családbarát kormány egyik szervezetéről van szó - gondolnak a várandós kismamákra, sőt a születendő gyermekre is: 

A várandós kismamák számára különösen fontos, hogy a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a szennyezett levegő azt a kockázatot is magában hordozza, hogy az újszülött alacsony súlyú lesz, emellett a magzati tüdőszövet fejlődését is negatívan befolyásolhatja. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától.

De mit tegyen az a polgár, aki semmiképp nem maradhat otthona biztonságos falai között? (mondjuk dolgozni jár, netán épp a szabad levegőn dolgozik) 

A szennyezett levegőjű városokban a pormaszkok viselete is indokolt lehet, különösen azoknál, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn vagy a téli hónapokban is kerékpárral közlekednek. Olyan maszkot kell választani, ami megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, tehát nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani.

Sőt: 

Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken jellemzően tisztább a levegő.

Köszönjük Aranka.

Szerző
Témák
ÁNTSZ szmog