Előfizetés

Majtényit támogatják

Elérhetetlenné vált az „Elnököt a köztársaságnak” Facebook-csoport oldala, a peticiok.com viszont nem törölte a civilek felhívását, amelyben Majtényi László alkotmányjogászt, az Eötvös Károly Intézet elnökét arra kérik, vállalja el az államfőjelöltséget, hogy ne „pártkatona elnöke legyen az országnak”.

Amennyiben Majtényi László vállalja a jelölést, fontos, hogy a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus ellenzéki pártok egységesen felsorakozzanak mögötte. Az MSZP ebben az esetben a lehető legrövidebb időn belül, a szükséges egyeztetések után kialakítja végső álláspontját – üzenték a szocialisták a civileknek a petíció közzététele után. Az MSZP szerint a korábbi ombudsman államfőként nemcsak egyetlen párt szavazóit tudná képviselni, hanem az egész országot, ezért megfelel a párt feltételeinek.

Kiváló szakember, akinek alkotmányvédő munkáját mindenki elismeri – reagált lapunknak a kezdeményezésre Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke világossá tette, ha Majtényi elfogadja a felkérést, a jelölését készek támogatni. Tudják, Áder János marad a köztársasági elnök, Majtényi jelölése szimbolikus, ám Szigetvári szerint fontos, mert a civilek erősödését jelzi.

A DK és az LMP elnöksége még nem tárgyalt a kezdeményezésről, így egyik pártban sem tudták megmondani, ha az érintett igent mond a felkérésre, beállnak-e mellé. A Párbeszéd viszont támogatja Majtényit, mert a volt ombudsman többször bizonyította, hogy a köztársaság eszméjét képviseli a pártérdekek helyett. A köztársaságnak pedig olyan elnökre van szüksége, aki az emberek képviseletében gátat szab a hatalom túlkapásainak és önkényének.

Meghallgatják Botkát
Január 18-án hallgatja meg Botka László terveit az MSZP elnöksége – értesült a Népszava. Szeged szocialista polgármestere karácsony előtt a 168 Órának beszélt arról, hogy három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget: közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.

Mindenkit akar magának a Jobbik

Z. Á.
Publikálás dátuma
2017.01.04. 06:05
A médiát érdekli Vona mondandója FOTÓ: Molnár Ádám
Nem a baloldali szavazók az elsődleges célcsoport a Jobbik számára, hanem mindenki. A bizonytalanok, a Fideszből kiábrándultak, a zöldek és az ideológia nélküliek is – fogalmazott lapunknak Róna Dániel. 

A radikális párttal foglalkozó politológus szerint ugyanis Vona Gábor, a párt elnöke az utóbbi hónapokban több olyan lépést tett, amely nem csak a baloldali szavazóknak lehet szimpatikus. Ilyen például az, amikor a politikus egyenlő munkáért, egyenlő európai bért sürget, vagy, amikor az ATV-ben mesél a magánéletéről. A középre húzást a radikális párt esetében úgy kell elképzelni, hogy olyan rétegeket is el akar érni, amelyek eddig nem szavaztak rájuk. A legérdekesebb fejlemény ugyanakkor valóban az, hogy ebben a csoportban már a baloldal is benne van – vélekedett Róna.

Nagy elutasítottsága volt a párttagság körében Vona Gábor hanukai levelének, amit Köves Slomó rabbinak írt. Tulajdonképpen az a meglepő, hogy egyelőre csak kevesen kritizálták nyilvánosan a pártelnököt – mutatott rá a szakértő, hozzátéve: nem nyilvánosan biztosan sokkal többen bírálták.

(Mint arról beszámoltunk, a Jobbik vezetése etikai vizsgálatot indított a párt vecsési szervezete ellen, mert az a közösségi oldalán, trágár kifejezéssel kísérve, azt írta, hogy elhatárolódik attól, akinek olyan „eszement ötlete" támadna, hogy üdvözli a zsidóságot hanuka alkalmából. Tegnap pedig Orbán Imre, a Jobbik volt Veszprém megyei elnöke is nekiment Vona Gábornak a hanuka alkalmából írt levele miatt. A megyei képviselő arra is emlékeztette a Jobbik elnökét, hogy korábban milyen kijelentéseket tett a zsidósággal kapcsolatban.)

A "borzalmas tagság" – Szabó Iván néhai MDF-es politikus szavaival élve – bizonyos szempontból fennáll a Jobbiknál is, és ez megnehezíti a párt újrapozicionálását. Róna szerint biztos, hogy lesznek olyanok, akik emiatt kiábrándulnak a pártból és távol maradnak a szavazástól, a kérdés, hogy mennyien lesznek ők és mennyien az új szavazók.

Mi várható 2017-ben? A tavalyi tisztújítás két évre szólt, a választásokig a mostani elnökség marad. Nem valószínű, hogy nagy cserék lesznek, de ha valaki nem áll be a sorba és olyat mond, ami nagyon szembe megy Vonával az ellen lehetséges, hogy fel fog lépni – válaszolta meg kérdésünket a politológus. Róna, Novák Elődékhez hasonló leszámolásra nem számít, hiszen azok maradtak a vezetőségben, akik megértették, mi a koncepció. A szakértő szerint egyedül Toroczkai László alelnökben van „kockázat”, tőle már el is határolódott nyilvánosan a pártelnök. Minél népszerűbb lesz a Jobbik és minél közelebb kerül a Fideszhez, annál nagyobb támadásokra lehet számítani a kormánypárttól. Ugyanakkor, a Fidesz mindig azt „veszi elő”, akiben az első számú kihívóját látja. Ez alapján a Jobbik várhatóan az idén is azt kapja, amit 2016 végén már megtapasztalhatott: folytatódni fognak a támadások ellenük még jó darabig.

Elég egyértelmű a Jobbik álláspontja a baloldallal kapcsolatban: részükről nincs hajlandóság semmiféle közeledésre – kommentálta az utóbbi napok felkapott témáját a szakértő. Az, hogy ez a baloldali értelmiség részéről egyáltalán felmerül, leginkább a baloldalnak ártalmas – fogalmazott Róna, hozzátéve: ez azt sugallja, hogy ez az oldal nem elég erős, szövetkeznie kell valakivel, hogy az ő erejével felkapaszkodva érje el a célját. A politikában azonban ez nem így működik – szögezte le. Ha egy párt egy nála erősebbel összefog, akkor semmiképp sem lehet vele egyenlő fél, mindenképp alárendelt szerepet fog játszani. Ez a gondolkodás nagyon káros a baloldalnak – vélekedett Róna, aki szerint a baloldali politikusoknak kategorikusan ki kellene jelenteniük, hogy nem, ahogy ezt a Jobbik is megtette.

MSZP: hibás koncepció
"A Jobbikkal összefogni leváltani a Fideszt, az egy hibás koncepció" - fogalmazott Molnár Gyula a Kossuth Rádióban kedden. Az MSZP elnöke szerint teljesen világos, hogy ez az ország és a szavazók szempontjából is zsákutca, "ilyen típusú gondolkodás" nincs, és nem is lesz a következő időszakban. Szerinte a Fidesz és a Jobbik ugyanazt akarja, csak az egyik hangosabban. Molnár nagyon nem örül annak, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök - aki a Jobbik és az MSZP összefogását felvetette - úgy érezte, hogy mostantól kezdve tanácsadói szerepet is kell vállalnia a pártban.

Polt Péter, a titkolózó legfőbb ügyész

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2017.01.04. 06:03
Polt Péter, az érinthetetlen FOTÓ: NÉPSZAVA
A több száz visszaélés közül 16 esetben indult eljárás a szociális szervezetek kapcsán. Hadházy Ákos szerint az ügyekben a fideszes Simonka György közvetve érintett lehet, ám erről Polt Péter nem tájékoztatta. Az LMP-társelnök egy másik kérdése kapcsán a legfőbb ügyész önellentmondásba keveredett. Többször "nevetséges indokkal" utasították el a feljelentéseket.

Polt Péter nagyon szeret barkochbázni, kérdésemben egyesével rákérdeztem 10, a fideszes Simonka Györgyhöz köthető szociális szövetkezetre, indult-e valamelyik ügyben visszaélés miatt nyomozás: a legfőbb ügyész elmondta, hogy egy esetben indult jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás, ám gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt. Azt nem ismertette, hogy melyik szervezet ellen - így reagált Hadházy Ákos arra az írásbeli válaszra, amelyet Polt küldött neki. Az LMP-társelnök újból, ezúttal egyesével kérdez rá a szövetkezetekre Poltnál, válasz két héten belül várható.

Most a főügyész azt írta: 2013. január elseje óta 16 ügyben indult eljárás szervezeti tisztségviselők, vezetők ellen, ezek közül 4 esetben megszüntette a nyomozást az ügyészség. Két esetben megállapították a vádlott bűnösségét, egy ügyben a nyomozóhatóság vádemelési javasolt. Hadházy szerint mindent elmond az ügyészség korrupció elleni hozzáállásáról, hogy a több száz, vagy ezer visszaélésből - amelyekről egyébként a szokásos Korrupcióinfóján hetente beszámol - 16 esetben indult eljárás. "A kormány megpróbálta megfékezni a visszaéléseket azzal, hogy kötelezővé tette, a szociális szövetkezetek tagjai közé be kell venni egy önkormányzatot is" - vázolta a politikus, aki szerint ugyanakkor ez sem garancia a transzparens működésre, "elég megnézni az Országos Roma Önkormányzat ügyeit".

A legnagyobb problémát Hadházy abban látja, hogy az ügyészség nem köteles senkinek sem elszámolni: Poltnak elég évente egyszer beszámolni az eredményekről, itt pedig elmondhatja, milyen "remek" sikereket értek el a korrupció elleni küzdelemben. "Egy vezető politikus, Zuschlag János volt börtönben korrupciós ügyben, ez pedig jellemzi az ügyészség tevékenységét" - világított rá a társelnök, akinek számos feljelentését utasították vissza "nevetséges indokokkal". Példaként Polt egy másik írásbeli válaszát hozta fel, amely a szekszárdi trafikbotrányhoz kapcsolódott.

Ebben, és a megszüntető határozatban is önellentmondásba keveredett a hatóság, illetve Polt: "Horváth István polgármester védekezését elfogadta az ügyészség: a trafikpályázatokról nem egy ügydöntő frakcióülésen, hanem egy informális összejövetelen, folyosói beszélgetésen volt szó" - ismertette Hadházy. Csakhogy a legfőbb ügyész válaszában emellett azt is megírta, hogy Horváth minden képviselőnek sms-t küldött a találkozóról, Hadházy pedig - aki akkor még fideszes volt, de később az ő feljelentésére indult az eljárás - 40 percet késett: "hogyan lehet egy nem hivatalos folyosói beszélgetésről 40 percet késni, hát ez már nem derült ki".

Hadházy szerint, amikor elkerülhetetlen a nyomozás megindítása egy-egy kényes ügyben, Polték az időhúzásra játszanak. Például a korrupciós ügyekbe keveredett fideszes képviselő, Mengyi Roland esetében sem halad gyorsan a nyomozás: Polt októberben kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését, s bár már kihallgatták gyanúsítottként, az ügyészség decemberben hosszabbította meg a nyomozást.

Polt júniusban, az alaptörvény elfogadásának évfordulóján kijelentette: Európában irigykednek a magyar ügyészség függetlenségére. Erre minden ok megvan, hiszen Polték olyannyira függetlenek, hogy a legfőbb ügyésznek arról sem kellett elszámolnia, miként szerzett egy 70 milliós balatonfüredi luxusingatlant, amely nem szerepelt a tavalyi vagyonbevallásában sem. A főügyész annyit közölt, a vételár "jelentősen kevesebb volt".

Akkor sem ingott meg a bizalom amikor kiderült, hogy felesége, Polt-Palásthy Mariann vezető tisztséget tölt be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több alapítványánál, és a jegybank személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójaként havonta bruttó ötmillió forintot keres. Így a Matolcsy-alapítványoknál lehetett tudomása a pénzszórásról és hűtlen kezelésről is. Az ügy kirobbanása után Polt a Házban az MSZP-s Harangozó Tamás kérdésére azt mondta: "ön azt állítja, hogy valaki, jelesül az én feleségem, bűncselekményt követett el. Én azt gondolom, hogy még eljárás sincsen".

Ugyanakkor nem csoda, hogy a főügyész felesége közel áll a jegybankhoz, hiszen Polt maga is jóban van Matolcsy Györggyel. Emlékezetes, az MNB-botrány kirobbanása után egy étteremben kapták lencsevégre őket. Az ügyészség akkor közölte, Polt "az MNB által tett feljelentések tárgyában, előre egyeztetett munkaebéden" találkozott a jegybankelnökkel. A főügyész a parlamentben később úgy fogalmazott: egy jogállamban teljesen normális, ha a jegybank elnöke és a legfőbb ügyész találkozik. A lemondását firtató kérdésekre annyit felelt: "törvényesen végzem a dolgom, nincs olyan törvényi feltétel, ami a távozásomat indokolná".

Ismert, Juhász Péter is ebédelni hívta Poltot, hogy hasonlóan laza, informális, keretek között tudják átbeszélni az ügyészséget is érintő ügyeket. Az Együtt-alelnök meghívását a legfőbb ügyész csak feltételekkel fogadta el: mint írta, a beszélgetés "közérdekű, elvi jelentőségű témákkal bírjon, amelyek szakmai irányítási szempontok szerint a legfőbb ügyész hatáskörébe tartoznak", s folyamatban lévő ügyekről sem eshetett volna szó. Ugyanakkor Polt és Juhász a mai napig nem ebédelt együtt.

Rogánnak sem kell félnie
Egyetlen esetben sem indult nyomozás a Rogán Antalhoz köthető korrupciós ügyekben, pedig a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamás bíróság előtt állította: 10 millió forintnyi kenőpénzt adott át a kabinetminiszternek. A Polt vezette ügyészség szerint azonban Portik vallomása nem volt elég részletes, így például nem tudott beszámolni a bankók címletéről - sőt, Portiknak hamis vád miatt kell felelnie. Vizoviczki László egy korábbi alkalmazottja is kenőpénzek elfogadásával vádolta meg a volt belvárosi polgármestert az N1 Tv-ben, ám az ügyészség arra hivatkozva nem indított vizsgálatot, a költségvetési csalás miatt folyó eljárás negyedrendű vádlottja a nyomozás során tett vallomásaiban egészen másképp fogalmazott - az nem derült ki, mi alapján döntötték el, hogy a nő mikor mondott igazat és mikor hazudott. Egyébként Vizoviczki szabadlábra helyezése is érdekes történet: kiderült ugyanis, hogy a vállalkozó levelet írt Kubatov Gábor Fidesz-alelnöknek. Azt kérte, a "kampányban nyújtott támogatásért és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért" cserébe szabadlábon védekezhessen. Polt is elismerte, hogy a házkutatások során a Központi Nyomozó Főügyészség lefoglalt egy nyolcoldalas, Vizoviczki által Kubatovhoz intézett levéltöredéket, de szerinte "nem állapítható meg, hogy a bűnjelként lefoglalt irat megegyezik-e azzal a levéllel". A főügyész azt is elismerte, hogy Vizoviczki politikusokat érintő információkat adott át , hogy cserébe a nyomozó hatóság az ügyész engedélyével szüntesse meg ellene a nyomozást - ám a vádpontok súlyossága miatt ez nem történt meg. Ehhez képest Vizoviczkit augusztus elején 250 millió forintos óvadékért hazaengedték. Az erről szóló bírósági döntés után a vállalkozó közleményt adott ki, amely szerint látásból sem ismeri Rogánt, és minden ezzel ellentétes hír "a félreértés, butaság vagy rosszindulat tragikomikus terméke".