Megyesi Gusztáv temetése

Publikálás dátuma
2017.01.04. 06:10

Megyesi Gusztáv temetése január 5-én, csütörtökön 14.45-kor lesz az Óbudai temetőben. A publicista, az Éles és Irodalom, a volt Népszabadság, a Hócipő munkatársa, szerzője 66 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után december 17-én hunyt el.

Szerző

Orbán Viktor Münchenbe megy

Orbán Viktor miniszterelnök és Boris Johnson brit külügyminiszter is részt vesz Münchenben február 17. és 19. között az 53. biztonságpolitikai konferencián – írja az osztrák Die Pressére hivatkozva a hvg.hu. 

Ugyancsak jelen lesz az új olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni, aki tavaly még külügyminiszterként már megfordult a konferencián és Petro Porosenko ukrán elnök is. Korábban Horst Seehofer bajor miniszterelnök meghívta Donald Trump leendő amerikai elnököt is, de a Münchner Merkur című lap szerint egyelőre nem tudni, amerikai részről ki vesz majd részt a tanácskozáson. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban lemondta a részvételét, így Moszkvát Szergej Lavrov külügyminiszter képviselheti. Az Egyesült Államokból Bill Gates, a Microsoft alapítója is jelezte, hogy részt kíván venni az eseményen.

A főszervező Wolfgang Ischinger a Merkur szerint úgy fogalmazott, évtizedek óta nem zajlott egyszerre ennyi katonai konfliktus, humanitárius katasztrófa és nemzetközi jogsértés egyszerre a világon. "Ugyanakkor Európa az illiberális korszak kezdetén áll, ami rendkívüli kihívásokat rejt a nyugati demokráciák, különösen pedig az Európai Unió számára. Ischinger szerint a konferencia lehet az első alkalom, hogy a Trump-adminisztrációból valaki Európába érkezzen egy jelentős biztonságpolitikai témájú rendezvényre, aminek jelentős hatása lesz a globális biztonságpolitikai együttműködés alakulására.

Szerző

Majtényit támogatják

Elérhetetlenné vált az „Elnököt a köztársaságnak” Facebook-csoport oldala, a peticiok.com viszont nem törölte a civilek felhívását, amelyben Majtényi László alkotmányjogászt, az Eötvös Károly Intézet elnökét arra kérik, vállalja el az államfőjelöltséget, hogy ne „pártkatona elnöke legyen az országnak”.

Amennyiben Majtényi László vállalja a jelölést, fontos, hogy a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus ellenzéki pártok egységesen felsorakozzanak mögötte. Az MSZP ebben az esetben a lehető legrövidebb időn belül, a szükséges egyeztetések után kialakítja végső álláspontját – üzenték a szocialisták a civileknek a petíció közzététele után. Az MSZP szerint a korábbi ombudsman államfőként nemcsak egyetlen párt szavazóit tudná képviselni, hanem az egész országot, ezért megfelel a párt feltételeinek.

Kiváló szakember, akinek alkotmányvédő munkáját mindenki elismeri – reagált lapunknak a kezdeményezésre Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke világossá tette, ha Majtényi elfogadja a felkérést, a jelölését készek támogatni. Tudják, Áder János marad a köztársasági elnök, Majtényi jelölése szimbolikus, ám Szigetvári szerint fontos, mert a civilek erősödését jelzi.

A DK és az LMP elnöksége még nem tárgyalt a kezdeményezésről, így egyik pártban sem tudták megmondani, ha az érintett igent mond a felkérésre, beállnak-e mellé. A Párbeszéd viszont támogatja Majtényit, mert a volt ombudsman többször bizonyította, hogy a köztársaság eszméjét képviseli a pártérdekek helyett. A köztársaságnak pedig olyan elnökre van szüksége, aki az emberek képviseletében gátat szab a hatalom túlkapásainak és önkényének.

Meghallgatják Botkát
Január 18-án hallgatja meg Botka László terveit az MSZP elnöksége – értesült a Népszava. Szeged szocialista polgármestere karácsony előtt a 168 Órának beszélt arról, hogy három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget: közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.

Szerző