Előfizetés

Schumacher volt a legnehezebb ellenfél

Publikálás dátuma
2017.01.05. 06:55
Michael Schumacher FOTÓ: Ralph Orlowski/Getty Images
Egykori versenytárstól kapott elismerést Michael Schumacher. A korábbi pilótáról a kétszeres világbajnok Fernando Alonso nyilatkozott az Auto, Motor und Sport című német magazinnak. 

A spanyol sportember elmondta: a 48. életévét kedden betöltő német volt a legjobb, aki ellen valaha versenyzett. „Michael rendkívüli volt. Minden kétséget kizáróan ő volt a legtehetségesebb, aki ellen versenyeztem. Mindenki tiszteli őt, legenda – kezdte mondandóját a spanyol. „Az én generációmnak mindig ő lesz az az ember, aki dominált a Formula–1-ben. Kiváltság volt számomra, hogy ellene küzdhettem a világbajnoki címért.”

Amikor a hétszeres világbajnok képességei kerültek szóba, Alonsót leginkább az nyűgözte le, hogy kollégája képes volt a legrosszabb szituációkból is a legtöbbet kihozni. „Kemény volt, és soha nem adta fel. Akármilyen helyzetbe került, kihozta belőle a legjobbat. Emlékszem, amikor 2006-ban a világbajnoki címért küzdöttünk, milyen erős volt. Ha tökéletes hétvégéd volt, és abban reménykedtél, hogy megfoszthatod őt néhány ponttól, akkor is harmadikként vagy negyedikként ért célba. Csak ő volt képes erre, senki más.”

Bayern: fizet, aki nem tanul meg németül

Publikálás dátuma
2017.01.05. 06:54
Uli Hoeness barátságos a németül tudókkal FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ha Uli Hoenessen, a Bayern München elnökén múlik, akkor továbbra is mindenkinek meg kell tanulnia németül, aki a klubhoz szerződik.

„Ha az az elhatározásom, hogy közép- vagy hosszú távon integrálódok egy klubba, akkor meg kell tanulnom az ott beszélt nyelvet – mondta a Sport Bildnek a vezető. – Németül kell beszélni az öltözőben, a nyelv összeköti az embereket. Különben klikkek alakulnak ki.”

A csütörtökön 65. születésnapját ünneplő Uli Hoeness szerint az integráció elengedhetetlen.

„Minden játékosnak meg kell tanulnia németül, ez kötelező. Ellenkező esetben fizetnie kell. És emiatt is van szükségünk hamarosan egy új sportigazgatóra: ezt pontosan szabályozni és ellenőrizni kell” – mondta a klubelnök. Utóbbi posztra a pályafutása végéhez közeledő Philipp Lahm az egyik jelölt.

A nemrég ismét megválasztott elnök bevallotta, hogy már volt egy megbeszélése a rutinos védővel, akivel januárban még egyszer leülnek tárgyalni. Lahmnak 2018-ig van szerződése a csapattal.

Korábban egyébként Hoeness arra is panaszkodott, hogy Franck Ribéry nem mutatott hajlandóságot az első néhány évében arra, hogy németül tanuljon. Aztán amikor végleg eldőlt, hogy marad Münchenben és nem lesz a Real Madrid játékosa, ő is elkezdte elsajátítani a német nyelv alapjait. Ennek ellenére sokan vannak, akik később érkeztek a csapathoz és már most jobban beszélik a nyelvet, mint a francia, aki 2007 óta a gárda futballistája.

Carlo Ancelotti, a Bayern München olasz vezetőedzője tavaly nyáron vette át a csapat irányítását, és a sajtótájékoztatókon arra törekszik, hogy németül nyilatkozzon.

„Ez lenyűgöz – mondta róla Hoeness. – Egy tréner számára alapvető fontosságú a kommunikáció. És a hozzáállása arra is jó példa, hogy ha valaki akar, akkor megtalálja az utat a céljaihoz.”

Jámbor János a Vasas új tulajdonosa

A Vasas Sport Club eladta az élvonalbeli labdarúgócsapatot működtető Vasas Futball Kft. tulajdonrészének 99 százalékát az eddigi főtámogató, Jámbor János cégének.

Markovits László, az angyalföldi klub elnöke az egyesület honlapjának adott évindító interjújában elmondta, hogy még az előző év végén állapodtak meg a feltételekről az üzletemberrel, a szerződést pedig az ünnepek előtt aláírták. Ahogy Markovits fogalmazott, „mindez hosszú távon garantálja az első csapat működését és finanszírozását".

A sportvezető szintén beszélt az Illovszky Stadion rekonstrukciós programjáról, amely szerinte a terveknek megfelelően halad. Jelenleg a bontási fázisnál járnak a munkálatok, az elnök pedig abban bízik, hogy márciusban elkezdődhet az új, 5000 férőhelyes aréna építése, melynek átadását legkésőbb a 2018/19-es szezon kezdetére tervezik. A Vasas labdarúgócsapata 19 forduló után az OTP Bank Liga harmadik helyén áll, ugyanúgy 34 pontot szerzett, mint az első Videoton és a második Budapest Honvéd.