Megfulladt menekültek - Színdarabban dolgozták fel a tragédiát

Színdarabban dolgozták fel az ausztriai autópályán talált hűtőkocsiban megfulladt migránsok tragédiáját. A darab első előadását a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) iskolájában tartották, a település menti útszakaszon találták meg a tragédia áldozatait 2015-ben.

Az A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében 2015. augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. Az iraki, afganisztáni, szíriai és iráni menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A történtek után Ausztria bevezette a határellenőrzést és lépésről-lépésre szigorította menekültügyi intézkedéseit. 

A színdarabot, amely 21 burgenlandi szerző által készített szövegrészletekből és dokumentumfilmes interjúkból áll, öt színész játssza. Az alkotást Peter Wagner osztrák író vitte színpadra, a zenei aláfestést Ferry Janoska zeneszerző készítette.

A 71 avagy a prímszám átka (71 oder der Fluch der Primzahl) című színdarabot szerdán mutatták be. Január 7-ig a pándorfalui iskolában, január 11. és 13. között az osztrák közszolgálati média kismartoni (Eisenstadt) stúdiójában látható. Január 19. és 22. között további négy alkalommal a felsőőri (Oberwart) kortárs művészeti házban tűzik műsorra. Január 27-én a Szabadbáránd (Großwarasdorf) kultúrközpontban mutatják be. A darabot hamarosan könyv formájában is megjelenteti a Edition Marlit kiadó.

Szerző

Élő adásban kínoztak egy fogyatékos fiút a Facebookon

Megdöbbenést és hatalmas  felháborodást váltott ki az amerikai sajtóban csütörtökön az a Chicagóban történt bűncselekmény, melynek során négy fiatal megkínzott és megsebesített egy mentális problémákkal küszködő fiatalembert és az egészet élőben "közvetítette" a Facebook közösségi oldalon. A rendőrség letartóztatta a négy fiatalt. 

A tizennyolc éves fiatalok - két fiú és két lány - egy szoba sarkában megkötözték a szellemileg visszamaradott fiatalembert, a száját ragasztószalaggal letapasztották, majd elkezdték levagdosni róla a ruhát. Amikor ezzel végeztek, cigarettacsikkeket nyomtak el rajta, majd késsel kezdték el levágni a haját, egészen addig, amíg el nem kezdett vérezni a fejbőre. Közben folyamatosan nevettek és rasszista megjegyzéseket tettek. Az egészet élőben mutatták a Facebook közösségi oldalon. 

A chicagói rendőrség a videó alapján beazonosította és letartóztatta a négy elkövetőt: valamennyien tizennyolc évesek, és egyiküket az áldozat az iskolából ismerte. A megrázó bűncselekmény körülményeit a rendőrség egyelőre vizsgálja.

Az áldozatra kedden éjjel találtak rá, amint az utcán bolyongott, és olyan sokkos állapotban volt, hogy kórházba szállítása után is órákba telt, mire megszólalt. A fiút ellátták az orvosok, már elhagyhatta a kórházat. Az esettel kapcsolatban az egyik rendőrtiszt úgy nyilatkozott, pályafutása eddigi 28 évében számos olyan dolgot látott már, amit előtte el sem hitt volna, de még mindig érhetik kellemetlen meglepetések: a fogyatékos fiú megkínzása őt is sokkolta, elmondhatatlanul visszataszítónak tartja a történteket.

Szerző

Halálos merénylet - Újra robbantottak Törökországban (Videó!)

Publikálás dátuma
2017.01.05. 18:35
Január 1-én Isztambulban, egy éjszakai szórakozóhelyen robbantottak. FOTÓ: Stringer/Getty Images
Egy autóba rejtett pokolgép robbant a törökországi Izmir városának bírósági épülete előtt, a támadásban legalább ketten vesztették életüket, és öten megsérültek.

A rendőrök tűzharcban agyonlőttek két feltételezett támadót, de a harmadikat még keresik. A támadók a robbantás után tüzet is nyitottak, a szemtanúk szerint egyiküknél Kalasnyikov típusú gépfegyver volt. A keresett személy fekete ruhát és svájcisapkát viselt a robbantáskor. 

Erol Ayyildiz kormányzó megerősítette, hogy két ember - egy bírósági alkalmazott és egy rendőr - meghalt, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. "Tűzharc alakult ki, miután a rendőrök a Bayrakli kerület bírósági épülete előtti ellenőrzőpontjukon meg akartak állítani egy járművet. Ebben az összecsapásban a terroristák működésbe hozták az autóba rejtett pokolgépet, miközben próbáltak elmenekülni" - idézi a kormányzót az Origo.

A tisztségviselő azt is közölte, hogy egy másik járművet ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a hatóságok, amiről feltételezik, hogy az is a támadóké volt. A kormányzó szerint az első adatok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért.

A miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint nagyobb terrorakcióra készültek, mert nagy mennyiségű robbanóanyagot, nyolc kézigránátot, valamint egy rakétavetőt is találtak a lelőtt támadóknál.

Izmir a harmadik legnagyobb város Törökországban, a tengerparton fekszik, turisták által kedvelt látogatóhely.

Szerző
Frissítve: 2017.01.05. 21:02