Élő adásban kínoztak egy fogyatékos fiút a Facebookon

Megdöbbenést és hatalmas  felháborodást váltott ki az amerikai sajtóban csütörtökön az a Chicagóban történt bűncselekmény, melynek során négy fiatal megkínzott és megsebesített egy mentális problémákkal küszködő fiatalembert és az egészet élőben "közvetítette" a Facebook közösségi oldalon. A rendőrség letartóztatta a négy fiatalt. 

A tizennyolc éves fiatalok - két fiú és két lány - egy szoba sarkában megkötözték a szellemileg visszamaradott fiatalembert, a száját ragasztószalaggal letapasztották, majd elkezdték levagdosni róla a ruhát. Amikor ezzel végeztek, cigarettacsikkeket nyomtak el rajta, majd késsel kezdték el levágni a haját, egészen addig, amíg el nem kezdett vérezni a fejbőre. Közben folyamatosan nevettek és rasszista megjegyzéseket tettek. Az egészet élőben mutatták a Facebook közösségi oldalon. 

A chicagói rendőrség a videó alapján beazonosította és letartóztatta a négy elkövetőt: valamennyien tizennyolc évesek, és egyiküket az áldozat az iskolából ismerte. A megrázó bűncselekmény körülményeit a rendőrség egyelőre vizsgálja.

Az áldozatra kedden éjjel találtak rá, amint az utcán bolyongott, és olyan sokkos állapotban volt, hogy kórházba szállítása után is órákba telt, mire megszólalt. A fiút ellátták az orvosok, már elhagyhatta a kórházat. Az esettel kapcsolatban az egyik rendőrtiszt úgy nyilatkozott, pályafutása eddigi 28 évében számos olyan dolgot látott már, amit előtte el sem hitt volna, de még mindig érhetik kellemetlen meglepetések: a fogyatékos fiú megkínzása őt is sokkolta, elmondhatatlanul visszataszítónak tartja a történteket.

Szerző

Halálos merénylet - Újra robbantottak Törökországban (Videó!)

Publikálás dátuma
2017.01.05. 18:35
Január 1-én Isztambulban, egy éjszakai szórakozóhelyen robbantottak. FOTÓ: Stringer/Getty Images
Egy autóba rejtett pokolgép robbant a törökországi Izmir városának bírósági épülete előtt, a támadásban legalább ketten vesztették életüket, és öten megsérültek.

A rendőrök tűzharcban agyonlőttek két feltételezett támadót, de a harmadikat még keresik. A támadók a robbantás után tüzet is nyitottak, a szemtanúk szerint egyiküknél Kalasnyikov típusú gépfegyver volt. A keresett személy fekete ruhát és svájcisapkát viselt a robbantáskor. 

Erol Ayyildiz kormányzó megerősítette, hogy két ember - egy bírósági alkalmazott és egy rendőr - meghalt, továbbá öten megsebesültek, néhányuk súlyos állapotban van. "Tűzharc alakult ki, miután a rendőrök a Bayrakli kerület bírósági épülete előtti ellenőrzőpontjukon meg akartak állítani egy járművet. Ebben az összecsapásban a terroristák működésbe hozták az autóba rejtett pokolgépet, miközben próbáltak elmenekülni" - idézi a kormányzót az Origo.

A tisztségviselő azt is közölte, hogy egy másik járművet ellenőrzött körülmények között felrobbantottak a hatóságok, amiről feltételezik, hogy az is a támadóké volt. A kormányzó szerint az első adatok arra utalnak, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lehet felelős a merényletért.

A miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint nagyobb terrorakcióra készültek, mert nagy mennyiségű robbanóanyagot, nyolc kézigránátot, valamint egy rakétavetőt is találtak a lelőtt támadóknál.

Izmir a harmadik legnagyobb város Törökországban, a tengerparton fekszik, turisták által kedvelt látogatóhely.

Szerző
Frissítve: 2017.01.05. 21:02

Nőnek a nyugdíjak a szomszédban

Megszavazta a román képviselőház az adótörvény módosítását, így egészségügyi járulékmentessé tett valamennyi nyugdíjat, egy részük esetében pedig eltörölte a jövedelemadó-kötelezettséget.

A tervezetet már szeptemberben megszavazta a szenátus, így a képviselőház volt illetékes meghozni a végső döntést. A jogszabály-módosítást 51 szenátor terjesztette be, többségük a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) sorait erősítik. A decemberi parlamenti választást megelőző kampányban a PSD megígérte ezt az intézkedést, így Liviu Dragnea képviselőházi házelnök, aki egyben a PSD elnöke, az új román kormány megalakulását követő első napra rendkívüli ülésszakot hívott össze a tervezet elfogadása érdekében.

Eddig a nyugdíjasoknak a járandóságuk 900 lejt meghaladó része után számoltak fel 5,5 százalékos egészségügyi járulékot, amit a módosítás szerint ezentúl az állami költségvetésből állnak, a nyugdíjasok pedig megkapják ezt az összeget. Eddig járulékként vonták le a nyugdíjukból.

Adómentessé tették a 2000 lej (140 ezer forint) alatti nyugdíjakat. Eddig az 1100 lejt meghaladó járandóságok esetében az ezt a határt túllépő részösszegre számoltak 16 százalékos jövedelemadót. Az intézkedés 1,3 milliárd lejjel (91 milliárd forint) terheli a román költségvetést.

Az idén január 1-től már emelték 5,25 százalékkal a nyugdíjakat, ugyanis a hatályos törvények szerint minden évben ki kell igazítani az öregségi járandóságot az infláció mértékével, valamint a bruttó reál átlagbér növekedésének 50 százalékával. A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia, és a közlönyben való megjelenéstől számított következő hónapban lép hatályba. Romániában 931 lej (65 ezer forint) az átlagnyugdíj.

Szerző
Témák
nyugdíj Románia