Újabb pokolgép robbant

Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:38
A török rendőröknek a júliusi puccs óta már többször kellett tüntetőkkel is szembeszállniuk FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A török hatóságoknak még nem sikerült elfogniuk a szilveszter éjszakai merénylőt, de állítják, tudják, hol rejtőzködik. A 39 életet követelő robbantás kapcsán már több állítólagos elkövető fotója megjelent, aminek következtében Isztambulban járókelők támadtak rá egy kirgiz férfira, akit a merénylőnek hittek. Erdogan elnök rezsimje a terrorellenes harc ürügyén gőzerővel folytatja a tisztogatást, tegnap 380 „gülenista” üzletember ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Izmirben újabb pokolgép robbant.

Recep Tayyip Erdogan török államfő rezsimje a júliusi puccskísérlet óta módszeresen számolja fel ellenzékét a terrorellenes harc ürügyén. A puccs felelősének tartott, az Egyesült Államokban élő Fehullah Gülen muszlim hitszónok híveit és oktatási-média-civilszervezet hálózatát terrorszervezetnek, tagjait, szimpatizánsait terroristáknak nyilvánítva távolítják el a közéletből. A médiaorgánumokat bezárják, az ellenzéki újságírókat letartóztatják, a gülenistának mondott magánvállalkozásokat pedig bezárják vagy államosítják.

Több száz vállalat esett már áldozatul a tisztogatásnak, az elmúlt fél évben 120 ezer embert bocsátottak el állásából, közülük mintegy 40 ezret letartóztattak. Tegnap azzal a váddal, hogy a Gülen-hálózatnak nyújtottak anyagi támogatást, 380 üzletember ellen adtak ki letartóztatási parancsot. A török rendőrség letartóztatta a Dogan Holding jogi főtanácsosát valamint volt vezérigazgatóját úgyszintén gülenizmus vádjával. A Dogan Holding Törökország egyik legnagyobb vállalkozása, amelynek érdekeltségei vannak a média, pénzügy, energiaipar és a turizmus területén is. A Dogan a tulajdonosa az egyik legjelentősebb napilapnak, az ellenzéki Hürriyetnek illetve a CNN Türk televíziónak is. Decemberben a Dogan Holding másik vezetőjét is letartóztatták, ő a vád szerint gülenista terroristacsoportot támogat.

Folytatódnak a nemrég elindult bírósági perek is, csütörtökön az első katonákat érintő ítélet is megszületett. A kelet-törökországi Erzurum városi bírósága életfogytiglani börtönre ítélt egy ezredest és egy őrnagyot, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek a puccskísérletben. Az ítélet szerint a törvényes rend erőszakkal történő aláásásában vétkesek.

A szilveszter éjszakáján, a Reina éjszakai klubnál történt, 39 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetőjét még nem fogták el a hatóságok. Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes egy tegnapi tévéinterjúban azonban állította, tudják, hol rejtőzködik. Azt is elmondta, hogy a tettes valószínűleg a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, különlegesen képzett tagja egy terrorsejtnek, aki egyedül hajtotta végre a merényletet. Ezt a török média már korábban tényként közölte.

Az eset kapcsán az elmúlt napokban több hamisnak bizonyult információ került felszínre. Először közzétettek egy fotót egy állítólagos kirgiz merénylőről, akit le is tartóztattak a repülőtéren. Majd elengedték és bocsánatot kértek tőle. A kirgiz szál többször megjelent, egyik variánsban úgy, hogy a figyelem elterelése végül feleségével és családjával érkezett az országba a kirgiz merénylő. Ezt követte a bejelentés, hogy ujgur az elkövető. Eddig két fotót hoztak nyilvánosságra, tegnap az egyik alapján Isztambulban járókelők vélték felfedezni a merénylőt, ezért neki is estek a férfinak. Azt a merényletet az Iszlám Állam vállalta.

Tegnap újra pokolgép robbant, ezúttal Izmirben, egy bírósági épület előtt. Egy rendőr és egy bírósági tisztviselő életét vesztette, tízen megsebesültek. A hatóságok szerint a Kurd Munkáspárt (PKK) a felelős. A támadás két elkövetőjét a helyszínen lelőtték, a harmadikat üldözik. A miniszterelnök-helyettes bejelentése szerint nagyobb terrorakcióra készültek, mert nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak a Kalasnyikovval felfegyverzett lelőtt támadóknál.

Szerző

Netanjahu felmentené az izraeli katonát

Publikálás dátuma
2017.01.06. 06:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is támogatja annak a katonának a felmentését, akit előző nap talált bűnösnek a katonai bíróság. 

Elor Azaria őrmester tavaly március 24-én, Hebronban agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett, sebesülten a földön fekvő, palesztin késelő merénylőt. A férfit legfeljebb 20 évi börtönbüntetésre ítélhetik. Netanjahu Facebook oldalán az ítélethirdetés kapcsán azt közölte, „kemény és fájdalmas nap volt ez számunkra, így Azaria családja számára is”.

Miri Regev kulturális és sportminiszter szerint az egész perre nem is kerülhetett volna sor. Reuven Rivlin izraeli elnök irodája azonban azt közölte, korai lenne vitát kezdeményezni az izraeli őrmester felmentéséről. Az iPanels intézet felmérése szerint a lakosság 67 százaléka támogatná a felmentést, s csak 19 százalék nem értene egyet ezzel.

Szerző

Új bizonyítékok az exkormányfő ellen?

Szerb elfogatóparancs alapján a francia hatóságok letartóztatták Ramush Haradinajt, a Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjét, egykori UCK gerillaparancsnokot, aki 2004 és 2005 között Koszovó miniszterelnöke volt. Szerbia az 1998-ban és 1999-ben elkövetett háborús bűnök és civilek gyilkolásának vádjával 108 bűnvádi feljelentést tett az egykori gerillaparancsnok ellen.

A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban két ízben is felmentette a vádpontok alól. Tavaly Szlovéniában is őrizetbe vették, de két nap után diplomáciai nyomásra elengedték, nem adták ki Szerbiának. A volt miniszterelnök jelenleg is diplomáciai útlevéllel rendelkezik, a francia hatóságok ennek birtokában tartóztatták fel. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentette, Belgrád kérni fogja Franciaországtól Haradinaj kiadatását, a háborús bűnöket vizsgáló szerbiai ügyészség pedig olyan tájékoztatást adott ki miszerint újabb bizonyítékokat szerzett amelyek kiegészítik a volt koszovói miniszterelnök ellen felhozott eddigi vádakat.

A Reuters úgy tudja, a francia hatóságok megvizsgálják, eltekinthetnek-e egy szerb kiadatási kérelem teljesítésétől, például abban az esetben, ha feltételezhető, hogy az elfogatási parancsot politikai célból adták ki belgrádi hatóságok. A koszovói külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és jelezte, mindent megtesz a politikus szabadon bocsátása érdekében.

Szerző