Putyin lecsökkenti a szíriai orosz katonai kontingens létszámát

Elnöki utasításra az orosz védelmi minisztérium megkezdte a szíriai orosz katonai kontingens csökkentését - jelentette be Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke pénteken Moszkvában.

A konfliktusövezetet elsőként az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó cirkáló vezette, a Földközi-tengeren a szíriai partok közelében tartózkodó hajókötelék hagyja el.Geraszimov emlékeztetett rá, hogy december 30. óta Szíria egész területén fegyverszünet van érvényben, amely azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sámra (korábbi nevén an-Nuszra Front) terrorszervezetekkel szembeni katonai fellépésre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben jelentette be, hogy orosz erőket vonnak majd vissza Szíriából, miután az ottani kormány orosz támogatással visszafoglalta az ellenzéki fegyveres erőktől Aleppót, majd fegyvernyugvási megállapodást kötött velük. Geraszimov tábornok pénteken kijelentette, hogy Aleppó "felszabadítása" megteremtette a szíriai konfliktus békés, politikai rendezésének alapjait.

lásd még: Aleppóba visszatérnek, Moszulból menekülnek

Szerző

170 ezer palack szenteltvíz fagyott meg

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén, ahol pénteken a korábbi másodfokú (narancssárga) riasztást harmadfokúra (vörös) emelte a meteorológiai szolgálat hét megyében.

A hófúvásnak leginkább kitett Buzau, Braila, Ialomita, Constanta, Calarasi, Tulcea és Vrancea megyében a kiadós havazáshoz társuló erős szél társul, amelynek sebessége eléri az óránként 85 kilométert. A román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan a hófúvás által emelt hótorlaszok miatt, a látótávolság pedig sokhelyütt néhány méterre csökkent.

A hatóságok lezárták Románia valamennyi tengeri kikötőjét, több mint hatvan országutat, a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát is. Az állami vasúttársaság is felfüggesztette a közlekedést - több mint negyven járatot töröltek - azokban a megyékben, ahol narancssárga és vörös riasztást adtak ki, hogy a szerelvények ne akadjanak el a hóban.

A katasztrófavédelem folyamatosan menti a hó fogságából azokat az utasokat, akik mégis az utakon rekedtek. A hófúvás sújtotta megyékből 126 szüléshez közeledő várandós nőt, és 622 művesekezelésre szoruló betegeket már csütörtökön beszállítottak a kórházakba, hogy ne kelljen járhatatlan utakon mentőt küldeni értük. A bukaresti nemzetközi repülőtéren több légitársaság törölte járatait, de folyamatosan tisztítják a kifutópályákat, a gépek pedig átlagosan félórás késéssel szállnak fel a jegesedésgátló kezelés miatt. A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. Calarasi megyében több mint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román ortodox egyház lemondta az össze szabadtéri ünnepséget, amelyet a Vízkereszt alkalmából szerveztek Tulcsán (Tulcea), a Duna-parton, illetve Konstancán (Constanta), a tengeri kikötőben. Idén így elmarad a vízbedobott kereszt kihalászásának hagyománya: a korábbi években az ünnepség egyik legnépszerűbb pillanata volt, amikor bátor úszók ugrottak a Duna, illetve a Fekete-tenger fagyos vizébe, hogy egymással versengve kihalásszák az egyházi elöljáró által vízbe dobott keresztet. A tomiszi ortodox érsekség szerint péntek reggelre megfagyott 170 ezer palack szenteltvíz, amit a hívőknek készítettek elő.

A hóvihar miatt kiadott vörös riasztás 16 óráig lesz érvényben az érintett hét megyében, majd - másik négy megyével és Bukaresttel együtt - ezekben péntek estig narancssárga riasztás marad érvényben. Másik 15 megyére sárga figyelmeztetést adott ki a havazás miatt a román meteorológiai szolgálat.

Szerző
Témák
Románia hóvihar

Jéggel, nagy erejű széllökésekkel tört be a kemény tél Olaszországba is

Megérkezett a tél Olaszországba is hóval, jéggel és nagy erejű széllökésekkel: hótakaró borítja az adriai-tengerparti Riccione strandjait és a nápolyi Vezúv tetejét is. Az olasz polgári védelem riasztást adott ki Emilia-Romagna és Puglia tartományban. 

Az év leghidegebb napjaira számítanak Olaszországban péntektől egészen hétfőig, amikorra a meteorológusok enyhülést ígérnek. A rendkívül meleg és hosszú ősz után az egész országba megérkezett a téli időjárás, a felmérések szerint ez az utóbbi húsz év leghidegebb tele Olaszországban. Az Alpokban havazik, és óránkénti 150 kilométeres széllökéseket is mértek. Velencébe is megérkezett a nagy erejű, észak-keleti bora, amely miatt elmaradhatnak a péntekre tervezett vízkereszti utcabálok.

Az Adriai-tengerpart ismert üdülővárosának, Riccionénak a tengerpartját hó borítja. Fehér a Vezúv teteje is Nápolyban. Szicíliában a heves hullámzás miatt nem járnak hajók a szigetekre. Hóra ébredtek már csütörtökön a közép-olaszországi földrengés övezetében, Amatrice és Norcia városában is, tovább nehezítve a lakókocsikban, konténerlakásokban élő lakosság helyzetét.

Az olasz katasztrófavédelem vasárnapig riasztást adott ki Emilia-Romagna és Puglia tartományban a heves szél miatt. Rómában a széllökések fákat csavartak ki, egy nő megsérült egy rá dőlő fától. Mínuszra ébredtek az olasz fővárosban pénteken, először tavaly január óta. Az önkormányzat éjszakára megnyitott néhány metróállomást a hajléktalanoknak. A Szent Egyed közösség Rómában takaró- és hálózsákgyűjtést indított az utcán éjszakázóknak, akiknek a számát több mint ezerre teszik.

Szerző
Témák
tél Olaszország