Előfizetés

Közelkép - Az élet rálicitál a színházra

Eduardo De Filippo A komédia művészete című darabját mutatták be a hétvégén az Ódry Színpad Padlás játszóhelyén. A produkcióval a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves osztálya, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea növendékei vizsgáztak.

Már a darabválasztás is telitalálat, hiszen éppen az érdekelte a fiatalokat, ami egyre inkább valószínű sokunkat, vagyis hogy mennyi hasonlóság van az élet és a színház között. Az életből az ember átlép a színházba, illetve fordítva és olyan, mintha ugyanabba a térben lenne. Nincs semmiféle különbség, sőt az élet, mint a második improvizációs részből látjuk, rálicitál a színházra.

A történet egyszerű: egy hivatalnoknál álruhában megjelenik egy társulat és eljátssza azokat, akik a meghallgatásra érkeztek. De azért persze van benne még egy csavar, mert nem tudjuk, hogy ami történik az színjáték, vagy maga a valóság. Az első rész kissé visszafogott, néhol nem elég markáns. A második, ahol a növendékek hozták a saját szövegeiket, sokkal szórakoztatóbb és bátrabb.

Tanulságos, hogy ez a korosztály mit lát a világból, a mindennapokból és miként viszonyul hozzá. Annyit elárulok, akadnak bőven meglepetések. Én legalábbis meglepődtem az érzékelés többször fellelhető érzékenységén és pontosságán. A vizsgaelőadást Zsámbéki Gábor rendezte és valószínű az ő ötlete volt, hogy a második rész a növendékek már említett improvizációiból álljon. Furcsa látni, hogy az alaphelyzetből, vagyis, hogy mi történhet ma egy hivatali meghallgatáson, mik következhetnek.

A diákok kerülik a direkt politikai utalásokat, mégis elkerülhetetlen, hogy arról meséljenek milyen különbség van ma a különböző rétegek között. Hogy mennyire megalázott helyzetbe kerülhet egy hivatalos személy, illetve mennyire tehetetlenné válhat, mert messze túlnőttek rajta a problémák. Azzal persze eljátszhatunk, hogy amit láttunk, az csak és kizárólag színház, kérdés, elhisszük-e ezt még magunknak.

Nádas Péter memoárral jelentkezik

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.01.09. 06:45
Az emlékezés mindig fordítás, valaminek a saját nyelvre, értelmi szintre történő lefordítása FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nádas Péter új kötete, a Világló részletek nem fikciós alkotás, hanem nagyívű memoár a szerző elmúlt hét évtizedéről. A Kossuth-díjas író kisebb-nagyobb megszakításokkal mintegy tíz éven keresztül írta a kötetet, amelyből már több alkalommal felolvasott részleteket. Az idén októberben 75. életévét betöltő Nádas szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy ezúttal saját életét kellett aprólékosan megvizsgálnia, a munka során pedig törekedett arra, hogy minden leírt dolgot különböző forrásokkal támasszon alá.

Akár tudatos - és igencsak leleményes - reklámfogás is lehetne az, ahogyan Nádas Péter új kötetét kezeli. Az író négy évvel ezelőtt, 2013 októberében azért járt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogy az intézménynek adományozza teljes fotográfusi életművét. Az esemény lezárásaként háromnegyed órán keresztül tartott felolvasást a Világló részletek című akkor még készülő művéből. Amikor két évvel ezelőtt a Művészetek Palotájában, a Litera-estek keretében Veiszer Alinda televíziós műsorvezető faggatta, a program zárásaként a Kossuth-díjas szerző a pódiumra lépett, és szintén hosszú felolvasást tartott a kötetből. A visszaemlékezésből részletek jelentek meg a Jelenkor és az időközben megszűnt Holmi folyóiratokban.

A kötet, amelyből a szerző nem csak felolvasott, hanem amelyről több helyütt nyilatkozott is, április 5-én kerül a boltokba, de az interneten már mától előjegyezhető. A megjelenés kapcsán telefonon kerestük Nádas Pétert, akit a Zala megyei Gombosszegen lévő otthonában értünk el. Nádas lapunknak elmondta, nem tett fogadalmat a 2017-es esztendőre vonatkozóan, mivel úgy véli, a fogadalom igazán nagy jelentésű dolog, ezért az ember csak ritkán szánja rá magát arra, hogy megfogadjon valamit. Egy-egy évre vonatkozóan pedig különösen nem szokott fogadalmat tenni, jelentette ki kategorikusan. Új kötetéről, a Világló részletekről is a visszaemlékezés jelleget emelte ki. „Ezek a saját memoárjaim, szemben az eddigi fikciókkal, a regényekkel, elbeszélésekkel. Most kizárólag a saját életutamra koncentráltam" - mondta, hozzátéve, hogy a címben szereplő világló szót a régi magyar irodalomból kölcsönözte.

Kíváncsi voltam, vajon jelentett-e bármiféle nehézséget az, hogy ezúttal nem fikciós, inkább sok kutatással és emlékidézéssel járó tényirodalmat írt. Nádas Péter a felvetésre azt mondta, fennakadást nem, de más megközelítést igényelt a munka. „Egészen más, ez a leghűbb kifejezés erre. Igyekeztem csak olyan dolgokat leírni, amelyek dokumentálhatóak, családi vagy történelmi dokumentumokkal igazolhatók. Mindig többes számban, mert igyekeztem csak olyan dolgokat leírni, amelyek ellenőrizhetően dokumentálhatók, tehát több forrásból visszakövethetők. Akár olyan esetekben is, ahol a források ellentmondanak egymásnak. Egyébként mindenütt jeleztem, ha ellentmondó vagy különböző verziói vannak az adott esemény leírásának" - mesélte Nádas. Akárcsak Hérodotosznak, úgy neki is amolyan „szuperolvasónak" kellett lennie, hiszen a források nem minden esetben megbízhatóak, így forráskritikát kellett gyakorolnia.

Nádas Péter a Népszavának beszélt arról is, hogy nincs egyetlen olyan történés vagy korszak, amelyet szívesen kiemelne a közel hétszáz oldalas munkájából. „Ilyen kiemelni való azért nincs, mert az a tudatban sincs. Én az emberi tudat szempontjából írtam meg a könyvet, nem a saját emlékeim szempontjából. A tudatnak pedig nincsenek ilyen súlypontjai, csak a napi élet teszi fontossá vagy kevésbé fontossá az egyes eseményeket" - közölte. Elárulta azt is, hogy az alkotás közben a legnagyobb munkát talán az jelentette, hogy a „saját életét meg kell állítani" egy memoár megírásához. A Világló részletek egyes fejezeteit már a Párhuzamos történetek megjelenése előtt elkezdte írni, de a munka javát a háromkötetes, ezerötszáz oldalas művet követően - vagyis az elmúlt mintegy tíz évben - írta.

Mint mondta, továbbra is a bevált, hozzávetőleges napi ötórás munkamódszerét követi, általában reggel nyolctól délután egy óráig dolgozik. Bár minél idősebb, annál kevesebbet ír, tette hozzá. A beszélgetés ezen pontján egy apró félreértésből fakadóan Nádas Péter kijelentette, az emlékek nem mindig azonosak az átélt vagy elhangzott dolgokkal. Az emlékezés mindig fordítás, valaminek a saját nyelvre, értelmi szintre történő lefordítása, jegyezte meg.

Az író október 14-én tölti be 75. életévét. Ennek kapcsán a Jelenkor Kiadó sajtóreferensét, Orosz Anettet kerestük, de az év elején még nem tudott pontos információval szolgálni arról, hogyan emlékeznek meg „sztárszerzőjük" születésnapjáról. A világszerte elismert Nádas Péter az idei évben is sokat fog utazni, mint a Népszavának elmondta, elsősorban különböző könyvei miatt, amelyek közül többet belföldön és külföldön, idegen nyelvekre ültetve egyaránt bemutatnak.

Fagyasztószekrény lett az ország

Publikálás dátuma
2017.01.09. 06:15
Elsőként a fővárosban a Vígszínház elé (képünkön) került ki a Szabadfogas akció ruhatartója azzal a felirattal, hogy „ha fázol,
Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő. Újabb férőhelyeket nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten. A jövő hét második felére némileg mérséklődik az extrém hideg. Az energiaellátás nincs veszélyben.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti rekord 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Ferihegyen. Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap megnyitotta budapesti országos központjának tanácstermét is a hajléktalan emberek elhelyezésére. A karitatív szervezet közölte: a fővárosban a hétvégén napközben is nyitva tartottak az éjszakai menedékhelyek és az esti órákban sem zártak be a nappali melegedők. Hangsúlyozták: a máltai intézményekben senkit nem utasítanak el helyhiány miatt, ha a szállók megtelnek, újabb krízisférőhelyeket nyitnak.

A szeretetszolgálat naponta hatvannál is több bejelentést kap segítségre szoruló emberekről, krízisautót küld értük, a szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik. A máltaiak Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot is működtetnek, rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.

A Menhely Alapítvány szállásain éjjel 90 százalékos volt a kihasználtság, vannak tehát még szabad helyek, várják a rászorulókat. Aknai Zoltán igazgató azt tanácsolta, ha valaki veszélyeztetett emberrel találkozik az utcán, próbáljon beszélgetni vele, és ha úgy látja, nincs nagy baj, hívja a diszpécserszolgálatot. Ha viszont úgy tűnik, hogy a hajléktalan nem tud térben és időben tájékozódni, akkor a mentőket kell értesíteni.

A hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum mínusz 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok továbbra is többfelé mínusz 10 fok körül alakulnak. Emellett többször várható havazás is, az erős, olykor viharos szél miatt hóátfúvásokra is készülni kell. A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában mínusz 15 és 8 fok között alakul, de Nógrádban és a Duna-Tisza közén akár mínusz 22 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a Dunántúlon mínusz 4 és mínusz 1, keletebbre mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Két holttestet találtak Zuglóban
Budapesten a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában egy nő és egy férfi holttestét találták meg. A 24.hu szerint valószínűleg mindketten halálra fagytak. Az M1 déli Híradójában elhangzott: egyelőre nincs olyan információ, amely szerint a két ember a rendkívüli hideg miatt halt meg.
Nem közlekedik a D2-es hajójárat
A Duna jegesedése miatt vasárnaptól nem közlekedik a Kossuth Lajos tér és Batthyány tér között járó D2-es hajójárat, hétfőtől pedig az Újpest, Árpád út és a Haller utca között járó D11-es járat sem. A D14-es komp (Soroksár, Molnár-sziget-Csepel, Királyerdő) várhatóan menetrend szerint jár majd.
Még nem biztonságos a Balaton jege
Noha vasárnap délelőtt már 13 centiméteres jégvastagságot mértek Siófoknál, a vízi rendészet továbbra sem ajánlja téli sportolásra a Balaton jegét, annak egyenetlensége miatt. A korábbi napok szeles időjárása több helyen megtörte a jeget, és bár a szabaddá vált vízfelületek azóta a nagy hideg miatt újra befagytak, de ezeken a területeken a jégvastagság még nem éri el a 10 centiméteres vastagságot. Fonyódtól nyugatra ráadásul kisebb hódara is hullott, ami eltakarja a jég egyenetlenségeit. A vízi rendészet tudomása szerint az önkormányzatok még sehol nem jelöltek ki hivatalos jégpályát a Balatonon.
Több száz lakásban nincs távfűtés Salgótarjánban
Megsérült a távhővezeték Salgótarján belvárosi részén, emiatt több száz lakásban és számos közintézményben szünetel a távfűtés, valamint a melegvíz-szolgáltatás. Angyal Eszter elmondta: a kimaradás 680 lakást és számos közintézményt, köztük iskolát, kollégiumot, művelődési központot is érint. Azok számára, akiknek a munkálatok alatt az extrém hidegben túlságosan lehűl a lakásuk, a városi sportcsarnokban melegedőhelyet rendeztek be.
Az Agárdi Popstrandnál már lehet korcsolyázni
Megnyílt a jégpálya az Agárdi Popstrandon, a Velencei-tónál. A kijelölt pályán biztonságos, 11 centiméter vastag természetes jégfelület várja a téli sportok kedvelőit. Az ingyenes jégpályán fakutya- és korcsolyakölcsönzéssel, melegedővel, büfével és fűtött nyilvános vécével is várják a vendégeket. A jéglejáró stégnél a biztonság érdekében léceket és deszkákat is kihelyeztek.
A tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha a vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel - a biztonságos munkavégzés kivételével -, kikötők és veszteglőhelyek közelében, valamint általánosságban a folyóvizeken.
Nem bírják a vízórák
Csaknem száz vízóra ment tönkre, emiatt több száz köbméter víz folyt el Budapesten egy nap alatt a rendkívüli hidegben. Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ha a vízóra lapján szilánkokra tört az üveg, vagy eldeformálódott a számlálószerkezet, akkor szinte biztosan tönkrement a vízmérő a rendkívüli hidegben. A vízművek felhívja a figyelmet arra, hogy még most sem késő megtenni a szükséges óvintézkedéseket: rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, illetve helyén van-e az aknafedél, amelyet alulról egy hungarocell lemezzel érdemes hőszigetelni.

Hétfőre az extrém hideg veszélye miatt Nógrád megyére másodfokú, Budapestre továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A lakosság gázellátása biztosított - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal szóvivője vasárnap. A tájékoztatás szerint a hét végén nem volt rekordközeli a villamosenergia-ipari rendszer terhelése.

 Ítéletidő a szomszédban is
Romániában hófúvásokra figyelmeztetnek
Újabb hófúvások várhatók Románia keleti felében és Erdély egyes részein: ezek miatt sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, miközben még mindig nem sikerült teljesen helyreállítani a közlekedést azokban a dobrudzsai térségekben, ahol pénteken hóvihar tombolt. A zord időjárás halálos áldozatokat is követelt: szombaton két idős ember fagyott meg, vasárnap délelőtt pedig egy 43 éves nőt találtak holtan saját udvarán Románia délkeleti részén.
A vasúti közlekedést is csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben. Az elzárt településekre a mentőautók sem tudnak eljutni: vasárnap Constanta megyében két nő is otthon hozta világra gyermekét, miközben a család telefon keresztül kapott tanácsokat a hóban elakadt mentőautó orvosától. Constanta megyében 27 településen még mindig nem sikerült helyreállítani a pénteken megszűnt áramellátást.
Fokozott lavinaveszély van Ausztria nyugati részén
Az ötfokozatú skálán hármas szintű a lavinaveszély a nyugat-ausztriai Tirol és Vorarlberg tartományok kétezer méter feletti területein. A tiroli lavinaszolgálat figyelmeztetése szerint elsősorban a szélhordta hóval borított területek a veszélyesek, hiszen itt a hótömegek kis súly alatt is megmozdulhatnak. Ráadásul ezeket a részeket nehezebb felismerni, hiszen már friss hó hullott rájuk. A lavinatáblák megcsúszása is veszélyt jelenthet, akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de spontán módon is megindulhat a hótömeg. Ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak nagyon körültekintően szabad elhagyni a kijelölt sípályát.
Hét áldozata van a lengyelországi fagynak
Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt. Az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a hajnali órákban mínusz 27, a sziléziai Katowicében pedig mínusz 29 fok volt. Szombaton Lengyelország egész területére elsőfokú, életveszélyt jelző riasztást adtak ki, helyenként mínusz 23-25 fok is lehet.
Csaknem mínusz 30 fokos a hideg Moszkvában
Moszkvában mínusz 28,5 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, de az orosz főváros közelében mértek 30 foknál is nagyobb hideget. Klinben mínusz 35,9, Dmitrovban és Volokalamszkban pedig mínusz 33,2 fokot mutatott vasárnapra virradóra a hőmérő. Oroszország központi régiójában 12-15 fokkal van hidegebb az ilyenkor megszokottnál. Moszkvában idén eddig a legnagyobb hideget, mínusz 29,9 fokot szombatra virradóra, az ortodox karácsony hajnalán mérték. Ezzel megdőlt a 125 éves napi hidegrekord. A Moszkva környéki Krasznogorszkban kazánbeleset miatt 12 ezer lakó maradt fűtés nélkül, a településen rendkívüli állapotot hirdettek ki. Három iskolában melegedőket alakítottak ki.