Előfizetés

Tej - Alig csökkenő árak, fellélegző áfacsalók

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.01.09. 06:21
A vásárlóknak még szokniuk kell, hogy melyik tejtermék ára hogyan változott FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nem sokat vehettek észre eddig a vásárlók a friss tej áfájának 18 százalékról 5 százalékra történt csökkentéséből. A nyers tej felvásárlási ára ugyanakkor növekedett, ami részben ellensúlyozta az a kormányzati intézkedések kedvező hatását. Az áfacsalásban leginkább érintett, és a hazai fogyasztás nagy részét kievő úgynevezett UHT tej maradt a magasabb forgalmi adósávban, az ESL tejek áfája pedig nem is csökkent.

Természetesen minden adócsökkentésnek örülnek a fogyasztók, sőt kereskedők is nagyobb forgalmat várnak az ilyen lépésektől. Ugyanakkor teljes a bizonytalanság a tej kiskereskedelmi piacán. A kételyek oka, hogy nem mindig egyértelmű, hogy melyik terméknek is csökkent 18-ról 5 százalékra az áfája, s melyiknek nem. A tanácstalanság egyik oka, hogy a széles választék, az egymástól eltérő zsírtartalom miatt amúgy is sokfélék az árak. Annyiban minden esetre megváltozott az árstruktúra, hogy a korábban érdemben jóval olcsóbb az úgynevezett UHT tej árával most már a friss tej is felveszi a versenyt, részben azért is, mert az UHT megdrágult. Kevésbé közismert, hogy nálunk a fogyasztás 50 százaléka az UHT tej - szemben az Európai Unió tagállamaival, ahol ez az arány eléri a 70-80 százalékot is -, és emellett a fogyasztás 30-35 százalékát az úgynevezett ESL tej jelenti, ami azért is érdekes, mert mind a két dobozos tej megmaradt a magasabb, 18 százalékos áfakörben. Ebből is látszik, hogy milyen csekély a fennmaradó, az 5 százalékra mérsékelt termékek részaránya. (Mindez azt jelenti, hogy az áfacsalással eddig is leginkább érintett UHT-tejjel továbbra is foglalkoznak majd az erre szakosodott bűnszervezeteknek.)

Érdemes visszaidézni, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már tavaly októberben javaslatot tett arra, hogy az UHT és az ESL tej áfáját is mérsékeljék 5 százalékra, és egy hónappal később hasonló indítvánnyal éltek a tejföl és a túró áfáját illetően is. A kormányzattól azonban még hivatalos választ egyik kérésükre sem kaptak.

A tejföl és a túró áfájának csökkentését azért is javasolták, mert ezek a termékek 99 százalékban hazai alapanyagból készülnek a feldolgozó üzemekben - jegyezte meg a Népszavának Mélykuti Tibor, a szervezet elnöke. Az áfakulcs mérséklése jelentős lökést adhatna a hazai tejágazatnak, illetve visszaszorulhatnának a költségvetésnek és a feldolgozóknak egyaránt nagy kárt és bevételkiesést okozó termékhamisítások és áfacsalások - vélekedett a szakember. Ebből következik, hogy az ágazat szereplőinek véleménye szerint az lenne a célszerű, ha a teljes fogyasztói tejtermékkörre kiterjedne az 5 százalékos kedvezményes áfa. Hírek szerint a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja ezeket az elképzeléseket. Ha megkezdődnek és sikerrel zárulnak az erről szóló egyeztetések, akkor akár már 2017. második félévétől, vagy 2018 elejétől megvalósulhatnak a szakmai szervezet javaslatai - jegyezte meg Mélykuti Tibor. Később felzárkózhatnának az 5 százalékos áfakörhöz a vaj és a félkemény sajtok is. (Az utóbbiaknak jelenleg mintegy a fele származik importból.)

Az áfa mérséklése fellendíthetné a hazai fogyasztást is. Míg például Finnországban évente több mint 400 liter a tejtermékek fogyasztása fejenként, addig Magyarországon mindössze 150-160 liter. Viszont a vaj fogyasztásában még nagyobb a lemaradásunk, az uniós átlagnak alig 8-10 százaléka.

A kereskedelemben egyelőre nem okozott drámai változást a friss tej áfájának év eleji csökkentése. A friss tej ára az üzletekben szinte észrevétlen maradt, ami annak is betudható, hogy míg a fogyasztói árak csak 11 százalékkal mérséklődtek, addig a nyers tej drágulása fékezte az árzuhanást.

Az üzletláncok közül a CBA- és a Príma-hálózat továbbadta a baromfihús, a tojás és a friss tej áfa kulcsának csökkentéséből fakadó árkedvezményt. A friss tejnél viszont sok a félreértés - tájékoztatta a Népszavát Fodor Attila. A CBA kommunikációs igazgatója elmondta: a vásárlók körében félreértést okozott, hogy sokan úgy vélik, hogy azok a tejfajták, amelyek a hűtőkben találhatók, azok mind a friss tej, vagyis az 5 százalékos áfa kategóriába tartoznak. Azonban ez tévedés, hiszen az úgynevezett ESL tejek ára - mint említettük -, nem csökkent. Éppen ezért a vásárlók tisztánlátása érdekében a társaság kiadott a boltjai számára egy javaslatot arról, hogy jelöljék meg azokat a termékeket amelyeket az áfa csökkentés érint.

Korai még - alig több mint egy hét után - mérleget készíteni az árcsökkenés hatásairól, de a szakemberek azt várják, hogy az érintett tejfajták forgalma jelentős mértékben erősödni fog. Az sem zárható ki ugyanakkor, hogy a hűtést nem igénylő és mindeddig olcsóbb UHT tejek vásárlói közül is lesznek olyanok, akik áttérnek a friss tej vásárlásra.

A CBA és Prima-hálózatokhoz hasonlóan a Spar-kiskereskedelmi lánc üzleteiben is előfordulhat, hogy a vevők abban hiszemben, hogy minden hűtőben tartott tej az áfa csökkentett friss tej kategóriába tartozik, nem értik, miért nem csökkent valamennyi hűtött tej ára - erről beszélt lapunknak Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. Az első hetek tapasztalatai után lehet majd következtetéseket levonni arról, hogy a vevők mennyire igazodnak el a különféle tejfajták árai között, illetve, hogy lesz-e érdemi átrendeződés a fogyasztási szokásokban. Természetesen, aki eddig a hosszabb eltarthatóság kedvéért vásárolt az UHT-tejből az valószínűleg ezután is azt keresi majd - vélekedett a szakember.

Hőkezeléssel is marad a beltartalom
Jelenleg a boltokban háromféle tej kapható: a friss, az ESL és az UHT jelölésű. Fontos szabály az hogy a legfeljebb 72 fokon hőkezelt friss tejet maximum 8-10 napig lehet tárolni, ezzel szemben az ESL-tejet legfeljebb 134 Celsius fokon, 0,1 másodpercig hőkezelik. A szavatossági ideje, pedig - amíg fel nem bontják - 21-28 nap, de addig is hűtést igényel. A magas hőfokon pasztörizált UHT tej bontatlan állapotban akár 6 hónapig is tárolható, ám felbontás után szintén hűtést igényel. A szakemberek állítják, a hőkezelés nem károsítja a tej fehérje-, kalcium-, illetve vitamin-tartalmát.Fagyasztószekrény lett az ország

Publikálás dátuma
2017.01.09. 06:15
Elsőként a fővárosban a Vígszínház elé (képünkön) került ki a Szabadfogas akció ruhatartója azzal a felirattal, hogy „ha fázol,
Vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. A Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő. Újabb férőhelyeket nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Budapesten. A jövő hét második felére némileg mérséklődik az extrém hideg. Az energiaellátás nincs veszélyben.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti rekord 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Ferihegyen. Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap megnyitotta budapesti országos központjának tanácstermét is a hajléktalan emberek elhelyezésére. A karitatív szervezet közölte: a fővárosban a hétvégén napközben is nyitva tartottak az éjszakai menedékhelyek és az esti órákban sem zártak be a nappali melegedők. Hangsúlyozták: a máltai intézményekben senkit nem utasítanak el helyhiány miatt, ha a szállók megtelnek, újabb krízisférőhelyeket nyitnak.

A szeretetszolgálat naponta hatvannál is több bejelentést kap segítségre szoruló emberekről, krízisautót küld értük, a szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik. A máltaiak Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot is működtetnek, rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.

A Menhely Alapítvány szállásain éjjel 90 százalékos volt a kihasználtság, vannak tehát még szabad helyek, várják a rászorulókat. Aknai Zoltán igazgató azt tanácsolta, ha valaki veszélyeztetett emberrel találkozik az utcán, próbáljon beszélgetni vele, és ha úgy látja, nincs nagy baj, hívja a diszpécserszolgálatot. Ha viszont úgy tűnik, hogy a hajléktalan nem tud térben és időben tájékozódni, akkor a mentőket kell értesíteni.

A hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum mínusz 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok továbbra is többfelé mínusz 10 fok körül alakulnak. Emellett többször várható havazás is, az erős, olykor viharos szél miatt hóátfúvásokra is készülni kell. A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában mínusz 15 és 8 fok között alakul, de Nógrádban és a Duna-Tisza közén akár mínusz 22 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a Dunántúlon mínusz 4 és mínusz 1, keletebbre mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Két holttestet találtak Zuglóban
Budapesten a XIV. kerületi Kövér Lajos utcában egy nő és egy férfi holttestét találták meg. A 24.hu szerint valószínűleg mindketten halálra fagytak. Az M1 déli Híradójában elhangzott: egyelőre nincs olyan információ, amely szerint a két ember a rendkívüli hideg miatt halt meg.
Nem közlekedik a D2-es hajójárat
A Duna jegesedése miatt vasárnaptól nem közlekedik a Kossuth Lajos tér és Batthyány tér között járó D2-es hajójárat, hétfőtől pedig az Újpest, Árpád út és a Haller utca között járó D11-es járat sem. A D14-es komp (Soroksár, Molnár-sziget-Csepel, Királyerdő) várhatóan menetrend szerint jár majd.
Még nem biztonságos a Balaton jege
Noha vasárnap délelőtt már 13 centiméteres jégvastagságot mértek Siófoknál, a vízi rendészet továbbra sem ajánlja téli sportolásra a Balaton jegét, annak egyenetlensége miatt. A korábbi napok szeles időjárása több helyen megtörte a jeget, és bár a szabaddá vált vízfelületek azóta a nagy hideg miatt újra befagytak, de ezeken a területeken a jégvastagság még nem éri el a 10 centiméteres vastagságot. Fonyódtól nyugatra ráadásul kisebb hódara is hullott, ami eltakarja a jég egyenetlenségeit. A vízi rendészet tudomása szerint az önkormányzatok még sehol nem jelöltek ki hivatalos jégpályát a Balatonon.
Több száz lakásban nincs távfűtés Salgótarjánban
Megsérült a távhővezeték Salgótarján belvárosi részén, emiatt több száz lakásban és számos közintézményben szünetel a távfűtés, valamint a melegvíz-szolgáltatás. Angyal Eszter elmondta: a kimaradás 680 lakást és számos közintézményt, köztük iskolát, kollégiumot, művelődési központot is érint. Azok számára, akiknek a munkálatok alatt az extrém hidegben túlságosan lehűl a lakásuk, a városi sportcsarnokban melegedőhelyet rendeztek be.
Az Agárdi Popstrandnál már lehet korcsolyázni
Megnyílt a jégpálya az Agárdi Popstrandon, a Velencei-tónál. A kijelölt pályán biztonságos, 11 centiméter vastag természetes jégfelület várja a téli sportok kedvelőit. Az ingyenes jégpályán fakutya- és korcsolyakölcsönzéssel, melegedővel, büfével és fűtött nyilvános vécével is várják a vendégeket. A jéglejáró stégnél a biztonság érdekében léceket és deszkákat is kihelyeztek.
A tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha a vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel - a biztonságos munkavégzés kivételével -, kikötők és veszteglőhelyek közelében, valamint általánosságban a folyóvizeken.
Nem bírják a vízórák
Csaknem száz vízóra ment tönkre, emiatt több száz köbméter víz folyt el Budapesten egy nap alatt a rendkívüli hidegben. Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ha a vízóra lapján szilánkokra tört az üveg, vagy eldeformálódott a számlálószerkezet, akkor szinte biztosan tönkrement a vízmérő a rendkívüli hidegben. A vízművek felhívja a figyelmet arra, hogy még most sem késő megtenni a szükséges óvintézkedéseket: rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, illetve helyén van-e az aknafedél, amelyet alulról egy hungarocell lemezzel érdemes hőszigetelni.

Hétfőre az extrém hideg veszélye miatt Nógrád megyére másodfokú, Budapestre továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A lakosság gázellátása biztosított - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal szóvivője vasárnap. A tájékoztatás szerint a hét végén nem volt rekordközeli a villamosenergia-ipari rendszer terhelése.

 Ítéletidő a szomszédban is
Romániában hófúvásokra figyelmeztetnek
Újabb hófúvások várhatók Románia keleti felében és Erdély egyes részein: ezek miatt sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, miközben még mindig nem sikerült teljesen helyreállítani a közlekedést azokban a dobrudzsai térségekben, ahol pénteken hóvihar tombolt. A zord időjárás halálos áldozatokat is követelt: szombaton két idős ember fagyott meg, vasárnap délelőtt pedig egy 43 éves nőt találtak holtan saját udvarán Románia délkeleti részén.
A vasúti közlekedést is csak részlegesen sikerült újraindítani a térségben. Az elzárt településekre a mentőautók sem tudnak eljutni: vasárnap Constanta megyében két nő is otthon hozta világra gyermekét, miközben a család telefon keresztül kapott tanácsokat a hóban elakadt mentőautó orvosától. Constanta megyében 27 településen még mindig nem sikerült helyreállítani a pénteken megszűnt áramellátást.
Fokozott lavinaveszély van Ausztria nyugati részén
Az ötfokozatú skálán hármas szintű a lavinaveszély a nyugat-ausztriai Tirol és Vorarlberg tartományok kétezer méter feletti területein. A tiroli lavinaszolgálat figyelmeztetése szerint elsősorban a szélhordta hóval borított területek a veszélyesek, hiszen itt a hótömegek kis súly alatt is megmozdulhatnak. Ráadásul ezeket a részeket nehezebb felismerni, hiszen már friss hó hullott rájuk. A lavinatáblák megcsúszása is veszélyt jelenthet, akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de spontán módon is megindulhat a hótömeg. Ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak nagyon körültekintően szabad elhagyni a kijelölt sípályát.
Hét áldozata van a lengyelországi fagynak
Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt. Az északkelet-lengyelországi Suwalkiban a hajnali órákban mínusz 27, a sziléziai Katowicében pedig mínusz 29 fok volt. Szombaton Lengyelország egész területére elsőfokú, életveszélyt jelző riasztást adtak ki, helyenként mínusz 23-25 fok is lehet.
Csaknem mínusz 30 fokos a hideg Moszkvában
Moszkvában mínusz 28,5 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, de az orosz főváros közelében mértek 30 foknál is nagyobb hideget. Klinben mínusz 35,9, Dmitrovban és Volokalamszkban pedig mínusz 33,2 fokot mutatott vasárnapra virradóra a hőmérő. Oroszország központi régiójában 12-15 fokkal van hidegebb az ilyenkor megszokottnál. Moszkvában idén eddig a legnagyobb hideget, mínusz 29,9 fokot szombatra virradóra, az ortodox karácsony hajnalán mérték. Ezzel megdőlt a 125 éves napi hidegrekord. A Moszkva környéki Krasznogorszkban kazánbeleset miatt 12 ezer lakó maradt fűtés nélkül, a településen rendkívüli állapotot hirdettek ki. Három iskolában melegedőket alakítottak ki.

Budapestre jön Kirill pátriárka

Elfogadta a magyar kormány meghívását és Budapestre látogat Kirill, Oroszország pátriárkája a felújított Petőfi téri orosz ortodox templom átadására - közölte Soltész Miklós Moszkvában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerint az orosz ortodox egyházfő az év végén vagy a jövő év elején látogat Magyarországra. Az egyházfő a budapesti orosz templom felújításáról október 24-én kötött megállapodást. A belvárosi templomépület hiányzó toronytetejének helyreállítását a magyar kormány 100 millió forinttal támogatja.