Ahonnan az MTI korrekt módon tudósít a fagyhalálokról

Publikálás dátuma
2017.01.09. 11:53
AMenhely Alapítvány 24 órában működő Krízisautó szolgálatának munkatársa beszélget egy hajléktalan férfival Budapesten az Ó utc
A hétvégén újabb 12 emberéletet követelt a lengyelországi fagyos időjárás, az utóbbi napokban a hideg ellen védekezve lakástüzekben is többen meghaltak. A rendkívüli fagyok és a szélcsend hatására fokozódó légszennyezettség miatt pedig több helyen szmogriadót hirdettek - tudósít a távirati iroda.  .

Amint az illetékes lengyel hatóságok közölték, szombat reggeltől vasárnapig 2, hétfő hajnalig pedig újabb 10 ember szenvedett fagyhalált. November 1-jétől már összesen 65 személy halt meg a hideg miatt.Vasárnapra és hétfőre virradó éjjel Lengyelországban több helyen is mínusz 20 foknál is alacsonyabb volt a hőmérséklet, a szlovák határhoz közeli, kis-lengyelországi vajdaságbeli hegyi Jablonka községben pedig mínusz 37 fokra zuhant a hőmérséklet. A hatóságok a média közvetítésével szüntelenül arra kérik a lakosokat, hogy riasszák a rendőrséget, ha rászoruló hajléktalanról, illetve veszélyeztetett idős, beteg, magányos emberekről van tudomásuk. Varsóban a rendőrség a katolikus Caritas segélyszervezet munkatársaival és önkéntes orvosokkal együtt folyamatosan ellenőrzi a terepet, meleg ételt, ruhát visz a melegedőkbe vonulni nem hajlandó hajléktalanoknak is.

Múlt csütörtöktől - amikor Lengyelországban is beálltak a rendkívüli fagyok - a tűzoltóságot másfél ezer alkalommal riasztották lakástüzek miatt, melyekben 12-en veszítették életüket, és 50-en megsérültek.  Varsóban, Krakkóban, a közép-lengyelországi Kielcében, valamint a sziléziai vajdaság nagy részében a fagyok és a szélcsend miatt a szálló por koncentrációja többszörösen meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért szmogriadót rendeltek el. A gépkocsivezetőket arra kérték, hogy inkább a közösségi közlekedést használják, amely több településen hétfőn ingyenes.

lásd még: Száz körül jár a fagyhalál áldozatainak száma, de az állam ezt másként látja

Szerző

Jó hírt visznek haza a családnak a Spar dolgozói

Publikálás dátuma
2017.01.09. 11:40
Népszava fotó
Gyorsan megállapodott a 2017-es bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Eszerint a vállalat valamennyi munkavállalója magasabb fizetést kap az idei évtől – írja a Világgazdaság a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. sajtóközleményére hivatkozva.

A tárgyalás eredményeképpen a SPAR Magyarország a garantált bérminimum, illetve a minimálbér jogszabályban rögzített emelésén túl jelentős béremelést biztosít a dolgozók szá-mára. A mintegy 13.000 munkavállaló közül megközelítőleg 4.000 fő fizetése nő a minimál-bér, illetve a garantált bérminimum – jogszabályban rögzített - mértékére. A fennmaradó csaknem 9.000 munkatárs bére pedig ennél, különböző mértékben, de egyaránt magasabb szintre emelkedik. A béremelést a SPAR nagyobb részben saját forrás felhasználásával, kisebb részben a járulékcsökkentés segítségével finanszírozza.

A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, a magasabb jövedelműek fizetése pedig szintén jelentősen emelkedik. A bérfeszültség elkerülése érdekében pedig kiemelt figyelmet fordítottunk a középvezetők bérének emelésére is - hangsúlyozta  a cég kommunikációs vezetője.

Szerző

Szavaznak Infantino terveiről

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke váltig ragaszkodik ahhoz a tervéhez, amely szerint 48 csapatosra kellene emelni a labdarúgó világbajnokságok résztvevőinek számát. 

Egy ízben azt mondta, egy sor szövetség lelkesen támogatja elképzeléseit, jóllehet több nagy szövetség részéről éppen bírálatokat lehetett hallani. Egyebek mellett a német szövetség is aggodalmát fejtette ki. Infantino elképzelései szerint a 2026-os világbajnokságot már 48 csapat részvételével rendeznék meg. További terv, hogy a nemzeti válogatottakat háromcsapatos csoportokba osztanak be, azaz összesen 16 triót sorsolnának össze. A terveket a FIFA Tanácsának kedden, Zürichben megrendezendő ülésén fogadják el.

Infantino még október elején vetette fel a résztvevő csapatok számának bővítését, mint mondta, az Európa-bajnokság mintájára emelnék a résztvevők számát. Felvetése nem keltett meglepetést, hiszen már a FIFA február végén megrendezett tisztújítása előtt is ezzel kampányolt, s előtte ugyanezt a tervet hangoztatta Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) volt elnöke is, aki igen jó viszonyt ápolt a svájci sportdiplomatával. A lebonyolítás Infantino által felvázolt módja azonban sokakat meglepett. Az egészen biztos, hogy a 2018-as és a 2022-es vb-t még harminckét csapat részvételével rendezik.

A felvetés egy sor kérdést vet fel. Például azt, jó ötlet-e olyan vb-t rendezni, amelyen a FIFA tagországainak majdnem egynegyede vesz részt. Tényleg létezik ennyi jó csapat a világban? A másik, hogy sok labdarúgó így is túlterhelt, s a felvázolt lebonyolítási mód miatt még nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Az azonban biztos, hogy anyagilag további jelentős bevételt biztosítana magának a FIFA. A Liber című olasz napilap úgy tudja, hogy a bevétel 605 millió euróval emelkedne, s a világbajnokság nyomán a FIFA az eddigi 3,35 milliárd euró helyett 3,95 milliárddal gazdagodna. Ez azt is jelenti, hogy az egyes szövetségek markát is több pénz ütné a részvételért, ami elsősorban a kisebb szövetségeknek lenne jó hír, s persze azoknak, amelyek a még hatályos lebonyolítás révén csekély eséllyel pályáznának a világbajnoki részvételre. Ezek közé tartozhat a magyar válogatott is.

A jelentős bevételnövekedés elsősorban a televíziós jogdíjak várható emelkedésének köszönhető. Csak ebből plusz 480 millió eurós bevétel származhat. A marktingből pedig ezenfelül 48 millió euró folyna be. A nyereség azonban azért nem lenne több 605 milliónál, mert a létszám emelkedésével egyenes arányban természetesen a kiadások is nőnének. Az eddigi 68 helyett eleve 80 találkozót rendeznének.

A labdarúgókat képviselő nemzetközi szervezetek megosztottak a FIFA elnökének javaslatai kapcsán. Miközben a focisták érdekvédelmi szervezete, a FifPro támogatásáról biztosította a terveket, teljesen más véleményt fogalmazott meg a Európai Klubok Szövetsége (Eca). Ez utóbbi képviseletében Karl-Heinz Rummenigge kifejtette, a 48 csapatos világbajnokság „teljesen elhibázott" lépés. Szerinte megszavazása esetén csak politikai döntés születne, s háttérbe szorulna a sport. „Nem értem, miért kell változtatni azon a rendezésen, amely elfogadott a szurkolók számára" – fejtette ki.

Korábban Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya a Welt am Sonntagnak adott interjújában is keményen bírálta az elképzeléseket. Szerinte a résztvevők „felvizezésével csökkenne a színvonal" függetlenül attól, hogy - mint fogalmazott - teljesen megérti a kisebb nemzeteket is, amelyek "ki akarnak lépni a világ labdarúgásának porondjára". Löw utalt arra, hogy a játékosok már így is teljesítőképességük határához értek, mind a sport tekintetében, mind pedig mentális szempontból. „Nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára" – mutatott rá a német kapitány.

Martin Glenn, a brit szövetség végrehajt bizottságának tagja sem repesett az örömtől, ám mint a Guardiannek elmondta, semmit sem tudnak tenni a létszámemelés ellen. „Nem tudjuk befolyásolni a FIFA-t. A mién egy szavazat a 211-ből" – fejtette ki. Laureano Gonzalez, a dél-amerikai szövetség, a Conmebol alelnöke szerint a FIFA egységesíteni kívánja a dél- és észak-amerikai világbajnoki selejtezőket. Mint mondta, ez az ötlet magától, Gianni Infantinótól származik.

Utoljára 1998-ban emelték a labdarúgó világbajnokság résztvevőinek létszámát, akkor 24-ről 32-re. 1930-ban, az első foci vb-n 13 együttessel indult a viadal.

Szerző
Témák
FIFA