Paks2 - Összejátszott Brüsszel Orbánékkal?

Publikálás dátuma
2017.01.11. 06:23
FOTÓ: Népszava
Tovább bonyolódik Paks2 ügye. "Az egyre szövevényesebb történetben úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság egyik része szállít információkat a magyar kormánynak, hogy hogyan oldja meg a konfliktusát az Európai Bizottság másik részével, és alighanem még Günther Oettinger uniós biztos is ott sertepertél közben" - írta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője blogbejegyzésében az EurActive értesülését kommentálva. 

A hírportál által megszerzett emlékeztetők szerint az energiapolitikai főigazgatóság feje, Dominique Ristori javasolta Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítésével a magyar kormánynak, hogy francia mintára használják a korábban soha fel nem merült "technológiai kizárólagosságról" szóló érvet a belső piaci főigazgatóság által indított kötelezettségszegési eljárásban. A tavaly február 19-i találkozót nem sokkal követően Oettinger Pestre repül Klaus Mangolddal, az orosz barátságáról ismert német üzletemberrel, a magyar kormánynak pedig váratlanul eszébe jut, hogy a magyar elvárásoknak sajnos senki más nem tud megfelelni, csak az orosz Roszatom - tette hozzá Jávor.

Mint ismeretes, Brüsszel tavaly novemberben elfogadta a magyarok érvelését az orosz beruházó kizárólagossága mellett. Az Európai Bizottság mindössze annyit kért a magyar kormánytól, hogy az atomerőmű reaktorának kivételével a részelemek legalább felénél írjanak ki nyilvános közbeszerzést. Erre a kormány ígéretet is tett.

A másik, a tiltott állami támogatás gyanúja miatt indított brüsszeli vizsgálatnál a közelmúltban megjelent hírek szerint az EU hajlik arra, hogy engedélyezze a beruházást, igaz brüsszeli értesülések szerint kimondhatják, hogy van állami támogatás.

Az atomenergiáról szóló magyarországi törvény módosítás miatt tegnap tiltakozott az osztrák Zöldek pártja. Mint korábban megírtuk, az Országgyűlésben december 6-án elfogadott törvény értelmében a kormány bizonyos esetekben felülbírálhatja az Országos Atomenergia Hivatal döntéseit, ami miatt a környezetvédők szerint sérülhet a hivatal függetlensége és a biztonság is.

Szerző

Embertelen helyzet Körmenden - Szégyen Magyarországra

Publikálás dátuma
2017.01.11. 06:16
Illusztráció - Menekültek a határnál - Népszava fotó/Tóth Gergő
Az alapvető jogok biztosához fordult a menedékkérők botrányos és embertelen körmendi elhelyezése miatt a Magyar Helsinki Bizottság. Az ombudsmannál azt szeretnék elérni a jogvédők, hogy sürgősen vizsgálja ki a tábori körülményeket, és intézkedjék a menedékkérők áthelyezéséről.

A körmendi tábort a kormány még 2015-ben, a menekültválság tetőzése idején hozta létre, de abszurd módon csak akkor kapott tavaly szerepet, amikor a többi menekülttáborban már lett elég szabad férőhely. A nyugati határszéli „ideiglenes befogadó állomás" valójában sátortábor, ahol fatüzelésű kályhákkal oldanák meg a fűtést. De gond van a világítással is - írta a Magyar Helsinki Bizottság, felhívva a figyelmet arra, hogy a táborban a mintegy 20-30 ember most is fagyban és sötétben kénytelen tengődni, miközben például Vámosszabadiban lenne elég üres férőhely.

A vaskályhák ellenére a sátrakban gyakran fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ráadásul a sátrakat nem téli viszonyokhoz tervezték, így előfordult, hogy szerkezetük megrogyott a rájuk hullott hó súlya alatt. A hvg.hu tudósítása szerint vannak olyanok, akik a helyi plébánián húzzák meg magukat a hideg elől, a közösségi teremben azonban maximum csak nyolc embernek tudott átmeneti elhelyezést biztosítani a plébános.

A bizottság szerint a hatósági cinizmust példázza az is, hogy még a múlt héten is hoztak embereket Körmendre. Emellett különösen érthetetlenné teszi a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal magatartását, hogy a körmendi menedékkérők mindegyike kérte már áthelyezését, és civil szervezetek vállalják elhelyezésüket. Csakhogy a hivatal kivétel nélkül elutasította a kérelmeket, miközben maga képtelen olyan elhelyezési körülményeket biztosítani, amelyek nem veszélyeztetnék a kérelmezők egészségét és testi épségét.

A bizottság társelnöke, Pardavi Márta által jegyzett és hétfőn elküldött levélben a Helsinki Bizottság arra kéri Székely László ombudsmant: „tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az ott fennálló embertelen körülmények miatt egyetlen menedékkérő se legyen elhelyezve a Körmendi Ideiglenes Befogadó Állomáson".

Szerző

Ligetvédők - Nincs ítélet

Nem hozott ítéletet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a perben, amelyet a Ligetvédők csoportjának egyik aktivistája indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. A civilek a rendőrök tavaly június 27-i fellépése miatt perlik a BRFK-t a Közlekedési Múzeumnál végrehajtott oszlatásuk miatt. A perben a Ligetvédőket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli.

A civilek illetve jogi képviselőjük álláspontja szerint a bejelentett békés demonstráció feloszlatása jogszerűtlen volt, a rendőrök nem a helyzetnek megfelelően jártak el az ügyben. Egy ilyen demonstráció feloszlatásának ugyanis mindig a legutolsó lépése a feloszlatás, amire csak akkor kerülhet sor, ha erőszakos cselekmény történik. De ha még sor is kerül oszlatásra, törvény szerint azt csak úgy lehet kivitelezni, ha előtte megafonnal két alkalommal felszólítják az érintetteket. A Közlekedési Múzeumnál ez nem történt meg.

Ugyanakkor a BRFK szerint szükséges és arányos volt az intézkedés. Úgy vélik, hogy az építési területre behatoló civilek veszélyeztették saját és mások biztonságát. A bíróság - perbeli hiányosságok miatt - elnapolta a tárgyalást, a per márciusban folytatódik.

A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó Ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket (mintegy félszáz tüntetőre szabtak ki ötven-százezer forintos pénzbírságokat). A TASZ segítségével majdnem mindegyikük a bírósághoz fordult, eddig sikerrel is jártak. Egy másik ligetvédő ügyében a bíróság nemrég kimondta: az engedetlenség nem jogsértő és nem büntethető, amíg az egy erőszakmentes, békés demonstráció során történik.

Szerző