Orbán ismét üzent Brüsszelnek

Publikálás dátuma
2017.01.12. 17:46
Ötszáz határvadász délre tart FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
"Európa jobban járt volna, ha nem támadja a magyar megoldásokat" - állította Orbán Viktor ötszáz frissen esküt tett határvadász előtt.

Zord idők bátor és elkötelezett embereket kívánnak. A migráció nem fog csökkenni, Brüsszelből továbbra sem számíthatunk megoldásra, így magunknak kell megvédenünk az országot, sőt egész Európát. Orbán Viktor ezekkel a mondatokkal bocsátott útnak 500 határvadászt. Miután a migráció az idén sem fog csökkenni, a brüsszeli bürokratáktól pedig a miniszterelnök szerint a magyaroknak meg kell védeniük magukat, sőt Európát is, "ahogy mifelénk az utóbbi ötszáz évben lenni szokott".

A miniszterelnök ezúttal 500, a szerb határra induló, frissen esküt tett határvadász előtt migránsozott, és szidta Brüsszelt. A naivitás, az illúziók és az erélytelenség korszaka lezárult Európában, "két lábbal kell állnunk a földön, abból kell kiindulni, amit látunk, nem abból, amit látni szeretnénk" - bölcselkedett. Az illegális bevándorlás és a korlátlan migráció a mindennapok biztonságát, a kultúránkat és a gazdasági eredményeket is veszélyezteti, ezért kell megvédeni a határt. A honvédség és rendőrség munkájának köszönhetően Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, nálunk "nincs terrorizmus, nincs tömeges erőszak, nem hajtanak teherautóval az ünneplők közé", de ez nem jelenti azt, hogy velünk nem fordulhatnak elő hasonló szörnyűségek.

"Európa jobban járt volna, ha nem támadja a magyar megoldásokat" - állította Orbán, aki szerint a magyarok tettekkel bizonyították, hogy megálljt lehet parancsolni a bevándorlásnak. Arról is beszélt, hogy a világ nem a rendezettség, hanem a kiszámíthatatlan nyugtalanság irányába tart. Brüsszeltől nem várhatunk megoldást, így a határvédelem továbbra is kiemelt fontosságú nemzetbiztonsági ügy. Bár vannak, akik azt gondolják, hogy minden Európába érkező ember az itteni szokások és törvények szerint akar élni, ám a tények ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. Az összeütközések mind arra figyelmeztetnek, hogy "akik idejönnek, nem a mi életünket akarják élni", hanem a sajátjukat szeretnék folytatni, csak éppen európai életszínvonalon".

Orbán nem tagadta, hogy a migránsok áldozatok is, ám szerinte nem csupán az embercsempészeké, hanem az őket meghívó európai politikusok, valamint saját illúzióik áldozatai. Bár értjük, de nem engedhetjük be őket, mert az "emberi jogok sehol sem írják elő a nemzeti öngyilkosságot". Az illegális bevándorlók között terroristák is érkeznek, emiatt pedig több európai országban ártatlan emberek haltak meg, és fizettek életükkel saját országuk gyengeségéért. Brüsszel továbbra is szét akarja osztani az elmúlt években illegálisan bejutott kétmilliós tömeget - figyelmeztetett a miniszterelnök, majd megígérte, kormánya a jövőben is megvédi a mindennapok biztonságát. Mindig jobb arra számítani, hogy nem lehet nekünk ártani, mint arra, hogy nem akarnak nekünk ártani - fogalmazott. Megköszönte, a határvadászoknak, hogy volt bátorságuk vállalni ezt a szolgálatot. Kijelentette, a frissen felesküdöttek "bátorsága a magyar emberek biztonságának alapja".

A Hungexpón 532 tiszthelyettes rendőr tett esküt. Az ő toborzásukról tavaly augusztusban döntött a kormány. Akkor mondták ki, hogy a szerb határ őrzésére ember kell, ezért a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályát háromezerrel bővítik. Szeptember 1-jén kezdődött a toborzás és néhány nap alatt több mint kétezren kértek és kaptak tájékoztatást a pályázatra jelentkezés részleteiről. A határvadászok, akiknek a kiképzéséről hosszú vita folyt, egy év próbaidővel készenléti rendőrök lesznek 220 ezres bruttó bérrel, plusz az extra juttatásokkal. A kiképzésük ellen azért tiltakoztak szakemberek, mert véleményük szerint néhány hónapos "gyorstalpaló" után senkit nem szabad éles helyzetbe a szerb határra küldeni.

Visszaállítanák az idegenrendészeti őrizetet
Lázár János az év első Kormányinfóján jelentette be, hogy a kormány vissza akarja állítani az idegenrendészeti őrizet intézményét. Ennek értelmében a menekültkérelme elbírálásáig senki sem mozoghatna szabadon az országban. Így nem hagyhatják el sem az országot, sem a tranzitzónákat. Ezt a miniszter a fokozott terrorveszéllyel indokolta. Elmondta, hogy már elkezdték az új rendszer kialakítását, Pintér Sándor intézkedik a részletek kidolgozásáról. Az európai jog szerint a menekültügyi őrizetet csak kivételes esetben, az egyéni körülményeket gondosan mérlegelve lehet alkalmazni. A magyar állam tavaly is bukott pert amiatt, hogy 60 napra rács mögé zárt egy iráni menedékkérőt. Az egyik júliusi ítéletében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a jogellenes fogva tartást tiltó cikkét.Szerző
Frissítve: 2017.01.12. 19:29

Megvan az ítélet László Petra ügyében

László Petrát garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek, és 3 év próbaidőre bocsátotta a Szegedi Járásbíróság. A Jobbik-közeli N1TV volt munkatársának azért kellett felelnie, mert a menekültválság közepén, saját állítása szerint tudtán és akaratán kívül felrúgott egy gyerekével szaladó menekültet Röszke határában. Az őt korábban ért halálos fenyegetések miatt nem kellett személyesen megjelennie büntetőpere első tárgyalásán, így videotelefonon keresztül hallgatta meg a bíróság.

A bíróság döntése értelmében nem szab ki büntetést László Petra ellen, hanem azt próbaidőre elhalasztja. Ha ez letelik, akkor az elkövető büntethetősége automatikusan megszűnik - írja az Index az ítéletről. Az ügyész a kiszabható maximumhoz közeli pénzbüntetést, a védelem pedig felmentést kért.

A vádlott „zárt célú távközlő eszköz”, azaz videotelefon segítségével jelentkezett be saját tárgyalására egy elkülönített igazságügyi helyiségből – írta korábban a Magyar Nemzet. László Petrát egy tévéképernyőre vetítve látták a teremben ülők, de kép-és hangfelvételt így sem lehetett készíteni róla, mert nem járult hozzá. A bíróság a meghallgatás első részéről - ahol jelenlegi foglalkozásáról és tartózkodási helyéről kérdezték Lászlót - kizárta a sajtót.

A televíziótól még az eset napján elbocsátott operatőr arra hivatkozott, hogy csupán töredékes emléke vannak, de felháborítónak találta a migránsok viselkedését, lábával pedig csak a rendőri intézkedés alól magukat kivonni akaró embereket próbálta távol tartani magától, csupán védekezett, tettével a rendőrök munkáját igyekezett segíteni. A vádlott vallomása során arra is hivatkozott az ellene indult "gyűlöletkampány" megviselte, az első rendőri kihallgatása során emiatt ismerte el felelősségét. Akkor még úgy fogalmazott, "szörnyen sajnálja" a történteket. A nő kérdésekre válaszolva a tárgyaláson kitért arra is, a történtek és az őt ért fenyegetések miatt kisiklott az élete.

László Petra ügyvédje a védőbeszédében azt mondta, hogy védence lényegében olyan helyzetben volt, mint a West Balkán-tragédia túlélői, szerinte ők is biztos tettek hasonló mozdulatokat, őket mégse vonják felelősségre.

 A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezést jelentette be, így az döntés nem jogerős.

Az ügyészség még tavaly szeptemberben garázdaság miatt emelt vádat az operatőr ellen. Az ügyészség szerint László „sérülést nem okozó, de erőszakos” magatartása alkalmas volt arra, hogy a helyszínen lévőkben megbotránkozást, felháborodást váltson ki, ezért is a vádemelés. Az ügyészség irataiban azonban az is szerepel, hogy „nem merült fel adat arra nézve, hogy a vádlottat az erőszakos magatartás kifejtése során motiválta volna a sértettek származása, migráns volta.” Az operatőr tehát nem azért rugdosta a migránsokat, mert azok migránsok voltak, hanem valami másért, igaz, azt nem fejtették ki, mi lehetett a rejtélyes ok.

László Petra egyébként korábban azt nyilatkozta az Izvesztyija című orosz lapnak, hogy ha vége az itthoni pernek, családjával Oroszországba költözik, mert Magyarországon nem érzi már magát biztonságban.

Szerző
Frissítve: 2017.01.12. 21:06

Csapadékos, de enyhébb lesz a hétvége

Publikálás dátuma
2017.01.12. 17:00
Illusztráció: Thinkstock
Csapadékosan indul a hétvége, ónos esőre is készülni kell, emellett sok eső és hó várható: néhol 10-20 centi hó is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön országos, középtávú előrejelzése szerint kezdetben a leghidegebb órákban is fagypont körül alakul a hőmérséklet, de átmeneti enyhülés után a hét végére ismét mínusz 10 Celsius-fok alatt alakulhatnak a minimumok.

Az előrejelzés szerint pénteken gyakran megerősödik a szél. Borult idő lesz, sokfelé várható csapadék: északkeleten havazás, másutt eleinte eső, havas eső, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé havazás valószínű. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás - hívták fel a figyelmet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre csaknem az egész országra kiadott különböző figyelmeztetéseket: ónos eső is várható, ezen felül az ország nagy részén pénteken sok eső, illetve sok hó hullik le. A veszélyjelzés szerint péntek éjfélig több helyen 10-15, de helyenként akár 20 centiméternyi friss hó várható.

A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul.

Szombat hajnalban, reggel a Tiszántúlon több helyen várható havazás, Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében havas eső is. Északon és keleten végig erősen felhős marad az ég. Napközben elszórtan, legkisebb eséllyel délen alakulhat ki havazás, havas eső. Időnként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap már kevesebb lesz a felhő, a Tiszántúlon lehetnek erősen felhős körzetek, és ott helyenként havazás is előfordulhat. A minimumhőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű, de a derült, hóval borított, illetve szélvédett tájakon mínusz 10 foknál hidegebb is lehet. A maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Szerző