Előfizetés

Késnek a vonatok a Budapest-Vác vasútvonalon

A Budapest-Vác vasútvonalon a havazás miatt 20-30 perces késésekre kell számítani, az ország többi vasútvonalán azonban zavartalan a vasúti közlekedés - közölte a Mávinform péntek reggel.

A közlemény szerint a Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác vasútvonalon a havazás miatt egy-két állomáson kissé gondot okoz a váltók átállítása, a váltótisztítók folyamatosan dolgoznak a szerkezetek megtisztításán. Havazik a miskolci térségben is, ott egyelőre nem okoz gondot a hó, a váltókat folyamatosan tisztítják. A tájékoztatás szerint az ország többi vasútvonalán zavartalan a vasúti közlekedés, menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Mávinform fokozott óvatosságot kér az utasoktól, mert a fagyos, hóval borított helyeken a peronok és a lépcsők esetenként havasak, csúszósak lehetnek.

Nem tréfadolog! - Óvatosan induljanak útnak a havazás miatt

Publikálás dátuma
2017.01.13. 09:04
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Visszavonták az ónos eső miatt több megyében és a fővárosra is kiadott másodfokú riasztásokat. A nap folyamán viszont további havazásra figyelmeztetnek, többfelé 25-30 centiméternyi hó is hullhat.

Nélkülözhetetlen felszerelés a téli gumi és a hólánc

Az OKF felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Nélkülözhetetlen felszerelés a téli gumi és a hólánc, és arra kérik az autósokat, hogy indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről, az üzemanyag mennyiségéről, és tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot. Emellett fontos segítséget jelenthet a feltöltött mobiltelefon, a láthatósági mellény, valamint a GPS vagy térkép, de érdemes némi élelmiszert és folyadékot is az autóba készíteni.

Az OKF azt kéri, a közlekedők kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit a téli időjárással kapcsolatban: az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu-n olvashatnak vagy használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).

Miskolcon intenzíven hull a hó péntek hajnaltól, az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak hóeltakarításán és szórásán teljes kapacitással dolgozik a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., a közterületeken 350 ember takarítja a havat - közölte Pásztor Imre, az önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében ónos eső és csúszós utak nehezíthetik a közlekedést. Lefagyott útburkolatokra, csúszós útszakaszokra kell számítaniuk a közlekedőknek az ónos csapadék miatt illetve a jéggel, hóval borított területeken. Hozzátette: a felüljárókon, hidakon és erdősávok közötti útszakaszokon is számolni kell az aszfalt fokozott jegesedésével. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnőhet.

Balesetek történtek 

Péntek reggel több baleset is történt az ország útjain. A Pest megyei Abonynál egy teherautó vontatmánya a 4-es főúton keresztbe fordult az úton, a vontató pedig az út menti árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg, de a keresztbe fordult pótkocsi akadályozza a forgalmat.

Ugyancsak Pest megyében, az M31-es autópályán a gödöllői lehajtónál szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó. A balesetben megsérült a jármű vezetője, a forgalom az érintett útszakaszon egy sávon folyamatosan halad. Csongrád megyében Szeged és Kübekháza között keresztbe fordult az úttesten egy autóbusz, a jármű eleje az út menti fáknak ütközött. A jármű utasait egy másik autóbusszal szállították tovább.

Szintén Csongrád megyében, a Makó és Földeák közötti 430-as úton több baleset is történt péntek reggel: egy kilométeren belül négy autó az árokba csúszott, egy ráfutásos balesetben pedig egy ember súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetek miatt nem lehet közlekedni az úton.

Korlátozásások

Pest, Heves és Nógrád megyében 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be több úton is - közölte az Útinform pénteken kora délelőtt.  Heves megyében a megye két útján vezettek be korlátozást, a 21-es főúton Apcnál, és a 23-as főúton Pétervásáránál állítják félre a Nógrád megye felé tartó tehergépkocsikat. A Nógrád megyében illetve Szlovákiában kialakult időjárási körülmények miatt a 2-es főút Pest és Nógrád megyei szakaszán megtiltották a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését. Az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál állítják félre a néhézgépjárműveket.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a szlovák hatóságok a rendkívüli időjárás miatt valamennyi Nógrád megyei határátkelőhelyet lezárták reggel a nehéz teherautók előtt.  Délelőtt 11 órától újabb forgalomkorlátozást léptettek életbe, amely értelmében Szlovákia területére már csak a 3,5 tonna, vagy az alatti gépjárművek belépését engedélyezik a Nógrád megyei határátkelőhelyeken. A megyében a 2-es számú főúton továbbra is a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek közlekedését korlátozzák. A 23-as és a 21-es számú főutak megyei útszakaszán továbbra is forgalomterelés zajlik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta, a 25-ös főúton Eger és Kerecsend között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a tehergépjárműveket Maklár felé terelik.

Délutántól eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön is havazásra vált az eső

A meteorológiai szolgálat pénteken délelőtt kiadott  veszélyjelzésében arra figyelmeztet, hogy a délutáni órákban a front érkezésével eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön is (a délkeleti megyék kivételével) az eső havazásra vált (ez zömében tapadó hó lesz, melynek mennyisége síkvidéken 5-10 cm között a legvalószínűbb, ~350 m felett akár 10-15 cm is lehetséges). Az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

Az Északi-középhegység térségében nagy mennyiségű havazás várható. A szombat reggelig összességében lehulló friss hó mennyisége többfelé 20 centméter felett alakul, azonban 300-400 méter felett az Északi-középhegységben 25-30 centiméter feletti hóréteg is valószínű. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzésük szerint a havazás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon plusz 4-7 fokig is melegedhet a levegő. Kora délutánra sokfelé csökken a hőmérséklet, akkor mínusz 3 és plusz 3 fok között, késő este mínusz 3 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet.

Korlátozzák a teherautók közlekedését

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomkorlátozást vezetett be a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre az M2-es autóút Rádi csomópontjától az autóútra és a 2-es számú főút Pest, illetve Nógrád megyei szakaszára.

A hatóságok az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál félreállítják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a kapaszkodó sávon. A nehéz tehergépjárművekre vonatkozó korlátozás a főút Vác és Parassapuszta közötti szakaszát érinti. Az érintett szakaszon az úton lévő és a korlátozás alá eső járművek számára a rétsági vasútállomás parkolóját jelölték ki várakozóhelyül.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán azt közölte, hogy az intenzív havazás miatt csúszóssá vált utak miatt vezették be a korlátozást a 2-es főúton.

A szlovák hatóságok a rendkívüli időjárásra való tekintettel valamennyi Nógrád megyei határátkelőt lezárták a teherautók előtt, így sem Parassapusztánál, sem Somoskőújfalunál sem hajthatnak be Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.