Előfizetés

Ezrek maradtak áram nélkül Zalában és Vas megyében

Összesen 56 zalai és Vas megyei településen, csaknem 10 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a tapadó hó súlya alatt leszakadt vezetékek miatt - közölte péntek este az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

Egyházi Nikoletta elmondta: elsősorban Lenti, Szentgotthárd és Körmend térségében, többségében zalai településeket érintően szünetel az áramszolgáltatás, ami a tapadó hó súlya alatt leszakadt vezetékek vagy az áramhálózatra dőlt fák miatt következett be. A jellemzően a falvakat érintő hiba miatt közel 10 ezer háztartásban van áramkimaradás.

A szóvivő hozzátette, hogy szakembereik a katasztrófavédelem munkatársaival együttműködésben, megerősített készenlétben, folyamatosan dolgoznak, bár a munkájukat, a hibahelyek megtalálását az időjárási körülmények megnehezítik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az áramszolgáltató ügyfélszolgálata a hívások megnövekedett száma miatt esetenként nehezebben elérhető, ezért az ügyfelek türelmét kérik.

Repülőgépeket vett a Magyar Honvédség

Kiképző-, felderítő- és futárrepülőgépeket vett a Magyar Honvédség - erősítette meg pénteken a Honvédelmi Minisztérium.

Azt írták: a 2016-os pályázaton győztes cseh Zlin Aircraft a szerződés értelmében két ZLIN Z-242L típusú kiképző repülőgépet és két ZLIN Z-143LSi típusú felderítő és futárrepülőgépet szállít a honvédségnek. A tervek szerint március végéig érkeznek meg a repülők, amelyeket a Jak-52-es gépek pótlására szereztek be - tették hozzá.

Pénteki számában a Magyar Idők írt arról, hogy márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző-, felderítő- és futárrepülőgépek, amelyeket a Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek. A cikkben felidézték: a Jak-52-es kisgépek pótlására még tavaly írt ki pályázatot a HM. A tenderen a cseh Zlin Aircraft lett a győztes, amely mintegy nettó 363 millió forintért szállítja le a repülőgépeket.

A Jak-52-eseket még 1994-ben szerezte be a szaktárca, eljárt felettük az idő - jegyezte meg a napilap. A cikk szerint a kiképzőgépek érkezése az első fontos lépés a magyar pilótaképzés átalakításában, illetve fejlesztésében. A Z-242L típusú, kétüléses gépekkel ugyanis kezdő hajózókat oktathatnak, akik az alapok elsajátítása után átülhetnek majd azokba a sugárhajtású, közepes repülőgépekbe, amelyeket a hadrendből kivont L-39-es légi járművek helyett tervez beszerezni a honvédség. Kitértek arra is, hogy a két Z-143LSi típusú, négyüléses repülőgép segítségével más feladatokat is elláthat a honvédség. A kisgépeket bevethetik például felderítési célokra - írták, felidézve, hogy ez a képesség "csökkent az üzemképes katonai helikopterek számának megcsappanásával". A Zlinek másik típusa ugyanakkor használható futárgépként is, ami fontos lehet többek között a katonai küldemények gyors célba juttatásához is - írta pénteki számában a Magyar Idők.

Tisztújítás az LMP-ben

Publikálás dátuma
2017.01.13. 20:41
Forrás: Facebook/Hadházy Ákos
A hétvégi tisztújításon kiderül, kikkel vág neki a választásoknak a Lehet Más a Politika (LMP). A két társelnök közül Szél Bernadett nyugodtan várhatja az eredményt, ugyanis neki nincs kihívója - az LMP-t egy férfi és egy női társelnök vezeti az alapszabály szerint. 

A másik társelnöki posztért Hadházy Ákos mellett Csárdi Antal is ringbe száll. A fővárosi közgyűlés képviselője többször is kritizálta a jelenlegi társelnököt amiatt, mert többször beszélt a baloldali pártokkal való együttműködésről - a Népszabadság bezárásakor fel is szólalt az Együtt és a PM tüntetésén.

Forrás: Facebook/Csárdi Antal

Forrás: Facebook/Csárdi Antal

"Amikor Ákos olyanokat nyilatkozik, hogy beszélgetni kell a baloldali pártokkal, amikor nem zárja ki egyértelműen a velük való együttműködést, azzal árt az LMP-nek" - mondta Csárdi a Mandinernek. A társelnökök mellett a titkárt, az országos elnökséget, az országos politikai tanácsot, az etikai, a felügyelő és a fegyelmi bizottságot is újraválasztják.