Előfizetés

Szijjártó cinizmusa megdöbbentette a német sajtót

Publikálás dátuma
2017.01.15. 09:37
Nem kétséges, hogy kitől kapja Szijjártó az ukázt FOTÓ: Tóth Gergő
A német sajtó testületileg döbbenettel fogadta Szíjjártó Péter szenvtelen-érzéketlen nyilatkozatát, miszerint Magyarország a csikorgó fagyban sem engedi be a szerb határon, a szabad ég alatt fagyoskodó menekülteket - tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Klubrádió nemzetközi lapszemléje.

A miniszter, aki szerint a határ megnyitására humanitárius megfontolásokból sincs mód, inkább azt tanácsolta ezeknek az embereknek, hogy kérjenek segítséget Szerbiában. Azaz jelentkezzenek az ottani hatóságoknál és menjenek be valamelyik menedékhelyre. Szerinte azonban az érintettek erre azért nem hajlandók, mert valamely más országban akarnak menedéket kérni, ám nem alapjog, hogy kiválasszák a számukra kedves államot. A lapok ugyanakkor Bild Zeitunggal bezárólag emlékeztetnek arra, hogy nem hivatalos adatok szerint 8500 migráns rekedt Szerbiában, ám csak 6 ezer hely van a szállásokon, de még rosszabb, hogy ezek közül csupán 3140 felel meg a téli viszonyoknak.

Spiegel
Magyarország különösen cinikus tervet dolgozott ki a menekültek ellen, és igen sajátságos érvekkel támasztja alá ez irányú politikáját. Az ország e tekintetben kiemelkedik még a régión belül is. Orbán Viktor szívesen megy szembe azzal, amit politikailag korrektnek neveznek, igaz, kijelentései sokszor leginkább arra emlékeztetnek, amit a kocsmai törzsasztaloknál szoktak mondogatni. Most pl. az új határvadászok előtt kijelentette, hogy az emberi jogok sehol sem írják elő a nemzeti öngyilkosságot. Majd pár órával később Lázár János bejelentette, hogy a jövőben minden menedékkérőt őrizetbe vesznek. Az offenzívát éppen akkor hirdették meg, amikor a határon, illetve a menekülttáborokban uralkodó embertelen állapotok amúgy is negatív szenzációt keltenek a sajtóban, főként a mínusz 30 fok felé közeledő hőmérséklet miatt.

Süddeutsche Zeitung
Egy osztrák író óv attól, hogy a nyugat ördögnek fesse le Európát és tömbként kezelje a térség országait. A Salzburgban élő Karl-Markus Gauss elismeri, hogy régió egykor több örömre adott okot, mint manapság, pl. a rendszerváltás időszakában. Igaz a nyugat már jóval korábban magát tekintette az igazi Európának, majd 89 után hozzálátott, hogy mélyen kelet felé kibővítse a saját gazdasági terét. Tény, hogy ez hatalmas pénzekbe került, cserében viszont a nyugati cégek óriási nyereségeket zsebelhettek be. Ám a sikerek közepette nemigen emlegették, hogy ez mekkora veszteségekkel járt. Pl. hogy keleten egész övezetek szegényedtek, illetve néptelenedtek el. Paradox módon a menekültek voltak azok, akik felszínre hozták ezeket az ellentmondásokat. Azóta a nyugat megint úgy tekint a térségre, hogy errefelé homofób nacionalisták fognak össze a földrészt egysége ellen, és azon vannak, hogy bedöntsék az uniót. Amúgy az valóban kínos, hogy éppen az olyan államok zárják le a határaikat, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek időről időre sok ezer polgárukat késztették az ország elhagyására. 

Razzia Brüsszelben - Három embert vettek őrizetbe

Három embert őrizetbe vett szombaton a belga rendőrség Brüsszel Molenbeek negyedében – közölte az ügyészség.

A tájékoztatás szerint házkutatásokat tartottak abban a negyedben, ahol a 2015-ös párizsi és 2016-os brüsszeli merényletek feltételezett elkövetői rejtőzködtek. A Belga hírügynökség szerint a razziában részt vevő belga különleges egységeket egy helikopter is támogatta. Molenbeek két utcáját is lezárta a rendőrség.

"Eróziónak indulhat a demokrácia Magyarországon"

A magyar kormány véleménye szerint a nem kormányzati szervezeteknek ugyanolyan átláthatósági követelményeket kell teljesíteniük, mint a politikának és a politikusoknak, különösen akkor, ha ezek a szervezetek politikával vagy a politikához kötődő kérdésekkel foglalkoznak - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a The Guardian című baloldali brit napilapnak.

A lap nyomtatott kiadásában szombaton ismertetett telefoninterjúban Kovács Zoltán azt mondta: az Obama-kormánynak a magyar civil szervezetekkel szembeni kormányzati politikáról megfogalmazott bírálatai felesleges feszültségekkel terhelték az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat. A kormányszóvivő szerint azonban most láthatóan új korszak kezdődik, amelyben az eddigiektől különböző vélemények hangzanak majd el még Washingtonból is ebben a kérdésben.

A The Guardian kommentárja szerint Orbán Viktor miniszterelnök "egyre inkább autoriter viselkedése" olyan félelmeket keltett, hogy eróziónak indulhat a demokrácia Magyarországon. Kovács Zoltán azonban az interjúban kijelentette: Magyarországot megalapozatlan vádak érték az átláthatóság és a korrupció kérdésében, a kormány véleménye szerint viszont mostantól gyakorlatiasabb időszak következik, és Magyarországot nem az eddigi vádakra jellemző kettős mércével fogják megítélni.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért kifogásolja a civil szervezetek külföldi finanszírozását, a kormányszóvivő azt mondta, hogy erre a nemzeti szuverenitás tükrében kell tekinteni. Nemigen látni olyan közép-európai országokat, amelyek például brit civil szervezeteket finanszíroznak politikusok befolyásolása céljából - tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint Soros György magyar-amerikai nagybefektető igen egyértelmű módon igyekszik beavatkozni a magyar politikába, például a migránsválság kezelésének kérdésében.